Amnesty International: Vom continua să spunem României că toţi oamenii au dreptul la locuinţă

Membrii delegaţiei Amnesty International care au vizitat, timp de peste două săptămâni, 11 comunităţi de romi din cinci oraşe din România au scris pe blog-ul organizaţiei că, în urma deplasării, vor continua să spună României că domiciliul pentru fiecare om este un drept esenţial.

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Vom continua să spunem României că toţi oamenii au dreptul la locuinţă

Amnesty International: Vom continua să spunem României că toţi oamenii au dreptul la locuinţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţia condusă de Fotis Filippou a părăsit joi România, unde a petrecut două săptămâni şi jumătate observând condiţiile de trai ale romilor. Membrii ONG-ului au vizitat 11 comunităţi din cinci oraşe situate în estul şi nordul ţării.

"Prin judeţe am văzut cazare segretată, condiţii de trai inadecvate şi oameni trăind cu frica unor evacuări forţate. Am vizitat oameni care trăiesc într-o fostă fermă de pui, în clădiri sau barăci situate în zonele industriale ale oraşelor - în apropiere de uzine, gropi de gunoi şi mormane de bauxită. Am vorbit cu oameni care nu au acces la apă sau la facilităţi sanitare; cu oameni care trebuie să meargă pe jos kilometri pentru a ajunge la şcoli, la locul de muncă sau la spitale şi clinici. Am vorbit cu o femeie în faţa ruinelor fostei sale case, la trei săptămâni după ce a fost evacuată forţat şi autorităţile au demolat-o. În toate cazurile pe care le-am văzut, condiţiile inumane în care trăiau oamenii erau fie rezultatul unei acţiuni a autorităţilor, fie rezultatul inacţiunii", scriu membrii Amnesty International pe blog.

Aceştia au mai arătat că, întâlnindu-se cu autorităţile locale, au realizat că dreptul la locuinţă nu este văzut ca un drept al fiecărui om în România, ci mai degrabă ca o comoditate ce are un preţ. Legislaţia română nu recunoaşte sau protejează dreptul la o locuinţă, deşi România s-a alăturat statelor ce aplică standarde internaţionale şi regionale pentru protejarea dreptului la locuinţă.

În 18 aprilie, o delegaţie a Amnesty International a predat Primăriei Miercurea Ciuc peste 36.000 de apeluri ale unor cetăţeni francezi, adunate de activiştii organizaţiei, prin care se cer condiţii de locuit decente şi respectarea drepturilor omului pentru romii care trăiesc în cartierul Primăverii.

Delegaţia condusă de Fotis Filippou şi autorii apelurilor îşi manifestau dezacordul faţă de atitudinea autorităţii locale, care a "evacuat forţat în 2004" 18 familii de romi din municipiu, acestea fiind mutate lângă staţia de epurare de la marginea oraşului.

Reprezentanţii Amnesty International notează, în postarea de pe blog, că răspunsul autorităţilor locale la iniţiativa lor a fost "inadecvat" şi că nu şi-au asumat niciun angajament concret pentru a le găsi romilor adăposturi corespunzătoare.

"Este posibil ca autorităţile locale din Miercurea Ciuc să nu fi apreciat faptul că mii de indivizi din toată lumea au acţionat punându-i sub presiune şi criticându-i. Dar membrii comunităţii de romi au apreciat", notează reprezentanţii Amnesty International.

Membrii ONG-ului mai scriu că vor continua să le spună autorităţilor române că "locuinţa este un drept al omului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici