Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, crede că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează şi îşi imaginează ţara noastră ca pe un intermediar între forţele din Vest şi Est, odată cu preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

Urmărește
1368 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Germaniei la Bucureşti: România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează

Ambasadorul Germaniei în România: România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, dacă are un sfat pentru autorităţile române, în condiţiile în care România va prelua de la 1 ianuarie 2019 preşedinţia Consiliului UE, Cord Meier-Klodt a spus că în Europa fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit.

”Pentru a păstra coeziunea şi solidaritatea Europei, fiecare trebuie să îşi aducă aportul şi să îşi joace rolul stabilit. Franţa şi Germania, ca importanţi parteneri şi promotori ai Europei, îşi cunosc şi îşi asumă acest rol. Dar, cum se spune pe vapor, este nevoie de toţi oamenii pe punte. Iar în ceea ce priveşte România, am convingerea fermă că România poate juca un rol foarte important în lunile care urmează. Îmi imaginez România, în primul rând, ca pe un intermediar între acele forţe care se manifestă, pe de-o parte, în Vestul Europei, şi cele care se manifestă în Est”, a spus Meier-Klodt.

Diplomatul german s-a referit la recentul summit al celor trei mări, de la Bucureşti, precizând că iniţiativa de creare a acestuia a provenit din ţările din Estul UE, dar a fost sprijinită şi de parteneri din SUA.

”Au existat la unii dintre parteneri temeri cum că acest summit ar putea iniţia o mişcare care ar urma să divizeze Europa. România s-a folosit de preşedinţia pe care a deţinut-o la summit pentru a face două lucruri: a încercat să facă din acest summit o întâlnire cu rezultate cât se poate de concrete, să reducă retorica politică şi să introducă elemente de ordin practic, precum energia, transporturile, digitalizarea, infrastructura în această parte a Europei. În al doilea rând, a ţinut să arate că această iniţiativă este deschisă şi altor parteneri. Ne-au abordat pe noi şi ne-au întrebat dacă vrem să ne alăturăm acestei iniţiative. Eu m-am folosit de această invitaţie pentru a demonstra Guvernului federal german că România îşi asumă rolul pe care îl are în gestionarea problemelor europene”, a subliniat ambasadorul german.

Cord Meier-Klodt a menţionat că după consultările şi votul care a avut loc la nivelul Ministerului de Externe al Germaniei, s-a reuşit obţinerea primei participări a Germaniei la această iniţiativă, prilej cu s-a exprimat poziţia acesteia şi s-au formulat propuneri de îmbunătăţire.

”Acesta este un exemplu, dar sunt convins că există multe alte teme în care România poate juca un rol similar. Iar anul viitor, în urma mandatului de preşedinţie a Consiliului UE, va putea să demonstreze tocmai această problemă”, a conchis Meier-Klodt.

Ambasadorul Franţei, Michele Ramis, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că ceea ce le transmite partenerilor români este că au o responsabilitate pentru că urmează să preia preşedinţia Consiliului UE şi România îşi doreşte să reuşească această preşedinţie.

”Şi noi ne dorim să reuşească pentru că este în interesul Europei. Credem că este un moment important în UE şi în istoria ei, cu mize importante şi sperăm ca şi România să fie conştientă de acest lucru”, a spus diplomatul francez.

Ambasadorii Germaniei şi Franţei au vizitat, miercuri, împreună, la Cluj-Napoca, expoziţia itinerantă de artă contemporană „Tânăra Creaţie Contemporană”, organizată de Fundaţia Culturală Intact în colaborare cu Primăria din Montrouge (Franţa) şi Primăria Cluj-Napoca. Expoziţia, dedicată descoperirii şi promovării noilor talente din arta contemporană europeană, cuprinde 56 de lucrări realizate de artişti din şapte ţări europene, printre care şi opt artişti români.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici