Agathon: Am primit garanţii de la Botiş că nu se modifică din 2011 cuantumul contribuţiilor pe DDA

Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon, a declarat, marţi, că a primit garanţii de la ministrul Muncii, Ioan Botiş, că nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contribuţiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Agathon: Am primit garanţii de la Botiş că nu se modifică din 2011 cuantumul contribuţiilor pe DDA

Agathon: Am primit garanţii de la Botiş că nu se modifică din 2011 cuantumul contribuţiilor pe DDA (Imagine: Catalin Lupasteanu/Mediafax Foto)

Agathon a spus, la finalul discuţiilor cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, că OUG 58/2010 nu urmăreşte decât reglementarea drepturilor de autor, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) fiind prima organizaţie care a propus ca toate reţinerile să se facă direct de la sursă.

"Noi am propus primii ca toate reţinerile să se facă direct de la sursă, de aceea solicităm garanţii că nu va fi modificat cuantumul sumei, adică că nu se va dubla la 35%, aceasta fiind doar o variantă de lucru, iar contribuţiile pe drepturile de autor vor rămâne la nivelul de astăzi. Am primit garanţii din partea ministrului că nu se va modifica de la 1 ianuarie", a mai spus Agathon, după discuţiile de la Ministerul Muncii la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor şi patronatelor.

El a precizat că nu sunt alte schimbări în proiectul de modificarea a Odonanţei 58/2010.

La rândul său, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corîci, a subliniat faptul că în momentul actual textul de modificare a Ordonanţei 58 "presupune impozitarea a aproape jumătate din drepturile de autor, ceea ce este inadmisibil.

"Aceasta, coroborată cu celelalte prevederi legislative, duce la un text cu totul diferit decât cel discutat iniţial la Legea pensiilor", a spus Corîci.

În opinia liderului UGIR-1903, prin aplicarea acestor prevederi nu se vor încasa mai mulţi bani la buget, precizând că deja se găsesc alte metode pentru a evita supraimpozitarea.

De asemenea, vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii, că dacă vor fi aplicate prevederile din proiectul de modificare a Ordonanţei 58, privind dublarea contribuţiilor din venituri de natură profesională, se va ajunge "la o nenorocire".

"Această grabă duce la o nenorocire. Toată legislaţia e varză. I-am zis ministrului să nu facă aceleaşi greşeli ca predecesorul său", a spus Apostoiu.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificată şi completată în iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obţin venituri de natură profesională, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate să plătească pentru acestea contribuţii de asigurări sociale pentru şomaj, pensie şi asigurări de sănătate de 16,5%.

În 2 septembrie a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare şi completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede că persoanele cu venituri din activităţi independente vor plăti contribuţii de asigurări sociale de cel puţin 25,36% şi până la 35% din venituri, aproape dublu faţă de nivelul actual.

Astfel, contribuţia de asigurări sociale de stat (pensii) ar urma să crească de la 10% la 24,43%, contribuţia de asigurări sociale de sănătate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la 0,5% la 0,78%.

Pentru persoanele care plătesc contribuţii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază mediu brut pe ţară.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, declara, luni, după o întâlnire cu ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, că în şedinţa de Guvern de miercuri va fi luată o decizie finală privind actul normativ ce aduce modificări la OUG 58/2010, referitoare la Codul Fiscal.

Cei doi demnitari au refuzat să facă declaraţii reporterilor în legătură cu modificarile ce vor fi aduse actului normativ în vigoare. Ei au refuzat să precizeze dacă vor aproba proiectul de act normativ pus în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

La rândul său, Ialomiţeanu a spus că deocamdată sunt doar variante de lucru, iar în momentul în care Guvernul va lua o decizie, va fi comunicată oficială.

Pe de altă parte, Guvernul ar urma să ia în discuţie, miercuri, un alt proiect de ordonanţă de urgenţă potrivit căruia contribuţiile aferente veniturilor de natură profesională, inclusiv cele din drepturi de autor, vor fi plătite de angajator şi tot acesta va depune declaraţiile aferente.

Intenţia Guvernului de a dubla contribuţiile pentru persoanele plătite pe drepturi de autor a fost criticată, sâmbătă şi duminică, de jurnalişti, actori, artişti, de Clubul Român de Presă, Patronatul Presei Române, sindicate, dar şi de reprezentanţi ai UDMR, PSD şi PNL.

Majorarea contribuţiilor sociale pentru persoanele cu venituri din activităţi independente este o măsură nejustificată, nici din punct de vedere economic, nici politic sau social, declara, sâmbătă, pentru MEDIAFAX Dan Matei Agathon.

Purtătorul de cuvânt al ACPR a cerut reprezentanţilor ministerelor Finanţelor şi Muncii ca reţinerea contribuţiilor să se facă la sursă, astfel încât oamenii să nu mai stea la cozi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici