- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANAF a pus sechestru pe terenuri, instalaţii şi asupra participaţiilor Rompetrol Rafinare
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit, în 10 septembrie, sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, conform unui comunicat al companiei petroliere.
ANAF a pus sechestru pe terenuri, instalaţii şi asupra participaţiilor Rompetrol Rafinare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, în data de 10 septembrie, de decizia emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare precum şi asupra participaţiilor în filialele sale.", se arată într-un comunicat al companiei, remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
Rompetrol consideră că "sechestrul este o interdicţie de a înstrăina activele vizate".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Rompetrol nu intenţionează bineînţeles să înstrăineze aceste active: în perioada 2007-2010, programul de investiţii în Grupul Rompetrol se ridică la peste un miliard dolari, pe baza finanţării a nu mai puţin de 1.8 miliarde dolari acordate în aceeaşi perioadă de acţionarul majoritar KazMunayGas. Acţiunea ANAF nu afectează operaţiunile Rompetrol Rafinare, dar creează un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare şi Grupul Rompetrol", arată compania.
În opinia Rompetrol, decizia ANAF "ignoră prevederi legale şi contractuale ai căror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale unor autorităţi publice având ca subiect obligaţiunile emise de Rompetrol Rafinare".
"Prin decizie sunt indisponibilizate active, pentru o sumă de bani pe care Rompetrol Rafinare nu o datorează şi nici nu o va datora vreodata bugetului de stat, contrar celor pretinse de ANAF", mai precizează compania.
Sursa citată susţine faptul că Rompetrol Rafinare a emis obligaţiuni care au fost achiziţionate de statul român în contul unor datorii şi dobânzi acumulate de societate în procent semnificativ înainte de privatizare.
Compania arată că, potrivit OUG 118/2003 şi Convenţiei de Emisiune, la opţiunea Rompetrol Rafinare, obligaţiunile rămase nerăscumpărate sunt convertibile în acţiuni la data de 30 septembrie 2010. Această operaţiune, conform sursei citate, a fost aprobată de Parlament prin Legea 89/2005 şi validată de Consiliul Concurentei, fiind ulterior promulgată de preşedintele României.
"De altfel, Ministerul Finanţelor Publice, prin ministrul Sebastian Vlădescu (fost ministru al Fianţelor-n.r.), a recunoscut în data de 29 iunie 2010 că: «Dacă (acţionarul majoritar) KazMunaiGaz va plăti 100 de milioane de dolari, statul va prelua peste 40 la sută din acţiunile Rompetrol, iar kazahii rămân majoritari. Potrivit legii, ce nu se plăteşte se converteşte în acţiuni. Nu sunt de acord, dar asta spune legea. Nu am făcut eu legea»", mai indică sursa citată.
Comincatul arată că Rompetrol Rafinare s-a conformat prevederilor actului normativ menţionat şi ale convenţiei de emisiune şi a convocat adunarea generală extraordinară a acţionarilor pentru a aproba conversia în acţiuni a tuturor obligaţiunilor rămase nerăscumpărate. De asemenea, Rompetrol Rafinare a transmis din timp Ministerului Finantelor Publice toate informaţiile relevante referitoare la conversia în acţiuni a obligaţiunilor.
Plăţile efectuate de Rompetrol Rafinare către Ministerul Finanţelor Publice în baza Convenţiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane USD, Rompetrol precizând că aproape 40 la sută din valoarea totală a obligaţiunilor o reprezintă dobânzi şi penalităţi calculate în 2003, compania plătind astfel pe parcursul celor şapte ani dobândă la dobândă.
"Prin urmare, acţiunea ANAF, exercitată pentru o datorie comercială nescadentă şi pentru stingerea căreia la scadenţă Ministerul Finantelor va primi în mod cert acţiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de către Parlamentul Romaniei, reprezintă o măsură în afara competenţelor legale conferite ANAF, nejustificată şi abuzivă, contrară atât principiilor de transparenţă şi bună credinţă cât şi obligaţiilor asumate de statul român la nivel internaţional pentru asigurarea unui tratament just şi echitabil investiţiilor străine în România", se mai spune în comunicat.
Rompetrol Rafinare are peste 4.000 angajaţi.
"Grupul Rompetrol nu inţelege şi este îngrijorat de faptul că se confruntă cu excese ale autorităţilor, cu încălcarea cadrului normativ aplicabil în România. tingând punctul culminant prin decizia de sechestru, acţiunile îndreptate împotriva Rompetrol Rafinare de către unele autorităţi publice apar astăzi ca fiind concertate şi premeditate. În măsura în care Ministerul Finanţelor Publice va da in continuare dovada lipsei oricărui interes real de a ajunge la un acord pe calea dialogului, Grupul Rompetrol se va vedea pus în situaţia de a se adresa forurilor internaţionale pentru acţiunile abuzive care tind spre exproprierea investiţiilor realizate în România, incluzând Curtea de Arbitraj Internaţional de la Washington (ICSID)", conchide compania.
Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare a convocat acţionarii la 30 septembrie pentru a decide conversia în acţiuni a obligaţiunilor nerăscumpărate de la stat şi majorarea capitalului social al companiei cu valoarea acestora.
Suma maximă cu care capitalul ar urma să fie majorat este echivalentul în lei al sumei de 517 milioane euro, adică valoarea tuturor obligaţiunilor emise de Rompetrol Rafinare la 2003, se arată într-un convocator transmis la finele lunii august Bursei de Valori Bucureşti.
Conducerea companiei a menţionat că valoarea va fi modificată în funcţie de eventuale răscumpărări realizate de Rompetrol Rafinare până la 30 septembrie.
Rompetrol Rafinare a răscumpărat în luna august obligaţiuni în valoare de 54 milioane euro de la stat, printr-un credit de la acţionarul majoritar.
Totodată, compania a strâns de la acţionari în perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinaţi rambursării unei părţi din obligaţiuni. Majorarea de capital a fost, însă, contestată de Ministerul Finanţelor Publice, care a pierdut în luna august primul proces, la Tribunalul Constanţa.
Surse guvernamentale au declarat în luna august pentru MEDIAFAX că Ministerul Finanţelor a bugetat la rectificare venituri de 350 de milioane de lei din plata datoriei Rompetrol scadentă în luna septembrie, dar va insista la negocieri pe achitarea întregii sume datorate, având mandat să meargă în justiţie.
Potrivit acestora, statul susţine în justiţie că stingerea datoriei se poate face ori prin achitarea sumei, ori prin conversie în acţiuni, dar nu prin ambele variante.
Preţul de conversie a obligaţiunilor în acţiuni va fi stabilit în AGA din 30 septembrie în funcţie de prevederile din convenţia de emisiune a obligaţiunilor, precum şi cu respectarea altor dispoziţii legale aplicabile, se spune în convocator.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Grupul Rompetrol deţine aproape 99% din acţiunile Rompetrol Rafinare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO