Ambasadorul Marii Britanii: România a făcut progrese în justiţie, dar mai are de lucrat pentru a finaliza reformele

Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, spune că România, care s-a angajat, la aderarea la UE, în 2007, să ofere "o ţară mai curată", a făcut progrese în lupta anticorupţie şi în reformarea sistemului judiciar, dar mai are de lucrat pentru a-şi duce la bun sfârşit reformele.

Urmărește
565 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Marii Britanii: România a făcut progrese în justiţie, dar mai are de lucrat pentru a finaliza reformele

Ambasadorul Marii Britanii: România a făcut progrese în justiţie, dar mai are de lucrat pentru a finaliza reformele (Imagine: Mircea Roşca/ Arhiva Mediafax Foto)

Miercuri, în cadrul unui eveniment pe tema legislaţiei antimită organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Luptei Anticorupţie, la care a participat şi omologul său american, Hans Klemm, ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell a amintit de promisiunile făcute de liderii români în momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, privitoare la combaterea corupţiei, România angajându-se ”să ofere o ţară mai curată" din acest punct de vedere, să reformeze sistemul judiciar şi să creeze o agenţie de integritate.

”România a făcut progrese în toate aceste aspecte. Ultimul raport de monitorizare publicat anul acesta, în ianuarie, confirmă faptul că încrederea în procesul de reforme este în creştere şi trebuie menţinută. În acelaşi timp, România mai are mult de lucrat pentru a duce la bun sfârşit reformele", a declarat Brummell.

El a vorbit despre impactul global al corupţiei, subliniind că acesta nu este o problemă cu care se confruntă doar România.

"Vorbind cu oamenii, am remarcat, uneori, că impresia lor este că România e singura ţară coruptă, dar corupţia este o problemă mult mai mare aici decât în alte state", a declarat Brummell, adăugând că, de fapt,"corupţia este o problemă globală şi nicio ţară nu este imună la ea, inclusiv Marea Britanie, inclusiv Statele Unite".

Ambasadorul Marii Britanii în România a atras atenţia că cei mai afectaţi de corupţie sunt oamenii săraci, afectaţi în mod disproporţionat, şi a subliniat şi impactul corupţiei la nivelul PIB-ului global.

"Corupţia ne fură aproape 5% din PIB-ul global . Acesta s-a ridicat la 25% pentru toţi contractorii în achiziţie în ţările în curs de dezvoltare", a precizat Brummell.

La eveniment a participat si ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, care a apreciat rezultatele obţinute de România în lupta anticorupţie.

"Trebuie să felicit decizia curajoasă a liderilor români pentru a consolida instituţiile capabile de a investiga, de a pune sub acuzare, de a condamna acei români care au furat din resursele statutului pentru interese personale. România a făcut eforturi pentru a asigura că justiţia are independenţa şi resursele necesare pentru condamna persoanele acuzate anterior (...) Statele Unite vor continua să fie o voce puternică a susţinerii României de a lupta împotriva corupţiei şi vom continua să sprijinim tot ce este necesar în spectrul larg al corupţiei", a declarat Klemm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici