Alba Iulia a câştigat titlul „Capitala Tineretului din România” pentru 2026

Alba Iulia a câştigat titlul „Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026, succedând astfel oraşul Vaslui, care va prelua titlul în 2025.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Alba Iulia a câştigat titlul „Capitala Tineretului din România” pentru 2026

Alba Iulia a câştigat titlul „Capitala Tineretului din România” pentru 2026

Anual, un oraş din ţară primeşte titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte şi este sprijinit financiar, prin formare şi consultanţă în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

Alba Iulia a câştigat titlul cu programul „#yoUthNITED”, care a luat naştere din nevoia tinerilor de a avea o voce comună pentru a orchestra o schimbare de durată, poziţionându-i ca arhitecţi ai viitorului pentru oraşul lor.

„Alba Iulia a înţeles că direcţia în care se dezvoltă oraşul nu poate fi conturată fără tineri. A înţeles provocările sale, iar administraţia locală şi-a deschis uşa către tinerii din comunitate pentru a construi împreună această cale, iar candidatura lor este rezultatul acestui efort. Acum, Alba Iulia primeşte şansa să-şi implementeze programul şi toate demersurile pe care le-a definit. Prin acordarea titlului, Alba Iulia are şansa de a defini viitorul capitalului uman local prin îmbunătăţirea stării de bine, lărgirea perspectivelor şi consolidarea participării active a tinerilor din oraş, îmbunătăţind totodată modul prin care actorii ecosistemului urban de tineret colaborează pentru a servi acestor obiective”, a declarat András Farkas, coordonatorul procesului de selecţie, programul ”Capitala Tineretului din România”.

Programul urmăreşte crearea unui ecosistem sustenabil şi sănătos pentru tineri în Alba Iulia, în cadrul mediului asociativ, prin intermediul unei mişcări dedicate lor şi colaborării dintre aceştia, sectorul privat şi cel public. Obiectivul principal este implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităţii, oferindu-le sprijin şi resurse pentru a deveni actori principali ai schimbării.

Iniţiativa îşi propune să construiască parteneriate durabile, să asigure resurse accesibile şi echitabile, să creeze un mediu sigur pentru tineri cu mecanisme de raportare şi protecţie. Prin activităţi diverse - educaţie non-formală şi informală, platforme de voluntariat şi campanii de informare - programul îşi propune să susţină dezvoltarea personală şi socială a tinerilor. Totodată, se încurajează inovaţia şi coeziunea în comunitate, asigurându-se că nevoile şi interesele tinerilor sunt respectate.

Ce activităţi sunt planificate

Activităţile planificate includ sesiuni educative, workshop-uri, activităţi recreative, campanii de informare şi evenimente tematice, toate menite să ofere un mediu de învăţare flexibil şi atractiv pentru tineretul local. Ecosistemul creat va beneficia de resurse, spaţii şi mentori, cu sprijin din partea sectorului privat şi public, pentru a asigura succesul şi sustenabilitatea pe termen lung.

Alba Iulia va beneficia de un premiu în valoare de 50.000 euro.

Titlul „Capitala Tineretului din România” va oferi oraşului Alba Iulia oportunitatea de a atrage alte finanţări din diferite surse, publice şi private, dar şi dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor şi Gala Tineretului din România, ediţia 2026.

Juriul a fost format din 27 de personalităţi ce provin din sectorul public, privat şi neguvernamental, persoane cu experienţă în domeniul tineretului, atât la nivel local şi regional, cât şi la nivel naţional şi european.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici