Aleşii locali, doar două mandate succesive. REACŢIILE primarilor la iniţiativa legislativă aprobată tacit de deputaţi: "Cred că e o glumă"/ "Să facă la fel şi pentru parlamentari"

Iniţiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor care prevede că aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive provoacă reacţii de contrariere din partea primarilor aflaţi în funcţie de mai mult de opt ani.

Urmărește
11713 afișări
Imaginea articolului Aleşii locali, doar două mandate succesive. REACŢIILE primarilor la iniţiativa legislativă aprobată tacit de deputaţi: "Cred că e o glumă"/ "Să facă la fel şi pentru parlamentari"

Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Primarul staţiunii Praid: În Parlament stau domni din secolul trecut; să lase primarii în pace

Primarul staţiunii Praid din judeţul Harghita, Bokor Alexandru, susţine că initiativa legislativă privind limitarea dreptului primarilor la două mandate este inechitabilă, cât timp în Parlament există "domni din secolul trecut", în timp ce primarul Braşovului, George Scripcaru, nu are "nicio părere".

"Până când în Parlament stau domnii din secolul trecut, să lase în pace primarii să îşi facă treaba. Cei care depun asemenea proiecte legislative să se gândească la faptul că în Parlament stau unii din 1990. Ar trebui să se gândească mai bine la o formulă prin care după trei mandate - ca în alte ţări - primarul să primească o recompensă măcar de vechime, că, totuşi, lucrează pentru binele întregii comunităţi, eu nu lucrez pentru mine", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX primarul staţiunii balneare Praid, Bokor Alexandru.

Edilul, aflat la al treilea mandat, a afirmat, totodată, că nu este indicat ca primarii să aibă o vechime pe aceeaşi funcţie "de zeci de ani", pentru că atunci "ori este cel mai deştept, ori ceilalţi sunt proşti pe lângă el", dar parlamentarii să lase decizia înlăturării edilului la latitudinea comuntăţii.

"Dacă nu este bun, dacă s-a săturat de el (comunitatea - n.r.), nu-l mai votează, iar dacă îl apreciază, îl mai alege o dată. Să nu decidă niciun domn din Parlament această restricţie, nu sunt de acord cu asemenea lege. Să se facă pentru toată lumea la fel, pentru toate persoanele alese de popor, de comunitate şi atunci e bine. Păi, ce democraţie este asta?", a mai spus primarul din Praid.

La rândul său, primarul localităţii harghitene Remetea, Laczkó Albert Elemér, reales de comunitate pentru a patra oară consecutiv, cu 93 la sută din voturile alegătorilor - cel mai mare procent din judeţ pentru un primar - nu împărtăşeşte temerile iniţiatorilor proiectului legislativ, potrivit cărora după două mandate succesive aleşii locali ar descuraja "orice competiţie electorală locală reală" şi s-ar crea astfel premisele nepotismului sau corupţiei.

În ultimii patru ani, Laczkó şi echipa sa au câştigat peste zece milioane de euro pentru dezvoltarea localităţii şi s-a mirat de ce nu îşi dau seama parlamentarii cât de greu se găsesc oameni dispuşi să "facă ceva pentru comunitate".

"Nu mi-a venit să cred pur şi simplu, m-am mirat ce au în cap oamenii aceştia. Eu nu mă bat pentru mine, o stabilitate, o continuitate mai ales la nivel local trebuie să existe or, iniţiativa aceasta legislativă, este împotriva eficacităţii. Dacă am înţeles eu bine, după opt ani trebuie schimbată întreaga garnitură, asta înseamnă că va trebui să facem o programare, aşa încât întreaga comună să se perinde la primărie", a spus acesta.

Totodată, Laczkó a explicat că în comunele mici este greu să aduni "10 sau 15 oameni în consiliu care să se priceapă şi, mai ales, să vrea să vină şi să facă ceva pentru comunitate", punctând că în Germania un mandat de primar are o durată de opt ani, iar în Ungaria a fost prelungit la cinci ani.

Un alt primar longeviv din Harghita, llie Trif, ales pentru al cincilea mandat consecutiv în fruntea comunei Bilbor, are o părere "foarte proasă" despre initiaţiva legislativă a deputaţilor PDL.

"Atâta timp cât eşti ales de comunitate şi nu ai probleme nu cred că este ceva ortodox să apară astfel de legi. Conform Constituţiei, numai în cazul preşedintelui ţării sunt prevăzute doar două mandate, nu şi pentru primari, consilieri locali, judeţeni sau preşedinţi de consilii judeţene. Atâta timp cât te alege comunitatea înseamnă că eşti bun", a precizat Trif.

El susţine că în două mandate nu ar fi putut să facă "atâta bine pentru comunitate, nicicum", indiferent cât de multe eforturi şi "cât de mult suflet" ar fi pus.

"Eu m-aş fi gândit mai degrabă şi aş fi vrut, de exemplu, ca prezenţa la vot să fie obligatorie şi consilierii locali să fie aleşi prin vot uninominal, ca şi primarii şi preşedintele, asta ar fi putut să propună. Nu mi se pare normal că nouă să ni se impună o limită, la câte mandate avem dreptul şi lor (parlamentarilor - n.r), nu. Ori pentru toţi aceeaşi lege, ori pentru niciunul", a conchis primarul comunei Bilbor.

În Harghita, sunt mulţi primari care sunt la al treilea, al patrulea şi chiar al cincilea mandat, inclusiv edilul municipiului reşedinţă de judeţ, Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, care conduce oraşul din anul 2004 şi până în prezent.

La rândul său, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, care se află la al treilea mandat, a declarat că nu vrea să comenteze propunerea legislativă privind dreptul la doar două mandate pentru aleşii locali, dar a precizat că, în cazul în care va deveni lege, va ţine cont de ea.

"Nu am nicio părere. Oricum, aş fi subiectiv. În cazul în care va deveni lege, evident, va trebui să ţinem cu toţii cont de ea", a spus primarul Braşovului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, despre limitarea mandatelor: Să se aplice şi parlamentarilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel (PNL), aflat la al treilea mandat, susţine că nu are "nicio problemă" şi este de acord cu propunerea legislativă privind limitarea mandatelor aleşilor, însă aceasta să se aplice şi în cazul parlamentarilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ion Dumitrel a spus că, din punctul său de vedere, există probleme mult mai importante privind activitatea administraţiilor locale şi judeţene, iar o lege privind limitarea mandatelor aleşilor locali demonstrează "cât de interesaţi sunt parlamentarii de viaţa românilor".

"Parlamentarii noştri sunt foarte interesaţi de viaţa noastră a românilor, a modului cum sunt administrate comunităţile locale, fie că sunt mari sau mici. Sunt extraordinar de atenţi la tot ce ne interesează sau la problemele noastre. Sunt convins că iniţiativa lor este una foarte, foarte bună pentru români. Şi cred că ar trebui să mai adauge de urgenţă încă un lucru în lege: inclusiv parlamentarii, aşa cum este şi în cazul preşedintelui României, să aibă doar două mandate. Eu cred că în cazul unor parlamentari şi două mandate sunt enorm de multe", a spus Ion Dumitrel.

Întrebat dacă crede că un număr mai mare de mandate ar duce la o scădere a randamentului alesului local, Ion Dumitrel a răspuns că, "din contră", în orice domeniu experienţa contează şi se acumulează în timp.

El a spus că decizia privind activitatea unui ales trebuie să îi aparţină cetăţeanului care poate decide cel mai bine prin vot dacă este mulţumit sau nu de activitatea celui care îl reprezintă.

"Dar, dacă este mai bine pentru români ca un ales local să aibă doar două mandate, nu am absolut nicio problemă. Sunt de acord să se limiteze la două mandate, inclusiv cele ale parlamentarilor, mai ales ăia care au fost aleşi pe spatele primarilor, cum este şi domnul Preda, cum este şi domnul Udrişte (n.r. - iniţiatorii proiectului de lege privind limitarea mandatelor), care nici nu ştiu cum au ajuns parlamentari de-a lungul timpului. Îmi doresc să limiteze la două mandate, dar să se aplice şi în cazul lor, în cazul parlamentarilor", a mai spus Ion Dumitrel.

Primar vasluian, la al şaptelea mandat: E o tâmpenie limitarea la două a mandatelor aleşilor locali

Primarul comunei vasluiene Pădureni, cel mai longeviv edil din judeţ, cu şapte mandate consecutive, consideră drept "o tâmpenie, cu scopuri murdare", legea adoptată tacit de Camera Deputaţilor, prin care aleşii locali nu vor putea ocupa funcţii mai mult de două mandate consecutiv.

Aflat în funcţie din decembrie 1989, primarul comunei vasluiene Pădureni, Temistocle Diaconu, condamnă legea prin care nu va mai avea dreptul să ocupe funcţia de edil mai mult de două mandate consecutiv, susţinând că, printr-un astfel de act normativ, va fi bulversată întreaga comunitate locală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Edilul cu 25 de ani de mandat în fruntea comunei Pădureni susţine că, dacă legea va ajunge să fie adoptată şi de Senat, atunci primarii nu vor mai pune suflet în ceea ce realizează pentru comunitate.

"Este o tâmpenie această lege, cu scopuri murdare, dorindu-se astfel să lovească în aleşii PSD. Nu credeam că se va ajunge vreodată la aşa ceva. Păi primarul localităţii din Franţa cu care comuna noastră este înfrăţită a fost 37 de ani în funcţie, iar acum, când a ieşit la pensie, l-au făcut primar de onoare şi are biroul său în primărie. Nu există ţară în care să fie îngrădit dreptul de a fi ales, drept stipulat şi la noi în Constituţie. Iniţiatorii acestei legi vor să bulverseze întreaga comunitate. În mod sigur se vor revolta şi localnicii. Să meargă iniţiatorii cu mine în Franţa să vadă ce înseamnă un primar cu continuitate, ce realizări are şi cum arată comunitatea de acolo. Sunt mâhnit când văd atâta prostie. Sper, însă, în luciditate Senatului”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX primarul comunei Pădureni, Temistocle Diaconu.

La rândul său, primarul municipiului Bârlad, aflat la al treilea mandat de edil, consideră că populaţia este cea care trebuie să decidă de câte ori să acorde votul de încredere unui ales local.

"Dacă era exagerat ca un ales să fie mai mult de două mandate într-o funcţie, atunci aplicau o astfel de lege statele cu o democraţie avansată. Până la urmă, populaţia îşi alege de câte ori consideră de cuviinţă un primar sau un consilier local sau judeţean. Nu are relevanţă de câte ori eşti primar, ci trebuie să fii bun gospodar. Deci, nu-şi are rostul o astfel de lege. Însă, dacă va fi adoptată, mă voi supune”, susţine primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, crede că această iniţiativă legislativă este una strict politică.

"Odată, un lider politic spunea un lucru memorabil, care se poate aplica foarte bine celor doi iniţiatori ai legii: avem noroc că în ţara noastră prostia nu este incriminată. Este vreo regulă ca primarii şi consilierii să devină corupţi în al treilea mandat? Sau ne garantează cineva că în primul mandat un ales nu poate săvârşi fapte penale? Această iniţiativă ne demonstrează că gândirea pedelistă din ultimii zece ani, transformată acum în una penelistă, nu s-a schimbat. Urmează ca această gândire să fie investită cu rangul de dogmă de către, nici nu ştiu cum să mă exprim, actualul sau viitorul preşedinte al României”, este de părere Dumitru Buzatu.

Primari suceveni despre limitarea mandatelor: Să facă şi pentru parlamentari la fel

Primarii liberali suceveni din Gura Humorului şi Siret, Marius Ursaciuc şi Adrian Popoiu, consideră că iniţiativa legislativă pentru limitarea mandatelor aleşilor locali nu este normală, dar că ar putea fi acceptată doar dacă se va face la fel şi pentru parlamentari.

Marius Ursaciuc, primar al oraşului Gura Humorului din anul 2004, a declarat corespondentului MEDIAFAX că iniţiativa legislativă privind limitarea mandatelor aleşilor locali a trecut de Camera Deputaţilor doar pentru că nu a fost procedură de vot.

"A trecut pentru că nu a fost votată", a spus Ursaciuc.

El a arătat că o asemenea lege ar duce la lipsa unei continuităţi sau coerenţe în promovarea unor proiecte de dezvoltare a localităţilor.

"Teoretic e un lucru bun, dar aplicabil tuturor. Cei care au promovat legea, întâmplător au mai mult de două mandate de parlamentar", a spus Ursaciuc, făcând referire la deputatul Cezar Preda, iniţiatorul legii.

La rândul său, Adrian Popoiu, primar al oraşului Siret din anul 2008, a spus că se propune o lege ca în Rusia.

"Vom ajunge ca în Rusia. În principiu, nu mi se pare normal. Să facă şi pentru deputaţi şi senatori la fel şi atunci ar putea fi aplicată tuturor aleşilor", a spus Popoiu.

Primarul Sighişoarei, în funcţie de 14 ani: N-ar fi rău să se limiteze numărul de mandate succesive

Primarul Sighişoarei, Dorin Dăneşan, aflat în funcţie de 14 ani, afirmă că "n-ar fi rău" să se limiteze numărul de mandate pentru aleşii locali, astfel încât aceştia să nu aibă posibilitatea "să facă nereguli mari", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Dorin Dăneşan, aflat la al patrulea mandat, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că "n-ar fi rău" să se limiteze numărul de mandate succesive pentru aleşii locali, având în vedere contextul actual, în care "s-a ascuţit lupta în clasa politică".

"Probabil, având în vedere că în ultimul timp s-a ascuţit lupta în clasa politică, n-ar fi rău. Cred că ideea este să nu se dea posibilitatea aleşilor să facă nereguli mari. Nu ştiu să existe în alte ţări vreo prevedere similară. Eu, oricum, sunt de acord cu ce hotărăsc parlamentarii", a declarat Dăneşan.

Cei mai vechi primari din Cluj resping limitarea mandatelor: Edilii trebuie schimbaţi de alegători

Cei mai vechi primari din judeţul Cluj nu sunt de acord cu limitarea mandatului aleşilor locali la două, susţinând că edilii trebuie să realizeze proiecte care se întind pe mai mulţi ani şi că trebuie să fie schimbaţi de alegători, nu de lege, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul comunei Băişoara, Minodora Luca (PDL), consideră că iniţiativa de limitare a numărului de mandate ale aleşilor locali nu este bună.

“Nu ar trebui limitat numărul de mandate, dacă oamenii te vor primar de mai multe ori, de ce să nu îi laşi să te aleagă? Dacă vrei să ai continuitate pe proiecte de dezvoltare, nu îţi ajung două mandate, în primii ani abia te deprinzi cu administraţia locală. În Germania, mandatul unui primar este de opt ani şi nu este limită. Dacă are două mandate stă în primărie 16 ani, e altceva, dar poate sta şi mai mult, şi îşi poate urmări proiectele pe termen lung. Nu e bună iniţitiva”, a spus Luca.

Minodora Luca este primar din anul 1996 şi vrea să candideze şi în 2016.

Primarul comunei Beliş, Viorel Crainic (PNL), aflat la al treilea mandat, consideră că un primar cu mai multe mandate a dobândit suficientă experienţă pentru a deveni “un profesionist în administraţie”.

“Nu cred că ar fi cea mai bună soluţie să fie schimbaţi primarii după doar două mandate. Dacă nu este bun, îl schimbă cetăţenii după primul mandat, dacă e bun să fie lăsat cât timp îl aleg oamenii. Trebuie lăsat un primar să fie schimbat de alegători, nu de lege. Motivul invocat, legat de corupţie, nu mi se pare în regulă, pentru că dacă un om este predispus la aşa ceva, poate fi corupt din prima lună de mandat de primar, nu după câţiva ani”, a spus Crainic.

Şi primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu (PSD), respinge iniţiativa de limitare a mandatelor primarilor şi susţine că parlamentarii ar trebui, întâi, să îşi limiteze lor mandatele, şi apoi să se gândească la alţii.

“Este nevoie de continuitate în administraţia locală, mai ales când e vorba de proiecte mari, de infrastructură sau alimentare cu apă. Noi avem un astfel de proiect de alimentare cu apă pe care l-am început în 2002 şi l-am finalizat după zece ani, în 2012. Cum era să vină un primar să preia un proiect început? Eu l-am început şi l-am dus la capăt. Nu cred că trebuie limitate mandatele primarilor”, a spus Suciu, aflată la al patrulea mandat de primar la Chinteni.

Ea a spus că va candida şi la viitoare alegeri locale, din 2016.

Cei mai longevivi primari din Arad spun că limitarea mandatelor e ”o lovitură” dată administraţiei

Primarii cu cele mai multe mandate din judeţul Arad consideră că iniţiativa legislativă de limitare a numărului de mandate ale aleşilor locali este ”o lovitură dată administraţiei locale”, care ar bloca proiecte şi ar descuraja candidaţii, în condiţiile în care ei renunţă la profesii pentru funcţii.

Primarii cu cele mai multe mandate din judeţul Arad spun că iniţiativa legislativă aprobată tacit de Camera Deputaţilor, privind limitarea numărului de mandate la două, ”este greşită” şi va bloca proiecte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Aflat la al şaptelea mandat, pentru că a fost primar şi înainte de Revoluţie, edilul-şef al oraşului arădean Sebiş, Gheorghe Feieş (PDL) spune că iniţiativa legislativă este ”o lovitură dată administraţiei locale”.

”În Germania sunt primari şi de 60 de ani. Continuitatea este importantă în administraţie pentru că permite realizarea unor proiecte pe termen mediu şi lung”, spune Feieş.

El consideră că şi candidaţii vor fi descurajaţi de limitarea numărului de mandate succesive.

”Un primar ales îşi pierde profesia şi renunţă la toate celelalte activităţi. Nu ştiu câţi vor mai candida dacă se gândesc că pot să fie primari cel mult opt ani. O astfel de reglementare ar reduce competiţia şi calitatea candidaţilor”, a spus Feieş.

Şi primarul oraşului Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan (PSD), aflat la al cincilea mandat, critică iniţitiva.

”Funcţia de primar e aproape o meserie. Experienţa cumulată în timpul mandatelor este foarte folositoare comunităţii. Limitarea la două mandate va avea efecte asupra administraţiei locale, asupra proiectelor care au nevoie de continuitate. Nu ştiu ce substrat are iniţiativa, dar sigur nu e pentru dezvoltarea localităţilor. Mai utilă ar fi o lege care să-i tragă la răspundere pe primarii care nu şi-au onorat promisiunile electorale”, a spus Burdan.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă (PDL), afirmă că cei doi iniţiatori ”nu au ajuns niciodată primari, deşi au candidat”.

"Până va deveni lege această iniţiativă, care trebuie să treacă şi de Senat, vă pot spune că cei doi colegi iniţiatori nu au ajuns niciodată primari, deşi au candidat. În schimb, vă garantez că o parte dintre primarii care au depăşit două mandate pot ajunge oricând în Parlament, iar poate aşa se va face şi o schimbare în Parlament”, a spus Falcă, aflat la al treilea mandat succesiv.

Primar aflat în funcţie din 1992, despre iniţiativa privind limitarea mandatului: Cred că e o glumă

Primarul comunei Păuca, Niculae Dancu (PDL), ales în funcţie din 1992 şi cel mai longeviv edil-şef din judeţul Sibiu, spune că iniţiativa deputaţilor Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte de limitare a mandatelor aleşilor locali este "o glumă", iar punerea în aplicare ar stopa dezvoltarea localităţilor.

"Cred că este o glumă. Eu îmi doresc să fie o glumă. N-am auzit ca undeva în lume să mai fie aşa ceva, cred că am fi unici. În republica noastră originală însă se poate întâmpla orice", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei sibiene Păuca, Niculae Dancu.

Întrebat dacă este de părere că iniţiativa legislativă privind limitarea mandatelor aleşilor ar putea stopa dezvoltarea localităţilor, primarul din Păuca a răspuns: "Cu siguranţă".

"Nu toţi succesorii unui primar după două mandate vor vrea să continue anumite proiecte. Toţi vor avea o anumită atitudine faţă de proiectele începute de fostul primar şi este foarte posibil să aibă de pierdut comunitatea", a completat Niculae Dancu.

El este primar în comună încă din 1992. La primul mandat a candidat ca independent şi a reuşit să câştige alegerile.

"Aveam atunci 31 de ani, eram cel mai tânăr primar din judeţ. În alte localităţi oamenii au ales reprezentanţi ai unor partide istorice - PNŢCD, PNL -, dar eu fiind tânăr n-aveam cultură politică, o istorie politică, dar oamenii mă cunoşteau şi m-au ales", a povestit primarul din Păuca.

În perioada 1992-1996, el a fost independent. În 1996 s-a înscris în Partidul Democrat şi următoarele mandate le-a câştigat ca membru al acestui partid. În perioada aprilie 2003-octombrie 2004, a fost membru al PSD, perioadă pe care o descrie ca "o mică rătăcire", iar apoi s-a înscris în PDL, unde este şi acum.

Boşcodeală, primar de 18 ani: Iniţiativa privind limitarea mandatului aleşilor n-are nicio şansă

Constantin Boşcodeală, care de 18 ani este primar al Buzăului, spune că iniţiativa legislativă prin care aleşii localii nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive "este o prostie" şi "nu are nicio şansă să treacă pentru că e neconstituţională".

Constantin Boşcodeală a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că "dreptul de a alege şi a fi ales este garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii".

"Asta este o prostie. Senatul e camera decizională, dar chiar şi aşa legea nu are nicio şansă să treacă pentru că e neconstituţională. Dreptul de a alege şi a fi ales e garantat prin Constituţie pentru toţi cetăţenii, cu excepţia preşedintelui care este limitat la două mandate", a spus primarul Buzăului.

Boşcodeală este primar al Buzăului din anul 1996, el aflându-se la al cincilea mandat.

 

Aleşii locali vor avea dreptul doar la două mandate succesive - iniţiativă legislativă

Aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive, conform unei iniţiative legislative aprobate tacit, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Proiectul prevede că nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate.ost adoptat tacit, deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici