- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Adjunctul vămii din Sibiu şi un poliţist, reţinuţi în cazul contrabandei cu parfumuri. Cinci vameşi, puşi sub acuzare
Adjunctul vămii din Sibiu şi un poliţist au fost reţinuţi de pocurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în dosarul privind traficul cu parfumuri şi ţigări de contrabandă, în valoare de opt milioane de euro, în care au fost arestate deja 12 persoane.
Adjunctul vămii din Sibiu şi un poliţist, reţinuţi în cazul contrabandei cu parfumuri. Cinci vameşi, puşi sub acuzare (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)
De asemenea, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus sub acuzare încă cinci vameşi în dosarul în care a fost reţinut deja adjunctul vămii Sibiu şi un poliţist, pentru implicare într-o amplă afacere cu parfumuri şi ţigări de contrabandă.
Surse judiciare au declarat joi pentru MEDIAFAX că procurorii DIICOT l-au reţinut pe Ş. M., adjunctul vămii din Sibiu, alături de un poliţist, cei doi urmând a fi duşi în faţa unui judecător, care va decide dacă îi vor aresta sau ei vor fi cercetaţi în stare de libertate, pentru contrabandă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vreme severă în România. Vânt puternic şi viscol la munte, cod galben în jumătate de ţară
-
Incendii devastatoare în Los Angeles: cel puţin 5 morţi şi zeci de mii de evacuaţi
-
Volodimir Zelenski spune că Ucraina va ajuta Republica Moldova în contextul agravării crizei energetice
În acest caz, Tribunalul Bucureşti a decis, în 19 martie, arestarea preventivă a 12 din cele 14 persoane reţinute de procurorii DIICOT pentru trafic cu parfumuri şi ţigări de contrabandă. În cazul celorlalţi doi membri ai grupării, respectiv Gabriel Gocan şi Eugen Grosu, din cauza vârstei şi a stării precare de sănătate instanţa a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara.
Cele 14 persoane fuseseră reţinute de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii domiciliare în Oradea, Sibiu, Călăraşi şi Bucureşti. În acest caz fuseseră puse sub acuzare 17 persoane, dintre două sunt funcţionari vamali, iar una are funcţia de comisar vamal.
În motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti se arată că, potrivit interceptărilor, liderul grupării, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turc, a afirmat, după ce unul din tirurile cu marfă contrafăcută a fost capturat, că a luat legătura cu "ginerele ministrului Transporturilor" din Ungaria care ar fi putut să intervină să nu fie făcut controlul vamal. De asemenea, acesta purta discuţii cu o persoană din Belgia, astfel anchetatorii stabilind că mărfurile ajungeau în această ţară, dar şi în Olanda.
Judecătorul şi-a motivat decizia de arestare prin pericolul social pe care cei 12 îl reprezintă, pentru că s-au asociat "în vederea săvârşirii unor infracţiuni grave, de mare rezonanţă în zona în care s-au produs".
Instanţa a amendat şi faptul că această activitate se derula pe teritoriul mai multor state, liderii grupării infracţionale deţinând nuclee infracţionale locale în fiecare stat din cele aflate pe circuitul fizic al mărfurilor.
Anchetatorii au stabilit că, în 2009, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc şi Mihai Lambadarie au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate.
Din cercetări a rezultat că gruparea care acţiona în România era parte a unui alt grup infracţional organizat, având ramificaţii internaţionale, specializat în contrabanda cu parfumuri şi ţigarete dinspre spaţiul asiatic către ţări din Uniunea Europeană, coordonat de Alibeyogullari Vahdet, cetăţean olandez de origine turcă.
Acesta din urmă coordona şi activitatea segmentului românesc al reţelei desfăşurată pe teritoriul Belgiei sau Olandei, stabilea comenzile de mărfuri din China sau Turcia şi porturile maritime de descărcare a containerelor, modalitatea de încărcare a mărfurilor în camioane şi ruta de transport pe teritoriul european până la destinaţia finală.
Vurgun Vedat, Kutlu Metin, Lambadarie Mihai şi Alibeyogullari Vahdet au cooptat în cadrul grupului şi alţi membri, responsabili de atragerea unor persoane influente în mediul autorităţilor vamale şi funcţionarilor vamali. Astfel, la grupul infracţional au aderat şi Cosmin Marin Dobre, Ovidiu Filip Bratu, Dan Şitoianu, Eugen Grosu, Dan Balamaci, Mircea Ninel Doncu, Gabriel Mihai Niculescu, Florin Ganea, Mihai Petrescu, Radu Dan Căpuşan, Mustafa Odev, Pavel Ghiuriş şi Gabriel Gocan.
În perioada august 2009 - martie 2010 au fost introduse în România, în această manieră, patru containere conţinând parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, în scopul livrării ulterioare către state din cadrul Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a parfumurilor este de aproximativ opt milioane de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO