Medicii nu ştiu încă ce anume cauzează cancerul de sân, dar sunt cunoscuţi factorii de risc şi cei de protecţie, iar un nou studiu realizat pe mai mult de 130.000 de femei, dintre care peste 76.500 au avut cancer de sân, vine şi face „lumină”: sportul constant şi viguros ajută diminuarea riscului de tumoră.
Concret, o echipă internaţională, care include cercetători din Australia, Marea Britanie şi SUA, a folosit analiza genetică pentru a stabili o relaţie de cauzalitate între nivelul general de activitate şi riscul de cancer de sân.
Deşi cercetările anterioare au arătat o corelaţie între activitatea fizică şi scăderea riscului de cancer de sân, dovedirea cauzalităţii a fost una dificilă, până acum.
„Nu s-a ştiut vreodată clar dacă sport chiar reduce riscul de cancer de sân, sau joacă un rol mai important alţi factori. Dar cercetarea de faţă arată că există o cauzalitate: activitează fizică reduce riscul de a face cancer de sân. Am văzut
scăderea riscului la toate tipurile de cancer de sân”, spune prof. Brigid Lynch, de la Consiliul pentru Cancer din Victoria (Australia), şi autoare cu expertiză a studiului.
Cercetătorii au folosit o tehnică cunoscută sub numele randomizare mendeliană (MR) pentru a stabili cauzalitatea, care foloseşte variantele genetice ca proxy pentru anumite trăsături – în acest caz, activitatea fizică şi timpul petrecut în poziţie şezândă sau înclinată în faţă. Aceştia au constatat că un nivel mai ridicat de activitate fizică, sau de mişcare generală, a fost asociat cu o reducere cu 41% a riscului de cancer mamar invaziv.
La femeile aflate în pre şi perimenopauză, activitatea fizică viguroasă în cel puţin trei zile pe săptămână a fost legată de un risc cu 38% mai mic de cancer de sân, în comparaţie cu lipsa unor exerciţii fizice mai intense.
„Pentru fiecare 100 de minute [de sedentarism] pe zi am observat o creştere cu 20% a riscului de cancer de sân în general şi o dublare a riscului de cancer de sân triplu negativ [care este mai agresiv şi mai dificil de tratat]”, a mai spus Lynch.
Se crede că activitatea fizică reduce riscul de cancer de sân deoarece scade cantitatea de hormoni estrogeni şi androgeni care circulă în sânge. O reducere a inflamaţiei din corp, prin sport, poate fi, de asemenea, un factor.
Lipsa prevenţiei şi a educaţiei medicale costă vieţi
Agenţia Internaţională de Cercetare pentru Cancer arăta, la nivelul anului 2020, că în România, 12,2% din totalul persoanelor diagnosticate cu cancer au cancer de sân (12,085).
Conform INSP (Institutul Naţional de Sănătate Publică), în 2019, 3.440 de femei au murit din cauza cancerului de sân, acest tip de cancer fiind pe locul trei, după tumorile maligne ale bronhiilor şi plămânilor, şi tumora colonului.
La îndemână şi vitală este autopalmarea sânilor, dar realizată corect, precum şi controalele de rutină (ecografie la sân anual după vârsta de 30 de ani).
Medicii nu ştiu încă ce anume cauzează cancerul de sân, dar sunt cunoscuţi factorii de risc şi cei de protecţie.