Amenzi de peste 200.000 de lei la hipermarketurile din Bucureşti, date de ANPC şi ANSVSA

Mai multe hipermarketuri şi supermarketuri, dar şi comercianţi din Piaţa Obor au fost amendaţi cu peste 200.000 de lei, după ce inspectorii ANPC şi ANSVSA au găsit alimente expirate, produse cu gramaj diferit faţă de cel de pe etichete, precum şi nereguli privind manipularea şi depozitarea acestora.

Urmărește
178 afișări
Imaginea articolului Amenzi de peste 200.000 de lei la hipermarketurile din Bucureşti, date de ANPC şi ANSVSA

Amenzi de peste 200.000 de lei la hipermarketurile din Bucureşti, date de ANPC şi ANSVSA (Imagine: Mediafax Foto)

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi inspectori de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), împreună cu reprezentanţi ai Jandarmeriei, au făcut, miercuri, controale în unităţile de alimentaţie din Bucureşti.

Astfel, zece echipe, constituite din câte un reprezentant al fiecărei instituţii, au controlat supermarketurile şi hipermarketurile Billa, Kaufland, Metro, Real, Carrefour, Selgros, dar şi comercianţi din Piaţa Obor, arată ANPC.

În urma controalelor, inspectorii ANSVSA au dat 28 de amenzi, în valoare totală de 142.200 de lei, iar comisarii ANPC au aplicat 15 sancţiuni contravenţionale, de 68.000 de lei.

Dintre cele nouă supermarketuri controlate, opt au primit amenzi între 1.200 şi 45.000 de lei. Totodată, în cazul societăţii Apolon Frut SRL a fost emisă o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.

Comisarii ANPC au retras de la comercializare 112 kilograme de produse alimentare care aveau termenul de valabilitate expirat. Alte 511 kilograme de produse alimentare au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor.

"Pentru încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, comisarii ANPC au aplicat opt sancţiuni contravenţionale, după cum urmează: două sancţiuni la Kaufland, două la Carrefour şi câte o sancţiune la Metro, Cora, Real şi Billa", a precizat sursa citată.

Potrivit ANPC, Selgros Cash&Carry a primit o amendă de 3.000 de lei, pentru depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. De asemenea, comisarii ANPC au găsit produse expirate şi carne de pasăre etichetată necorespunzător, astfel că au dat amenzi de 7.000 lei şi au oprit de la comercializare 83 de kilograme de produse.

La Kaufland, inspectorii au dat o amendă de 6.000 de lei, pentru depozitarea ambalajelor de transport produse alimentare în condiţii improprii de igienă şi depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial. Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 8.000 de lei, pentru practici comerciale înşelătoare, aici fiind găsit ulei din turte de măsline comercializat sub denumirea de ulei de măsline.

Carrefour a fost amendat cu 6.000 lei pentru ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, iar inspectorii au confiscat 15 kilograme de produse neconforme din carne. De asemenea, a fost aplicată şi o amendă de 16.000 de lei pentru practici comerciale înşelatoare, după ce inspectorii au găsit specialităţi din brânzeturi prezentate drept caşcaval şi produse alimentare cu diferenţe de gramaj de 10 la sută între cantitatea netă şi cea menţionată pe ambalaj.

La Billa, inspectorii au dat o amendă de 10.000 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă, precum şi pentru că unele produse alimentare aveau gramaj diferit de cel de pe etichetă. De asemenea, pentru prezentarea de oferte promoţionale neexplicite, comisarii ANPC au dat o amendă de 10.000 de lei. Aproape 400 de kilograme de produse au fost oprite definitiv de la comercializare.

Gim Rom Holding a primit o amendă de 45.000 de lei pentru comercializare de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit. Inspectorii au confiscat 47 de kilograme de carne şi produse din carne, iar 41 de kilograme de legume şi fructe, care aveau pete de mucegai, zone deshidratate sau putrede, au fost oprite de la vânzare, pentru aceste nereguli fiind date amenzi de 6.000 de lei.

Inspectorii au amendat Metro Cash&Carry cu 10.000 lei, pentru transportul, depozitarea, păstrarea şi expunerea la vânzare a peştelui fără asigurarea lanţului frigorific şi au confiscat 21 de kilograme de peşte. Totodată, inspectorii au găsit la vânzare tablete amărui, pe bază de ulei vegetal, prezentate drept ciocolată (produs care trebuie să conţină unt de cacao) şi preparate din grăsimi vegetale prezentate ca frişcă.

Hipermarketul Real din Cotroceni a primit o amendă de 45.000 de lei, pentru comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depăşit, comisarii ANPC găsind şi carne de pasăre care prezenta arsuri de congelare. Comisarii ANPC au mai dat amenzi de 13.000 lei pentru încălcarea prevederilor Ordonanţei 21/1992 şi practici comerciale incorecte.

Hipermarketul Kaufland din Sector 2 a fost amendat cu 3.000 de lei, pentru depăşirea capacităţilor de depozitare peste limitele tehnologice aprobate oficial şi pentru comercializarea de ulei din turte de măsline sub denumirea de ulei de măsline.

Amenzi în valoare de 8.000 de lei au fost date şi la hipermarketul Cora, pentru practici comerciale înşelătoare şi încălcarea Ordonanţei 21/1992.

În Piaţa Obor au fost controlate mai multe tipuri de unităţi. La cele de comercializare a peştelui au fost date nouă amenzi, în valoare totală de 5.400 de lei, pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă.

Dintre unităţile din hala de carne, trei au primit amenzi în valoare totală de 4.600 de lei, pentru neîntreţinerea în condiţii de igienă a spaţiilor de lucru, a utilajelor şi ustensilelor folosite. La una dintre aceste unităţi inspectorii au dispus suspendarea activităţii pe o perioadă de 21 de zile, pentru remedierea deficienţelor constatate. Totodată, au fost confiscate 15 kilograme de carne care prezentau modificări organoleptice.

La unităţile din hala de lactate au fost date două amenzi, în valoare de 3.000 de lei, pentru comercializarea directă către consumatorul final fără respectarea normelor de igienă.

Tot în hala Obor, două persoane fizice au fost amendate cu 1.200 de lei, pentru pentru manipularea produselor alimentare fără respectarea normelor de igienă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici