ANAF l-a detaşat în Ţara Moţilor pe funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu

Funcţionarul public Csibi Barna, angajatul Direcţiei Finanţelor Publice a judeţului Harghita care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu, a fost detaşat pentru şase luni de către preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, în Abrud, Judeţul Alba, oraşul în care a urmat clasele elementare fostul revoluţionar.

Urmărește
134 afișări
Imaginea articolului ANAF l-a detaşat în Ţara Moţilor pe funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu

ANAF l-a detaşat în Ţara Moţilor pe funcţionarul care l-a "spânzurat" pe Avram Iancu (Imagine: Balazs Attila/Arhiva Mediafax Foto)

Csibi Barna va fi, totodată, cercetat şi de către Comsia de Disciplină pentru gestul său.

Potrivit şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Harghita, Kedves Imre, "detaşarea va intra în vigoare de luni şi are o durată de o jumătate de an".

El a spus că ordinul şefului ANAF i-a fost înmânat lui Csibi Barna.

Csibi Barna a declarat vineri că "ordinul este legal" şi că îl va respecta.

Potrivit ANAF, Codul de conduită a funcţionarilor publici, stabileşte că, printre principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici se numără şi prioritatea interesului public, principiu conform căruia funcţionarii publici au îndatorirea de a considera interesul public mai presus decât interesul personal, în exercitarea funcţiei publice.

De asemenea, articolul care se referă la "loialitatea faţă de autorităţile şi instituţiile publice" arată că funcţionarii publici au obligaţia de a apăra în mod loial prestigiul autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acesteia.

Csibi Barna a solicitat, săptămâna trecută, autorizaţie de la Primăria Miercurea Ciuc pentru o manifestare dedicată Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, menită să aducă în atenţia locuitorilor din Miercurea Ciuc istoria evenimetelor din 1848-1849.

El a luat un manechin purtând pe figură o poză a lui Avram Iancu, pe care "l-a condamnat" şi apoi l-a spânzurat.

Manechinul care îl întruchipa pe Avram Iancu a fost "condamnat la moarte prin spânzurare" de un "tribunal" care l-a găsit vinovat de "crime împotriva umanităţii şi genocid".

Marţi, pe blogul personal, Csibi Barna a făcut următoarea remarcă: "Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi cei care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi a secuilor".

Parchetul Tribunalului Harghita s-a autosesizat şi îl va cerceta pe Csibi Barna pentru instigare la discriminare.

Avram Iancu a fost un revoluţionar român paşoptist, avocat transilvănean care a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. El a fost conducătorul de fapt al Ţării Moţilor în anul 1849, calitate în care a comandat armata românilor transilvăneni, în alianţă cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth care vroiau să proclame un stat naţional ungar care să includă şi Transilvania.

El s-a născut în Munţii Apuseni într-o familie de moţi înstăriţi şi a urmat clasele elementare la Poiana Vadului şi Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici