ADMITEREA la FACULTATE 2014. Universităţile din ţară care au cea mai mare concurenţă

Perioada de înscriere pentru susţinerea examenului de admitere s-a încheiat pentru majoritatea universităţilor din ţară. Agenţia de presă Mediafax vă prezintă situaţia concurenţei pe locurile oferite de cele mai importante universităţi.

Urmărește
31762 afișări
Imaginea articolului ADMITEREA la FACULTATE 2014. Universităţile din ţară care au cea mai mare concurenţă

ADMITEREA la FACULTATE 2014. Universităţile din ţară care au cea mai mare concurenţă (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

Peste 12.000 de înscrişi la UBB Cluj;cea mai mare concurenţă-10,2 pe un loc-la Informatică economică

Peste 12.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, cea mai mare concurenţă - 10,2 pe un loc - fiind înregistrată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), specializarea Informatică economică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii UBB din Cluj-Napoca, în perioada 15-21 iulie, au fost depuse peste 12.000 de dosare pentru admitere, numărul fiind cu 7 procente mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Cea mai mare concurenţă, 10,2 candidaţi pe un loc, a fost înregistrată la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), specializarea Informatică economică, unde au fost depuse 409 dosare pentru cele 40 de locuri bugetate scoase la concurs. La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogia învăţămâtului primar şi preşcolar, concurenţa a fost de 7,64 candidaţi pe un loc, fiind depuse 191 de dosare pentru cele 25 de locuri bugetate", se arată în documentul citat.

Reprezentanţii UBB au constatat "o creştere notabilă a numărului de candidaţi înscrişi, comparativ cu anul trecut", înregistrată la Facultatea de Matematică şi Informatică, cu 1.148 de dosare depuse pentru cele 439 locuri fără taxă, şi la Facultatea de Chimie, cu 303 candidaţi pentru cele 161 de locuri bugetate.

UBB oferă pentru anul universitar 2014-2015 4.840 de locuri la buget, la nivel de licenţă, şi 9.298 de locuri cu taxă.

Perioada de înscrieri s-a încheiat, luni, pentru 18 facultăţi, şi continuă până joi pentru Facultatea de Fizică şi până vineri pentru Facultatea de Teologie Romano-Catolică şi Facultatea de Teologie Reformată.

După înscriere, va avea loc admiterea, care este stabilită de fiecare din cele 21 de facultăţi şi se face pe bază de test scris, test grilă, probă de competenţă lingvistică, scrisoare de intenţie, dar este luată în calcul şi media de la bacalaureat.

Calendarul admiterii cuprinde, în continuare, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate până în 31 iulie.

Peste 1.900 de candidaţi la UMF Iaşi; cea mai mare concurenţă - 3,5 pe un loc la Medicină

Peste 1.900 de absolvenţi, între care şi 29 de olimpici, s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi, cea mai mare concurenţă - 3,5 candidaţi pe un loc - fiind la Facultatea de Medicină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi a scos la concurs în acest an, la cele patru facultăţi, 701 locuri finanţate de la buget, dar şi 590 de locuri cu taxă.

În total, la cele patru facultăţi, s-au înscris 1.911 candidaţi, cei mai mulţi fiind la Facultatea de Medicină, respectiv 1.041. La această facultate, concurenţa este de 3,5 candidaţi pe un loc.

La Facultatea de Medicină Dentară s-au înscris 374 de candidaţi pe 128 de locuri bugetate, la Farmacie 263 de candidaţi pe 99 de locuri, iar la Bioinginerie sunt 233 de candidaţi pe 113 locuri.

Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, a declarat pentru MEDIAFAX că este foarte mulţumit de ritmul în care au decurs înscrierile, numărul de candidaţi la această universitate fiind mai mare ca anul trecut.

"Sunt cu 300 de candidaţi mai mulţi ca anul trecut. Sunt foarte mulţumit de situaţia înscrierilor de anul acesta. Surpriza o constituie specializarea Nutriţie şi Dietetică de la Facultatea de Medicină, unde concurenţa este de nouă pe un loc. La fel, la Bioinginerie eram obişnuiţi să avem locul şi candidatul, în acest an avem trei pe un loc", a afirmat Vasile Astărăstoae.

El a mai spus că 29 de candidaţi care au obţinut medalii la olimpiade au optat pentru UMF Iaşi, aceştia fiind primiţi ca studenţi fără a mai susţine examen de admitere. De asemenea, la UMF Iaşi s-au înscris 40 de candidaţi care au avut media 10 la bacalaureat.

Candidaţii înscrişi la UMF Iaşi vor susţine miercuri un test grilă, nota acestei probe contând în proporţie de 75 la sută în media finală. Un sfert din media finală o reprezintă nota de la examenul de bacalaureat.

"Suntem pregătiţi pentru examenul tip grilă de miercuri. Candidaţii vor afla nota obţinută la test la ieşirea din sală pentru că lucrarea se scanează. Rezultatele finale vor fi afişate joi", a spus rectorul UMF Iaşi.

Întrebat dacă interesul în creştere al absolvenţilor pentru Medicină nu se datorează şi intenţiei acestora de a profesa în străinătate după terminarea facultăţii, Astărăstoae e răspuns: "Din păcate, da. Mulţi se gândesc să plece".

Peste 2.100 de candidaţi, înscrişi la UMF Cluj; patru pe un loc, la Tehnică Dentară

Peste 2.100 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca pe cele 864 de locuri scoase la admitere, cea mai mare concurenţă, de patru pe un loc, fiind înregistrată la specializarea Tehnică Dentară de la Facultatea de Medicină Dentară.

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul UMF Cluj-Napoca, la concursul de admitere s-au înscris 2.111 candidaţi, cei mai mulţi, 927, fiind la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde au fost scoase la concurs 311 locuri, 291 de locuri la buget şi 20 la taxă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La specializarea Asistenţă Medicală Generală s-au înscris 192 de candidaţi pe 97 de locuri, 40 la buget şi 57 cu taxă, la Radiologie - Imagistică s-au înregistrat 95 de candidaţi pe 30 de locuri, 15 la buget şi 15 la taxă, iar la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare, s-au înscris 144 de candidaţi pe 75 de locuri, 30 la buget şi 45 la taxă.

Cea mai mare concurenţă la UMF, de patru pe un loc, a fost înregistrată la Facultatea de Medicină Dentară, specializarea Tehnică Dentară, unde s-au înscris 211 candidaţi pe 50 de locuri, din care 30 la buget şi 20 la taxă.

La specializarea Medicină Dentară s-au înscris 259 de candidaţi pe 86 de locuri, 81 la buget şi cinci la taxă.

De asemenea, la cea de-a treia facultate a UMF Cluj-Napoca, cea de Farmacie, s-au înscris 237 de candidaţi la specializarea Farmacie, pe 165 de locuri, din care 94 la buget şi 71 la taxă, iar la Nutriţie şi Dietetică, s-au înregistrat 46 de candidaţi pe cele 50 de locuri, 20 la buget şi 30 la taxă.

Pentru anul universitar 2014-2015, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" pune la dispoziţia celor interesaţi un total de 864 de locuri, dintre care 601 locuri la buget, numărul de specializări fiind acelaşi ca şi anul trecut.

Concursul de admitere pe baza unui test grilă se va desfăşura în 23 iulie.

În ceea ce priveşte liniile engleză şi franceză, care se adresează studenţilor străini, admiterea are loc pe bază de dosar şi se va încheia în 23 iulie.

UMF Cluj-Napoca scoate la concurs la Facultatea de Medicină 200 de locuri pentru limba engleză şi 120 pentru limba franceză, la Facultatea de Medicină Dentară câte 50 de locuri pentru ambele linii în limbi străine, iar la Facultatea de Farmacie, 40 de locuri la engleză şi 80 de locuri la franceză.
 

Sibiu: Peste 5.200 de candidaţi înscrişi la Universitatea "Lucian Blaga", cei mai mulţi la Medicină

Peste 5.200 de candidaţi s-au înscris la cele nouă facultăţi ale Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină, unde şi-au depus dosarele peste 1.100 de tineri, concurenţa fiind de 10 pe un loc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, înscrierile pentru anul universitar 2014-2015 la opt dintre cele nouă facultăţi ale instituţiei s-au încheiat.

"Aproximativ 5.250 de candidaţi s-au înscris anul acesta la Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, dintre care 4.050 la programele universitare de studii de licenţă. Oferta educaţională a universităţii cuprinde 3.300 de locuri pentru studiile de licenţă, dintre care 1.620 sunt bugetate, iar 1.660 cu taxă. Înscrierile continuă la Facultatea de Ştiinţe până pe 22 iulie", se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Medicină, unde s-au înscris peste 1.100 de tineri, adică aproximativ zece candidaţi pe un loc bugetat. Aceştia vor susţine, marţi, proba scrisă la biologie sau chimie.

Potrivit reprezentanţilor universităţii un număr mare de candidaţi se înregistrează şi la Facultatea de Inginerie, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Facultatea de Ştiinţe Economice, iar la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului şi la Facultatea de Ştiinţe numărul candidaţilor este mai mare sau egal cu numărul total de locuri scoase la concurs.

"În zilele următoare vor fi afişate pe site-ul universităţii şi site-urile facultăţilor rezultatele parţiale ale admiterii. Urmează perioada de confirmare a locurilor şi depunerea eventualelor contestaţii, iar la sfârşitul lunii vor fi afişate rezultatele finale", se mai arată în comunicat.

Toate specializările Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu sunt acreditate şi autorizate să funcţioneze de către Ministerul Educaţiei Naţionale. De altfel, la ultima evaluare a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a primit cel mai înalt calificativ- Grad de Încredere Ridicat.

Pentru locurile cu taxă, taxele de şcolarizare sunt cuprinse, la majoritatea faculăţilor, între 2.000 şi 3.000 de lei pe an. Taxe cuprinse între 4.500 şi 6.500 de lei pe an sunt la specializările Medicină, Medicină dentară şi Farmacie, iar taxa de şcolarizare la Artă teatrală este de 10.000 de lei pe an.

La specializările Teologie, Drept, Teatru, Conservare - Restaurare, Calculatoare, Educaţie fizică şi Medicină cei care s-au înscris trebuie să susţină diferite probe, unele dintre ele eliminatorii, la restul facultăţilor admiterea urmând a se face prin concurs de dosare.

În ceea ce priveşte cazarea, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu pune la dispoziţie studenţilor săi aproape 2.000 de locuri de cazare în cele cinci cămine aflate în proprietatea universităţii şi cele trei cămine aflate în administrare. Cererile de cazare se depun în momentul confirmării locului ocupat.

 

La UMF Timişoara, cea mai mare concurenţă, 3,26 candidaţi pe un loc, este la Tehnică Dentară

Peste 1.700 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere la cele trei facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara, cea mai mare concurenţă fiind la specializarea Tehnică Dentară, unde sunt 3,26 candidaţi pe un loc.

La cele patru facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Victor Babeş" din Timişoara au fost scoase la concurs 989 de locuri, dintre care 580 sunt cu taxă, şi s-au înscris 1.712 de candidaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform reprezentanţilor UMF, la Facultatea de Medicină, la specializarea Medicină generală sunt 2,19 candidaţi pe un loc. În total, aici sunt 421 de locuri, dintre care 301 bugetate şi 120 cu taxă, şi s-au înscris 924 de candidaţi.

La specializarea Asistenţă medicină generală sunt 193 de candidaţi pe 98 de locuri, dintre care 50 bugetate şi 48 cu taxă, la specializarea Radiologie şi Imagistică s-au înscris 20 de candidaţi pe 20 de locuri, toate cu taxă, la specializarea Balneo-fizio-kinetoterapie şi Recuperare s-au înscris 127 de candidaţi pe 80 de locuri, dintre care 50 bugetate şi 30 cu taxă, iar la specializarea Nutriţie şi dietetică s-au înscris 37 de candidaţi pe 25 de locuri, dintre care 15 bugetate şi 10 cu taxă.

ADMITERE FACULTATE 2014. Concurenţa în Bucureşti: Unde sunt cei mai mulţi candidaţi pe loc

La Facultatea de Medicină Dentară, la specializarea Medicină Dentară s-au înscris 192 de candidaţi pe 101 locuri, dintre care 41 bugetate şi 60 cu taxă, în timp ce 173 de candidaţi s-au înscris la specializarea Tehnică Dentară, pe cele 53 de locuri disponibile, atfel că este o concurenţă de 3,26 pe loc, cea mai mare din cadrul UMF. Dintre cele 53 de locuri disponibile, 25 sunt bugetate, iar 28 sunt cu taxă.

La specializarea Asistenţă de profilaxie stomatologică sunt 21 de candidaţi pe 21 de locuri, toate bugetate.

La Facultatea de Farmacie, specializarea Farmacie, sunt înscrişi 169 de candidaţi pe 136 de locuri, dintre care 66 bugetate şi 70 cu taxă, iar la specializarea Asistenţă de farmacie, unde sunt disponibile 35 de locuri, dintre care 15 bugetate şi 20 cu taxă, s-au înscris 50 de candidaţi.

Examenul de admitere pentru toate facultăţile din cadrul UMF din Timişoara va avea loc marţi şi miercuri, începând cu ora 10.00. Accesul candidaţilor în săli se va face de la ora 9.00, pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului valabil.

Subiectele vor fi de tip grilă, iar rezultatele vor putea fi aflate în ziua examenului. Eventualele contestaţii vor putea fi depuse joi, între orele 8.00-14.00, iar rezultatele finale vor fi afişate în 29 iulie.

Aproape 1.800 de candidaţi la UMF Târgu Mureş; 5,2 concurenţi pe loc la Facultatea de Medicină

Un număr de 1.782 de candidaţi s-au înscris la cele trei facultăţi ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, concurenţa de la specializarea Medicină în limba română fiind de 5,2 candidaţi pe un loc bugetat, cea mai mare din ţară, potrivit reprezentanţei instituţiei.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş oferă în acest an 480 de locuri bugetate, plus 570 în regim cu taxă, iar la finalul sesiunii de înscriere au fost validaţi 1.782 de candidaţi la cele trei facultăţi ale universităţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La Facultatea de Medicinǎ, unde sunt 330 de locuri bugetate şi 370 cu taxă, s-au înscris 1.273 de candidaţi, la Facultatea de Medicinǎ Dentară sunt 75 de locuri la buget şi 85 cu taxă, pentru care s-au înscris 351 de candidaţi, iar la Facultatea de Farmacie, care a scos la concurs 75 de locuri bugetate şi 115 cu taxă, sunt 158 de candidaţi.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în acest an concurenţa la specializarea Medicină în limba română din cadrul Facultăţii de Medicină este de 5,2 pe un loc bugetat, cea mai mare din ţară.

“La Medicină, avem la limba română o concurenţă de 5,2 pe un loc bugetat, fiind înscrişi 702 candidaţi pe 135 de locuri. Din informaţiile care rezultă de pe site-urile celorlalte universităţi de profil, avem cea mai mare concurenţă din toată ţara. La Medicină în limba maghiară, concurenţa este de 2,25 pe un loc, adică avem 304 candidaţi, tot pe 135 de locuri”, a spus Azamfirei.

Potrivit rectorului UMF Târgu Mureş, în cadrul aceleiaşi facultăţi, la specializarea Asistenţă medicală generală sunt 4,6 pe un loc bugetat la învăţământul în limba română şi 2,6 pe un loc bugetat la maghiară (câte 69 şi, respectiv, 40 de concurenţi pe câte 15 locuri bugetate).

La specializările doar în română de la aceeaşi facultate, concurenţa este de 4,1 la Medicină militară, 1,4 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, 2,6 la Nutriţie şi Dietetică şi 4,2, la Educaţie fizică şi sportivă.

La Facultatea de Medicină Dentară, la specializarea cu acelaşi nume, concurenţa e de 5,1 la română şi 2,9 la maghiară (179 şi respectiv 102 candidaţi pe câte 35 de locuri bugetate), iar la Tehnică dentară, unde sunt 5 locuri bugetate, în română, de 2,3 pe un loc.

La Facultatea de Farmacie, concurenţa este de 2,3 la română şi 2,1 la maghiară (83 şi respectiv 75 de concurenţi pe câte 35 de locuri).

La şcolarizările în premieră - Medicină dentară în limba engleză, de la Facultatea de Medicinǎ, la care sunt prevăzute 30 de locuri cu taxă, şi Cosmetică medicală, tehnologia produsului cosmetic de la Facultatea de Farmacie, unde sunt 5 locuri bugetate şi 35 cu taxă - şcolarizarea depinde de obţinerea autorizării provizorii ARACIS. Specializările în limba engleză vor avea admiterea în luna septembrie, a mai precizat rectorul.

În acest an, între candidaţi se regăsesc şi trei olimpici, toţi înscrişi la Educaţie fizică şi sportivă.

Admiterea la UMF Târgu Mureş va avea loc în perioada 23 - 25 iulie, când vor da examen scris candidaţii de la toate programele de studii.

La programele de studii Medicină, Medicină dentară si Farmacie, clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90 la sută va avea nota obţinută la proba scrisă, iar 10 la sută media de la bacalaureat. La Educaţie fizică şi sportivă, va avea o pondere la 90 la sută media probei de aptitudini sportive generale, iar 10 la sută va conta media de la bacalaureat, în timp ce pentru programele de studii Asistenţă medicală generală, Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, Nutriţie si dietetică, Tehnică dentară şi Cosmetică medicală, tehnologia produsului cosmetic, admiterea va lua în calcul în părţi egale, de 50 la sută, nota la un test grilă şi media de bacalaureat.

Peste 8.700 de candidaţi, la Universitatea Transilvania Braşov. Cea mai mare concurenţă, la Medicină

Peste 8.700 de candidaţi s-au înscris la Universitatea ”Transilvania” din Braşov, cu aproximativ 1.700 mai mulţi faţă de anul trecut, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină, unde sunt 9,82 de candidaţi pe un loc bugetat, urmată de Psihologie şi Comunicare şi relaţii publice.

Înscrierile la facultăţile de la Universitatea ”Transilvania” din Braşov s-au încheiat sâmbătă, în timp ce pentru studiile de master acestea continuă până în 21 iulie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, anul acesta la universitatea braşoveană s-au înscris 8.785 de candidaţi, cu aproximativ 1.700 mai mulţi faţă de anul trecut, când au fost 7.089.

Din totalul candidaţilor înscrişi, 6.505 sunt la licenţă - zi, 562 la ID (învăţământ la distanţă) şi FR (frecvenţă redusă), iar 1.718 la master (zi şi FR).

Cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Medicină, unde sunt 9,82 de candidaţi pe un loc bugetat, urmată de Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Comunicare şi relaţii publice, cu 9,70, respectiv 9,52 candidaţi pe un loc bugetat, potrivit unui comunicat al Universităţii ”Transilvania”.

În ceea ce priveşte programele de masterat, cele mai căutate specializări sunt Managementul calităţii de la Facultatea de Inginerie Tehnologică şi Management Industrial - 73 de înscrişi, Politici şi strategii de marketing de la Facultatea de Ştiinţe Economice - 63 de candidaţi şi Design de produs pentru dezvoltare durabilă şi protecţia mediului de la Facultatea de Design de Produs şi Mediu - 60 de candidaţi.

Anul trecut, cea mai mare concurenţă a fost la Facultatea de Comunicare şi relaţii publice, unde au fost 11,5 candidaţi pe un loc, urmată de Facultatea de Psihologie - 9,7 candidaţi pe un loc, Drept - 8,19 candidaţi/loc şi Medicină- 6,61 candidaţi/loc.

Pentru admiterea în anul universitar 2014-2015, Universitatea ”Transilvania” Braşov pune la dispoziţie, la cele 18 facultăţi, 5.865 de locuri pentru învăţământul de licenţă-zi, cu aproximativ 500 mai multe faţă de anul trecut. Dintre acestea, 2.732 de locuri sunt bugetate (faţă de 2.750 anul trecut), în schimb a crescut numărul locurilor cu plată - 2.896 locuri (faţă de 2.529 locuri, anul trecut).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici