Agenda Guvernului la Iaşi: Proiecte locale, un nou subprefect, acorduri cu Republica Moldova

Agenda pregătită pentru şedinţa de guvern de la Iaşi, prima reuniune a miniştrilor organizată în afara Capitalei după opt ani, include aproape integral proiecte locale şi teme precum numirea unui nou subprefect, traficul între România şi Moldova, ajutorul de 100 milioane euro acordat statului vecin.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Agenda Guvernului la Iaşi: Proiecte locale, un nou subprefect, acorduri cu Republica Moldova

Agenda Guvernului la Iaşi: Proiecte locale, un nou subprefect, acorduri cu Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto)

Pe agenda de lucru a Guvernului au fost incluse aproape 20 de proiecte normative prin care sunt rezolvate probleme locale, alături de alte legi de interes general anunţate anterior de Guvern, precum facilităţile acordate tinerilor care înfiinţează o microîntreprindere, suplimentarea programului "Rabla", legea educaţiei naţionale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Astfel, pe listă au fost introduse hotărâri prin care bunuri din domeniul privat al statului sunt trecute în administrarea Consiliului Local al comunei Ostra (judeţul Suceava) şi a Consiliului Judeţean Iaşi, tot în administrarea CJ Iaşi urmând să fie trecut şi un imobil al Serviciului Român de Informaţii.

Un teren al Agenţiei Domeniilor Statului va fi acordat spre folosinţă gratuită Mănăstirii Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar mai multe sectoare de drum de interes local ale Consiliului Local Iaşi vor fi încadrate în categoria funcţională a drumurilor naţionale, în vederea realizării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a variantei sud de ocolire a municipiului Iaşi. Un alt imobil, utilizat ca depozit de tutun, va fi trecut de la Ministerul Finanţelor în administrarea Ministerului Culturii, pentru Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi.

Tot pe agenda şedinţei de guvern de la Iaşi a fost inclus deja un proiect de hotărâre prin care Adrian Bogdan Şaramet, susţinut de PDL, este numit în postul de subprefect al judeţului Iaşi.

Potrivit presei locale, Bogdan Şaramet a lucrat ca analist financiar bancar la reprezentanţa teritorială a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, condus de chiar unchiul său, Aurel Şaramet, iar de puţin timp s-a angajat ca funcţionar public la departamentul de stare civilă din Primaria Dumeşti.

Tot pe agendă au mai fost incluse hotărârea de aprobare a acordului încheiat în noiembrie 2009 între România şi Republica Moldova privind punctele de trecere a frontierei de stat, o informare privind stadiul aplicării acordului de mic trafic la frontieră între cele două ţări, o notă privind realizarea proiectului de interconectare a sistemului naţional de transport gaze din România cu cel similar din Republica Moldova pe direcţia Ungheni-Iaşi, un memorandum pentru identificarea resurselor financiare pentru lucrările de prevenire, diminuare sau înlăturare a efectelor hidrometeorologice periculoase din administrarea Direcţiei Apelor Siret şi Direcţiei Apelor Prut, un memorandum pentru semnarea acordului între România şi Moldova privind ajutorul nerambursabil de 100 milioane euro, o notă privind dezvoltarea societăţii informaţionale pentru valorificarea potenţialului regiunii de dezvoltare nord-est.

Pe listă figurează şi proiectele anunţate anterior de Guvern, respectiv legea educaţiei naţionale (în primă lectură), legea privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor aparţinând întreprinzătorilor tineri şi debutanţi în afaceri (indicat ca fiind tot în primă lectură), completarea bugetului Fondului pentru Mediu, pentru programul "Rabla".

În şedinţa de săptămâna trecută, premierul Emil Boc a cerut miniştrilor să pregătească pentru reuniunea de la Iaşi o listă cu problemele specifice zonei care trebuie rezolvate şi proiecte de acte normative importante, precum acordarea de facilităţi pentru tineri care dezvoltă o afacere.

Proiectul de lege privind sprijinirea tinerilor care iniţiază o afacere, solicitat de şeful Guvernului pentru a fi inclus pe agenda reuniunii de săptămâna viitoare, stabileşte că cerinţa privind capitalul de pornire la înfiinţarea unei microîntreprinderi va fi redusă la minimum, la 10 lei, cu restrângerea domeniilor de activitate la maximum 5 servicii.

Pentru microintreprinderea aparţinând întreprinzătorilor tineri, debutanţi în afaceri, vor fi acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit şi salarii pentru o perioadă de trei ani, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum şi acordarea de credite cu perioadă de graţie şi prin acordarea de garanţii în proporţie de până la 90% din valoarea creditului de către un fond de garantare.

Tot pentru şedinţa de miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat recent că Programul "Rabla" va fi suplimentat cu fonduri pentru încă 50.000 de maşini casate de persoanele fizice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici