Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete

Ambasada SUA la Bucureşti declară că se bucură pentru că s-au făcut nominalizările la funcţiile de conducere din Parchete şi precizează că încurajează o colaborare între premier, preşedinte şi CSM pentru a ajunge cât mai repede la un acord.

Urmărește
855 afișări
Imaginea articolului Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete

Ambasada SUA: Ne bucurăm că s-au făcut nominalizări pentru Parchete (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

"Ambasada SUA a susţinut constant că este de o importanţă vitală să se nominalizeze procurori independenţi şi calificaţi. Ne bucurăm să vedem că s-au făcut nominalizări, iar procesul consultativ poate merge acum mai departe", se afirmă într-o poziţie transmisă vineri agenţiei MEDIAFAX de Ambasada SUA.

De asemenea, misiunea diplomatică americană arată că îi încurajează pe cei trei actori implicaţi în proces să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid la un acord.

"Îi încurajăm pe premier (în calitate de ministru interimar al Justiţiei), pe preşedinte şi Consiliul Superior al Magistraturii să continue să colaboreze pentru a ajunge cât mai rapid posibil la un acord în ceea ce priveşte aceste posturi extrem de importante", se mai arată în poziţia Ambasadei SUA.

Fostul ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, sublinia în octombrie 2012, importanţa procesului de selecţie a noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA, arătând că acesta va influenţa percepţia Washington-ului asupra parteneriatului strategic cu România.

"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selecţie va fi un criteriu foarte important, care va influenţa percepţia asupra parteneriatului nostru strategic cu România", a afirmat Gitenstein.

El a subliniat că această selecţie reprezintă un test şi pentru revenirea la o coabitare politică civilizată şi stabilă, deoarece este vital ca persoanele numite în cele două funcţii să fie susţinute de toate marile partide politice.

"Primul test în acest sens va fi numirea noului procuror general şi a noului procuror-şef al DNA. Este vital ca cei numiţi în aceste înalte funcţii să fie susţinuţi de toate marile partide politice, ca ei să fie procurori independenţi, apolitici şi, mai presus de toate, să fie la fel de competenţi şi curajoşi precum predecesorii lor", a spus ambasadorul SUA.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care decide şi emite decretul de învestire în funcţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici