Alarmă de gradul I pentru forţele de ordine, în timpul acţiunilor de protest de miercuri

Forţele de ordine ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au fost atenţionate, printr-un ordin semnat de ministrul Traian Igaş, că în timpul mitingului şi marşului de miercuri se instituie gradul I în măsurile de ordine şi siguranţă publică, fiind necesară vigilenţă sporită.

Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Alarmă de gradul I pentru forţele de ordine, în timpul acţiunilor de protest de miercuri

Alarmă de gradul I pentru forţele de ordine, în timpul acţiunilor de protest de miercuri (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Conform prevederilor legale privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi în aplicarea prevederilor Planului general de măsuri pentru prezervarea ordinii publice' în situaţia desfăşurării unor manifestaţii de protest, de amploare sau cu risc public, generate de nemulţumiri de ordin economico-social al diferitelor categorii de populatie, ministrul Administaţiei şi Internelor, Constantin-Traian Igaş, a ordonat, începând cu data de 26 octombrie, instituirea măsurilor stabilite pentru gradul I în unităţile implicate în aplicarea măsurilor şi executarea misiunilor destinate menţinerii şi asigurării ordinii şi siguranţei publice", se arată într-un comunicat al MAI remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Măsurile pentru gradul I de siguranţă implică "asigurarea condiţiilor strict necesare pentru sporirea vigilenţei şi eficienţei în executarea misiunilor permanente", precizează sursa citată.

De asemenea, gradul I înseamnă îndeplinirea misiunilor temporare, determinate de evoluţia evenimentelor, în timp cât mai scurt.

Totodată, sunt prevăzute "asigurarea continuităţii conducerii unităţilor implicate în afara orelor de program în unitate, întărirea serviciului de zi, precum şi asigurarea permanenţei la domiciliu a cel puţin o treime din efectivul fiecărei unităţi", arată MAI.

Ministrul Igaş a emis ordinul privind gradul I marţi, pentru asigurarea bunei desfăşurări a manifestaţiilor de protest organizate de cele cinci confederaţii sindicale.

Protestul din Capitală începe la ora 10.00, în faţa Guvernului. Confederaţiile sindicale spun că aduc în Capitală peste 100.000 de oameni care vor cere demisia întregului Guvern, acest miting, al doilea ca amploare de după 1991, desfăşurându-se în aceeaşi zi cu votul moţiunii de cenzură.

Sute de sindicalişti sunt deja în Piaţa Victoriei, unde vor protesta timp de o oră. Protestatarii vor pleca în jurul orei 11.00 în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor aştepta rezultatul votului la moţiunea de cenzură.

De asemenea, începând de la ora 8.00, câte un grup de sindicalişti este la fiecare poartă a Parlamentului, în număr nu foarte mare, pentru a nu bloca intrarea în clădire.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, la acţiunile de protest au fost mobilizaţi 2.400 de jandarmi, din care 200 de la Gruparea Mobilă de la Ploieşti.

De asemenea, 500 de poliţişti rutieri sunt în stradă pentru fluidizarea traficului, iar 2.000 de poliţişti de la ordine publică au fost mobilizaţi în tot oraşul, inclusiv pe traseul de marş, pentru a asigura liniştea publică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici