SURSE: Răspunsul Guvernului după ce Alianţa USR-PLUS a cerut prelungirea programului de vot prin OUG: Nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului

Alianţa USR-PLUS a solicitat Guvernului să se reunească de urgenţă şi să adopte o OUG prin care să fie prelungit programul de vot până la ora 23.00, a anunţat Dacian Cioloş. Liderul PLUS a adăugat că alianţa solicită suplimentarea numărului buletinelor de vot.

Urmărește
8143 afișări
Imaginea articolului SURSE: Răspunsul Guvernului după ce Alianţa USR-PLUS a cerut prelungirea programului de vot prin OUG: Nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului

Alianţa USR-PLUS cere Guvernului să se întunească de urgenţă şi să dea OUG pentru prelungirea programului de vot până la ora 23.00

18.10 Guvernul nu poate emite OUG pentru prelungirea programului de vot. Decizia e la BEC - surse

Executivul nu poate emite o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea programului de vot, în condiţiile în care decizia trebuie să vizeze toate secţiile de votare, iar votarea în unele dintre acestea în străinătate s-a încheiat, au declarat surse guvernamentale, pentru MEDIAFAX.

„Dacă legea spune că programul este stabilit, Guvernul nu poate da o OUG. Doar BEC poate stabili acest lucru, pentru Guvernul se ocupă doar de organizarea cadrului legal de la început. Nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului. De vreme ce unele secţii de votare au fost închise, atunci Guvernul nu poate prelungi programul. În ziua votului singurul care poate decide este BEC. Guvernul face cadrul general al desfăşurării alegerilor”, au explicat sursele pentru MEDIAFAX.

„Observăm că cetăţenii români sunt mobilizaţi la vot în mod pozitiv surprinzător şi e foarte important pentru noi ca noi să le asigurăm condiţiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în ţară, cât şi Diasporă. Date fiind situaţiile pe care le întâlnim la mai multe secţii de vot Alianţa 2020 USR PLUS cere Guvernului să se reunească de urgenţă pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, în loc de ora 21.00 până la ora 23.00. În mod clar acest lucru e necesar pentru că avem deja situaţii, cozi masive unde oameni care se pun în momentul de faţă la cozi cu siguranţă nu o să mai poată vota până la ora 21.00”, a declarat Dacian Cioloş, duminică.

Acesta a mai spus că solicită Executivului şi BEC să interpreze prevederile legale astfel încât oamenii care intră în incinta clădirii unde există secţiile de votare să poată vota şi după expirarea orei de vot, ora 21.00.

„În al doilea rând cerem Guvernului şi BEC să interpreteze prevederile legale privind spaţiul în care se află alegătorii care au drept de vot la ora în care se închide secţia de vot şi să fie interpretat acest spaţiu al secţiei de vot, nu sala în care se votează ci incinta secţiei de vot. Mai concret toţi cei care vor intra în incinta clădirii în care există secţii de vot, la momentul în care se închide secţia de vot şi expiră ora de vot, să fie acceptat şi să poată să voteze”, a completat Cioloş.

Preşedintele PLUS a precizat că Alianţa cere „suplimentarea numărului buletinelor de vot în secţiile de vot unde acest lucru este necesar. Am primit mai multe semnale de la mai multe secţii de vot că sunt astfel de situaţii unde nu mai există suficiente buletine de vot şi există riscul suspendării votului din cauza absenţelor buletinelor de vot”.

 

Tomac:PMP cere BEC prelungirea programului de vot pentru ca Diaspora să poată vota şi după ora 21.00


Preşedintele PMP Eugen Tomac a declarat că partidul pe care îl conduce a făcut o solicitare către Biroul Electoral Central pentru a se întruni în vederea adoptării unei decizii de prelungire a programului de vot pentru ca toţi cetăţenii din Diaspora să poată vota.

„PMP a transmis o solicitare către BEC prin care cerem ca BEC, de urgenţă, să se convoace şi să adopte următoarea decizie. Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alegeri şi anume cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor din UE şi Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot. În UE există state care au avut, timp de două zile, procesul electoral tocmai pentru a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European. E clar că prezenţa celor 3,5 milioane de cetăţeni români şi interesul lor faţă de aceste alegeri şi referendumul cu obectiv în consolidarea statului de drept în România sunt teme de interes major pentru cetăţenii români din UE şi Republica Moldova”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, la sediul PMP.

De asemenea, liderul PMP solicită ministrului de Externe Teodor Meleşcanu să ia toată măsurile necesare pentru ca cetăţenii români din străinătate să poată vota fără probleme.

”Precizez că pe lângă solicitarea BEC i-am cerut şi ministrului de Externe Teodor Meleşcanu să ia măsurile necesare penru că MAE gestionează alături de BEC procesul electoral peste hotare. Avem deja secţii unde au votat mii de cetăţeni. Cei mai mulţi au votat într-o secţie până la orele 13.00 în Republica Moldova, la Chişinău, la ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanţi în Municipiul Chişinău. Foarte mulţi români au votat la Londra. Sunt cozi infernale la Roma, Hamburg, Praga, în foarte multe secţii de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetăţeni care aşteaptă să îşi exercite dreptul la vot", a afirmat Tomac.

"Se impune ca BEC să ia de urgenţă această decizie de a le permite tuturor cetăţenilor cu drept de vot să îşi exercite votul şi după ora 21.00, aşa cum era prevăzut până în prezent. E esenţial ca cetăţenii de peste hotare să aibă această libertate să meargă la vot. Înţeleg că există această politică a PSD de descuraja cetăţenii români liberi să-şi exprime votul. Semnalul dat de societate ne obligă să reacţionăm. MAE împreună cu BEC trebuie să ia de urgenţă această măsură, pentru că, în caz contrar, ar însemna că le îngrădim un drept fundamental oamenilor care aşteaptă 4-5 ore pentru a îşi exercita dreptul de vot. Este o dovadă că statul român n-a fost pregătiti să le asigure condiţii celor 3,5 milioane de cetăţeni români de peste hotare să-şi poată exercita dreptul la vot. Facem acest apel astăzi când se pot corecta lucrurile prin prelungirea programului de vot. În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acţiona în instanţă pe cei care au organizat alegerile pentru că e inadmisibil acest lucru”, a conchis Tomac.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici