- Home
- Social
- ALBA IULIA, (22.07.2014, 18:18)
- Adina Oşan , Dan Lungu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alba Iulia: Bloc cu trei etaje, construit fără autorizaţie în zona de protecţie a cetăţii istorice - FOTO
O firmă din Alba Iulia construieşte un bloc cu trei etaje în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina, la doar câteva zeci de metri de zidurile fortificaţiei, iar primăria a depus plângere penală împotriva societăţii, a cărei autorizaţie de construcţie este expirată de cinci luni.
Urmărește
488 afișări
Alba Iulia: Bloc cu trei etaje, construit fără autorizaţie în zona de protecţie a cetăţii istorice - FOTO (Imagine: Dan Lungu/ Mediafax Foto)
Primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că firma care construieşte blocul aflat în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina a avut autorizaţie de construcţie, însă i-a expirat la începutul anului şi nu a mai venit la reautorizare, astfel că primăria a depus plângere penală împotriva societăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Mişcarea prin care românii ar putea avea un preţ mult mai mic la gaz din 2026. ”Ne-am putea decupla de la acest mecanism”
-
Ion Cristoiu: Despre cum prostea presa poporul român
-
O nouă pandemie nu mai aşteaptă după colţ ci e deja aici. Care este afecţiunea tăcută de care suferă tot mai mulţi români
"Legat de acel bloc este o plângere penală făcută acolo unde trebuie. Există poliţia monumentelor cu un domn colonel acolo, care sunt sigur că îşi face datoria. Ei (firma - n.r.) au avut autorizaţie. Întrebaţi-mă cum şi-au obţinut avizul de la Ministerul Culturii. Nu ştiu. A nu le da autorizaţie, după ce au avut avizul, era un abuz în funcţie. Eu nu fac abuz în funcţie Au obţinut avizul, le-am dat autorizaţia. Nu au lucrat nimic, au depăşit autorizaţia şi noi le-am cerut să nu mai construiască, să vină la reautorizare. La reautorizare, mureau cu ochii în soare că nu le mai dădea nimeni", a spus Hava.
Întrebat ce va face primăria, în condiţiile în care firma continuă să lucreze fără autorizaţie, Mircea Hava a răspuns că se va adresa instanţei şi se va ajunge la un proces.
"Ei lucrează. I-am amendat, am făcut sesizare penală. De aici încolo nu mai pot să mai fac altceva, atât mă lasă tovarăşa lege. Dacă vor continua să construiască, deja ajung în penal, se ajunge în instanţă", a mai spus Hava.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Alba, Matei Drâmbărean, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că imobilul are avizele necesare de la instituţia de cultură şi acestea au fost aprobate după ce a fost consultată şi Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
El a spus că avizele au fost cerute de o persoană fizică, proprietarul terenului, care îl dobândise prin retrocedare, iar ulterior aceasta ar fi cedat terenul către firma de construcţii.
Drâmbărean a explicat că terenul pe care este construit blocul se află în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina şi de aceea, înainte de a primi avizele de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Alba, a fost descărcat de sarcină arheologică.
"Avizul de la Direcţia de Cultură şi Ministerul Culturii sunt obţinute corect şi pe procedură. Terenul a fost descărcat de sarcină arheologică. Din punctul nostru de vedere, avizele pe care le-am dat sunt conform legislaţiei în vigoare", a mai spus Drâmbărean.
Potrivit sursei citate, iniţial proprietarul terenului a cerut aviz pentru a construi un imobil cu opt etaje, însă DJCCPN Alba a avizat doar un imobil care să se încadreze cu regimul de înălţime al clădirilor din imediata vecinătate.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Alba Iulia, firma care construieşte blocul în zona de protecţie a Cetăţii Alba Carolina avea autorizaţia emisă de municipalitate în 9 februarie 2012, valabilă 24 de luni, expirând în februarie anul acesta.
Construcţia trebuia începută cel târziu la 1 februarie 2013 şi finalizată în 1 februarie 2015, iar imobilul ar fi trebuit să aibă, potrivit autorizaţiei, trei etaje cu spaţii comerciale şi locuinţe.
Reprezentanţii firmei nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere în acest caz.
Cetatea din Alba Iulia este monument istoric şi a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completată apoi de generalul Weiss.
Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului, situat pe latura de nord a cetăţii.
Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, Cetatea din Alba Iulia are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.
Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban pe acest loc a mai existat o cetate medievală, iar în 104 un castru roman, care a fost sediul celebrei Legiuni romane a XIII-a Gemina.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:01
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
-
astăzi, 09:53
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului / Companii din Kazahstan furnizează echipamente de război electronic Rusiei, în ciuda sancţiunilor