- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alin Simota, arestat la domiciliu în dosarul de evaziune fiscală, a decis Tribunalul Alba
Fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota, reţinut în dosarul de evaziune fiscală în care au avut loc mai multe percheziţii în judeţul Hunedoara, a fost arestat la domiciliu pentru 30 de zile, după ce Tribunalul Alba a respins, miercuri, propunerea de arestare preventivă a acestuia.
Alin Simota (Imagine: Gigi Ciuncanu/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat transmis de Tribunalul Alba, instanţa a judecat, miercuri, propunerea formulată de DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Alin Simota şi a altor două persoane acuzate în principal de constituire de grup infracţional organizat şi instigare la evaziune fiscală, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tribunalul Alba a respins propunerea DIICOT şi a dispus în cazul lui Alin Simota măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce pentru celelalte două persoane reţinute în acelaşi dosar instanţa a dispus cercetarea sub control judiciar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare, iar competenţa de soluţionare a contestaţiei revine Curţii de Apel Alba Iulia.
Alin Simota era arestat la domiciliu din mai 2013, într-un alt dosar, în care a fost trimis în judecată, între altele, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată.
Marţi seară, fostul vicepreşedinte al PNL Hunedoara Alin Simota a fost reţinut în urma audierilor de la sediul DIICOT Alba Iulia, în dosarul de evaziune fiscală în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la sediul firmei sale din Petroşani.
De asemenea, alte două persoane din cele 12 duse la audieri în acelaşi dosar au fost reţinute, în timp ce alţi cinci suspecţi sunt cercetaţi sub control judiciar, având interdicţia de a părăsi ţara. Totodată, în cazul altor două persoane procurorii nu au dispus nicio măsură.
Procurorii DIICOT au făcut, marţi dimineaţă, percheziţii în judeţul Hunedoara, la fostul vicepreşedinte PNL Hunedoara Alin Simota, într-un dosar de evaziune fiscală, anchetatorii suspectând că banii ar fi fost folosiţi pentru campania electorală din 2008.
Percheziţiile au avut loc la adresa la care Simota se afla de aproximativ două luni în arest la domiciliu, în oraşul Petrila, şi care este proprietate a socrului său, precum şi la sediul firmei sale din Petroşani. De asemenea, au avut loc percheziţii şi la sediul Clubului Jiul Petroşani, unde anchetatorii au pus mai multe întrebări magazionerei.
Potrivit unor surse judiciare, Simota este suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi delapidare. Conform surselor citate, Simota ar fi spălat, prin firmele sale, bani pe care i-ar fi folosit în campaniile electorale din 2008, când a candidat atât pentru postul de primar în Petroşani, cât şi pentru Senat.
Anchetatorii i-au dus apoi pe Alin Simota şi pe soţia acestuia, Mirela Simota, la sediul firmei din cartierul Colonie, din Petroşani, unde aveau loc percheziţii.
La finalul percheziţiilor, Alin Simota a fost dus la sediul DIICOT Alba, pentru audieri.
De asemenea, anchetatorii au scos din sediul societăţii mai mulţi saci cu documente contabile pentru a le verifica în dosarul de evaziune fiscală, despre care surse judiciare spun că depăşeşte 7,5 milioane de lei.
Simonta a candidat în anul 2008 din partea PNL pentru Parlament, pentru un post de senator al Văii Jiului, iar la alegerile locale a candidat pentru Primăria Petroşani.
Firmele lui Alin Simota au obţinut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu statul, respectiv primării, Consiliul Judeţean, companii de stat, contractele obţinute de acesta fiind deseori cercetate de poliţişti sau făcând obiectul unor investigaţii jurnalistice.
Alin Simota nu mai figurează de câţiva ani ca administrator al societăţilor respective, acesta numind în funcţii angajaţi ai firmelor sale.
Simota a fost şi patronul Clubului Sportiv Jiul Petroşani.
Simota a fost arestat preventiv până la sfârşitul lunii mai 2013, când Tribunalul Hunedoara a hotărât înlocuirea măsurii cu arestul la domiciliu, decizia fiind menţinută de Curtea de Apel Alba Iulia.
În dosarul în care a fost arestat, Alin Simota a fost trimis în judecată, alături de alţi 13 inculpaţi, în septembrie 2013, de procurorii DIICOT Alba Iulia, care susţineau că la cererea acestuia au fost executate acte de violenţă şi răpiri.
Atunci, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au trimis în judecată, în stare de arest preventiv şi în stare de libertate, 14 persoane, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă.
Celelalte 13 persoane trimise în judecată sunt Constantin Cristian Litera şi Cătălin Penciuc, bodyguarzii omului de afaceri, Florin Voicu Micluţă, Silvan Cornelius Toma şi Daniel Dincă, dar şi Mihai Eminovici Ciobanu, Ioan Petru Moldovan, Mircea Mihăiţă Varodi, Florin Ioan Muntean, Gheorghe Bota, Zorin Avram, Claudiu Alin Anghelina şi Simina Mirela Litera.
Procesul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia, primul termen fiind în 15 octombrie.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006-2012, cei 14 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, specializat în şantaj şi fapte de violenţă.
Reţeaua acţiona în principal în judeţul Hunedoara, unii dintre membrii acesteia fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea clubului de fotbal Jiul Petroşani, se arăta într-un comunicat al DIICOT.
Anchetatorii susţineau că jucătorii clubului de fotbal ar fi fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau. "Practic, inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere", susţineau procurorii.
Anchetatorii mai precizau că gruparea era structurată în "paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, bătăi la comandă (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60-100 de zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IPJ Hunedoara".
De asemenea, din 2008, membrii reţelei au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem, susţinea DIICOT.
Astfel, a fost creat un prejudiciu de 400.000 de lei şi 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asigurătorii.
În ceea ce priveşte activităţile de cămătărie cu care se ocupau membrii reţelei, procurorii susţineau că aceştia acordau împrumuturi cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20%. "În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral", se mai arăta în rechizitoriu.
În situaţia în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, ei erau bătuţi, ameninţaţi şi deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani sau trimişi forţat la muncă, în Libia.
Alin Simota a fost consilier local PNL la Petroşani, iar în mandatul 2008-2012 a fost consilier judeţean la Hunedoara.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36