Ambasadorii SUA şi Marii Britanii au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost - FOTO, VIDEO

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi cel al Marii Britanii, Paul Brummell, au împărţit, miercuri, la Gara de Nord, mâncare caldă şi haine oamenilor fără adăpost, care au aşteptat şi două ore la coadă, aşezându-se încă de dimineaţă să prindă o supă de pui, întrucât numărul porţiilor a fost limitat.

Urmărește
2160 afișări
Imaginea articolului Ambasadorii SUA şi Marii Britanii au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost - FOTO, VIDEO

Ambasadorii SUA şi Marii Britanii au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost (Imagine: Alexandru Dobre/Mediafax Foto)

Miercuri la prânz, în faţa unor rulote amplasate în zona Gării de Nord din Capitală, într-un perimetru de câţiva metri pătraţi, sute de oameni fără adăpost aşteptau la coadă să primească o porţie de mâncare - supă de pui caldă şi o bucată de pâine.

După ce aşteptau chiar şi câteva ore la coadă, oamenii se aşezau la două mese lungi, din lemn, amplasate lângă cele două corturi, şi mâncau în linişte porţia primită.

Violeta, care de o lună şi jumătate locuieşte în gară împreună cu băieţelul ei de patru ani, stătea retrasă într-un colţ al mesei. Ea a spus că singurul care s-a bucurat de supa caldă a fost copilul şi, cu lacrimi în ochi, se uită la el cum mănâncă. A primit un singur ticket de masă şi a preferat să ştie că micuţul va avea ceva cald în stomac pentru prima dată în ultima săptămână. La ea nu se mai gândeşte de mult.

"Ieri am terminat ultimii bani, am scos şi alocaţia băiatului, puţini câţi au fost, s-au dus. Băiatul are nevoie de multe, el cere, nu pot să nu îi iau de mâncare. Acum, nu ştiu ce vom face, a venit frigul iar în gară ne va fi aproape imposibil să mai locuim" a povestit femeia.

Mulţi dintre cei care s-au aşezat la coadă sunt în aceeaşi situaţie - trăiesc pe stradă, din mila trecătorilor, iar supa de pui este prima masă caldă de care se bucură în ultima vreme. S-au aşezat la rând încă de dimineaţă, în speranţa că vor prinde o porţie de mâncare. Pe unii însă, foamea şi frigul i-au făcut să-şi piardă răbdarea, iar jandarmii prezenţi au fost nevoiţi să intervină pentru a calma spiritele.

Numărul porţiilor de supă a fost limitat, doar 300 de oameni primind mâncare.

"Anul trecut, din păcate, nu am avut pentru toţi, e greu pentru că nu ştii exact numărul celor care se vor prezenta, noi încercăm să dăm tuturor care vin, vom încerca anul viitor să facem măcar 350 de porţii", a declarat pentru MEDIAFAX Ian Tilling, unul dintre fondatorii asociaţiei Casa Ioana, care a organizat evenimentul pentru al treilea an consecutiv.

Coada s-a întins pe câteva zeci de metri, iar jandarmii lăsau doar cinci-şase persoane să intre deodată.

Cei care au trecut forţele de ordine au fost întâmpinaţi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Hans Klemm, şi de cel al Marii Britanii, Paul Brummel, care aveau pe cap căciuli roşii, de Moş Crăciun.

Aflaţi într-un cort, cei doi ambasadori, cu polonicele în mână, umpleau cu ciorbă casoletele pentru persoanele care aşteptau la rând.

Oamenii, deşi nu ştiau exact cine sunt cei doi diplomaţi, şi-au putut da seama totuşi că sunt persoane importante, având în vedere numărul mare al forţelor de ordine. Le-au zâmbit şi s-au grăbit apoi să-şi caute un loc unde să stea să mânânce.

"Cred că această iniţiativă a Casei Ioana este ceva bun pentru aceşti oameni, să le dai supă şi haine este un ajutor pentru ei. M-au impresioant condiţiile în care trăiesc şi deşi ştiu că acest gest este doar unul simbolic, mă bucur că măcar putem face atât", a declarat ambasadorul Marii Brititanii.

Ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, a spus că problema oamenilor fără adăpost este prezentă şi în SUA şi că a dorit să se implice în această acţiune pentru a arăta respect comunităţii din care face acum parte.

”Am vrut să venim la această acţiune, atât eu, cât şi ambasadorul Marii Britanii, pentru a arăta repsect comunităţii în care trăim acum, am rămas impresionat de cât de gustoasă este supa pregătită", a afirmat ambasadorul Hans Klemm.

Mai mulţi voluntari au mers pe stradă cu câteva săptămâni înainte de această acţiune şi au împărţit tickete oamenilor fără adăpost, pe baza cărora aceştia să vină să primească hrană şi îmbrăcăminte. Pe tickete puteau fi menţionate informaţii despre persoanele fără adăpost, pentru ca asistenţii sociali să aibă o mai bună evidenţă a acestora.

După ce au beneficiat de câte o porţie de mâncare, oamenii străzii au primit şi haine şi încălţăminte. Cei mai norocoşi au plecat cu o geacă groasă şi o pereche de încălţăminte care să-i ajute să treacă peste iarnă. Nu e mult, spune unul dintre fondatorii asociaţiei Casa Ioana, dar este un gest care pentru oamenii fără adăpost contează.

"Important este să atragem atenţia asupra acestei probleme, deoarece în România nu există suficiente servicii care îi ajută pe aceşti oameni, trebuie făcut ceva", a declarat Ian Tilling.

 

 

Astăzi, la Gara de Nord, ambasadorii #HansKlemm (SUA) şi Paul Brummell (UK), alături de voluntari din Bucureşti, au oferit o masă caldă persoanelor fără adăpost. Un eveniment organizat de Casa Ioana.

Posted by U.S. Embassy Bucharest on Wednesday, December 16, 2015

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici