Administraţia Penitenciarelor are doar două centre de reeducare, ambele aproape pline

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) deţine, la nivel naţional, doar două centre de reeducare, care sunt aproape pline, în condiţiile în care noul Cod penal prevede că deţinuţii care, la momentul comiterii faptei, erau minori, pot fi transferaţi din penitenciare în astfel de centre.

Urmărește
5513 afișări
Imaginea articolului Administraţia Penitenciarelor are doar două centre de reeducare, ambele aproape pline

Administraţia Penitenciarelor are doar două centre de reeducare, ambele aproape pline (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unor oficiali din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), cele două centre de reeducare sunt la Buziaş (judeţul Timiş) şi la Târgu Ocna (judeţul Bacău).

Centrul de Reeducare Buziaş are 108 locuri, din care 97 sunt deja ocupate, iar Centrul de Reeducare Târgu Ocna - 98 de locuri, din care 72 sunt ocupate.

Conform noului Cod penal, intrat în vigoare sâmbătă, faţă de minorul care, la data săvârşirii infracţiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se poate lua o măsură educativă neprivativă de libertate.

Măsurile neprivative de libertate sunt stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână şi asistarea zilnică.

Cele privative de libertate sunt internarea într-un centru educativ sau într-unul de detenţie.

Măsura internării într-un centru educativ constă în internarea minorului într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, unde va urma un program de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale, precum şi programe de reintegrare socială. Internarea se dispune pe o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani.

"Dacă în perioada internării minorul săvârşeşte o nouă infracţiune sau este judecat pentru o infracţiune concurentă săvârşită anterior, instanţa poate menţine măsura internării într-un centru educativ, prelungind durata acesteia, fără a depăşi maximul prevăzut de lege, sau o poate înlocui cu măsura internării într-un centru de detenţie", prevede noul Cod penal.

O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat; atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de şapte ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici