- Home
- Social
- BRUXELLES, (02.06.2015, 15:38)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: În ţări UE, alocaţia este completată cu supliment pentru familii cu mai mult de doi copii
Alocaţiile pentru copii diferă în statele din UE, în unele ţări pe lângă alocaţia de bază existând un supliment pentru familiile care au mai mult de doi copii, pentru a încuraja natalitatea. În Germania, alocaţia lunară porneşte de la 184 de euro pentru familiile cu doi copii şi ajunge la 215 euro.
Urmărește
9791 afișări
În ţări UE, alocaţia este completată cu supliment pentru familii cu mai mult de doi copii (Imagine: Shutterstock)
GERMANIA
În Germania, alocaţia familială este plătită în mod normal pentru fiecare copil biologic sau adoptiv al unui cuplu, până când copilul ajunge la vârsta de 18 ani.
Alocaţia familială
Pentru primul şi al doilea copil, este prevăzută o alocaţie familială lunară de 184 de euro, pentru al treilea copil aceasta este de 190 de euro, iar pentru al patrulea şi următorii copii este de 215 euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Alocaţia parentală
Un părinte poate primi o alocaţie parentală timp cel puţin două luni şi până la maxim 12 luni. Cei doi părinţi au în principiu dreptul comun la o alocaţie parentală totală de 12 luni. Părinţii pot beneficia de alocaţie timp de două luni suplimentare dacă renunţă amândoi la veniturile profesionale pentru a-şi creşte copilul (Partnermonate). Un părinte care îşi creşte singur copilul poate beneficia de o alocaţie parentală timp de maxim 14 luni.
Valoarea alocaţiei parentale este de aproximativ două treimi din ultimul venit net. Familiile cu venituri mici primesc până la 100 la sută din ultimul venit net. În total, alocaţia lunară este cuprinsă între 300 de euro (independent de venituri) şi 1.800 de euro. Familiile cu mai mulţi copii pot beneficia de "Geschwisterbonus" în valoare de 10 la sută, valoarea minimă fiind totuşi de 75 la sută. În cazul naşterilor multiple, alocaţia parentală este majorată cu 300 de euro pentru fiecare copil.
Indemnizaţie pentru creşterea copilului
Părinţii care nu îşi duc copilul născut înainte de 31 iulie 2012 la grădiniţă, creşă sau altă instituţie de acest tip pot beneficia de o indemnizaţie lunară de 100 de euro. Din august 2014, ea a fost crescută la 150 de euro. Aceasta este dedusă din alocaţia de şomaj, venitul minim de inserţie şi suplimentul pentru copil în întreţinere.
MAREA BRITANIE
În Marea Britanie poţi primi alocaţie pentru copil dacă eşti responsabil de un copil cu vârsta sub 16 ani sau 20 de ani dacă acesta este şcolarizat. Există două tipuri de alocaţie. Astfel, copilul mai mare sau copilul unic primeşte săptămânal 20,5 lire sterline, iar fiecare copil suplimentar 13,55 de lire sterline.
Alocaţia pentru copii este plătită în mod obişnuit în contul bancar al părintelui lunea sau marţea la fiecare patru săptămâni. Aceasta poate fi plătită săptămânal în cazul părintelui unic sau în cazuri speciale.
FINLANDA
În Finlanda, copiii primesc alocaţii până la vârsta de 17 ani, începând cu luna următoare naşterii. Banii le sunt plătiţi părinţilor sau tutorilor. Valoarea alocaţiei creşte odată cu numărul copiilor pe care îi are familia. Aceasta creşte în cazul părinţilor necăsătoriţi sau care coabitează, iar creşterea este valabilă inclusiv în cazul custodiei comune.
Valoarea alocaţiei este de 95,75 de euro pe lună pentru primul copil, de 105,80 de euro pentru al doilea copil, 135,01 euro pe lună pentru al treilea copil, 154,64 de euro pe lună pentru al patrulea copil, iar de la al cincilea în sus este de 174,27 euro pe lună.
Părinţii care au copii cu vârste mai mici de trei ani care nu merg la grădiniţă pot solicita o alocaţie specială. Aceasta este plătită separat pentru fiecare copil în parte şi este de 342,53 de euro pe lună pentru un copil şi de 102,55 de euro pe lună pentru fiecare copil suplimentar. Părinţii pot primi 65,89 de euro pe lună pentru fiecare copil peste vârsta de trei ani dar sub vârsta de şcolarizare. Suplimentul depinde de veniturile familiei şi valoarea maximă este de 183,31 de euro pe lună, plătiţi pentru un singur copil.
Familiile care au copii sub vârsta de şcolarizare îngrijiţi de o bonă angajată de familie sau de un furnizor privat pot cere o alocaţie de 174,38 de euro pe lună, cu un supliment de maxim 146,64 de euro în funcţie de venituri.
SPANIA
În Spania, alocaţia se acordă copilului până la vârsta de 18 ani (sau peste această vârstă în cazul copiilor cu dizabilităţi). Aceasta este în valoare de 291 de euro pe an (24,25 euro pe lună) atunci când veniturile anuale ale beneficiarului nu depăşesc limita de 11.547,96 euro, plus 15 la sută per copil de la al doilea copil în sus. În cazul familiilor numeroase, limita este de 17.380,39 euro (familii cu trei copii) şi creşte cu 2.815,14 euro pentru fiecare copil începând cu al patrulea. O sumă mai mică şi variabilă este acordată celor cu venituri peste aceste plafoane, aceasta fiind calculată după o formulă specifică.
FRANŢA
În Franţa, părinţii pot beneficia de o alocaţie Paje (prestation d’accueil du jeune enfant) cu valoare diferenţiată în funcţie de venituri, până când copilul împlineşte trei ani, alocaţii generale acordate începând cu al doilea copil sau alocaţii speciale cum ar fi cele pentru copii cu dizabilităţi sau pentru şcolarizare.
Paje include:
- prima pentru naştere (Pn), în valoare de 923,08 de euro în cazul în care veniturile familiei nu depăşesc anumite plafoane (de exemplu 45.393 de euro pe lună pentru cuplurile în care ambii parteneri încasează venituri);
- prima pentru adopţie (Pa) în valoare de 1.846,15 de euro acordaţi în aceleaşi condiţii ca Pn;
- alocaţia de bază (Ab), care se acordă începând cu luna următoare naşterii copilului şi până la vârsta de trei ani. Aceasta este în valoare de 184,62 de euro pentru familiile în care veniturile cumulate ale partenerilor sunt mai mici de 37.996 de euro şi de 92,31 de euro pentru familiile ale căror venituri anuale nu depăşesc 45.393 de euro;
- alocaţii speciale pentru situaţiile în care unul sau ambii părinţi şi-au redus sau încetat activitatea profesională pentru creşterea copilului sau a copiilor. În cazul încetării totale a activităţii, această alocaţie este de 390,52 de euro pe lună, iar în cazul reducerii activităţii de 252,46 de euro pe lună (pentru jumătate de normă sau mai puţin) şi de 145,63 de euro (pentru o durată de muncă între 50 şi 80 la sută). Aceste alocaţii se acordă timp de maximum şase luni în primul an de viaţă al copilului pentru un copil, iar de la doi copii în sus se acordă timp de maxim 24 de luni în primii trei ani de viaţă al ultimului născut. Dacă au cel puţin trei copii, părinţii pot opta pentru o alocaţie specială majorată, care are o valoare mai mare (638,33 de euro) dar se acordă pe o perioadă mai scurtă de timp.
- alocaţii speciale pentru familiile care au copii cu vârste sub şase ani şi recurg la un asistent maternal agreat, bonă, asociaţie sau întreprindere abilitată sau o microcreşă.
Aceste beneficii sunt cumulabile între ele sau cu alte alocaţii în funcţie însă de unele condiţii.
Beneficii generale de întreţinere a copilului:
- alocaţii familiale începând cu al doilea copil, fără condiţii referitoare la activitate şi resurse. Acestea sunt în valoare de 129,99 euro pe lună pentru doi copii şi 166,55 de euro pentru fiecare copil suplimentar începând cu cel de-al treilea.
- alocaţia forfetară pentru familiile cu cel puţin trei copii în întreţinere care pierd o parte din alocaţiile familiale pentru că unul sau mai mulţi copii au atins vârsta de 20 de ani. Valoarea acesteia este de 82,19 euro.
- complementul familial în funcţie de venituri pentru familiile care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârste de cel puţin trei ani şi mai mici de 21 de ani. Acesta are valoarea fixă de 69,19 euro şi poate fi majorat în funcţie de veniturile familiale.
- alocaţii de susţinere familială necondiţionată de resurse pentru orice copil fără un părinte (95,99 euro) sau fără ambii părinţi (127,96 de euro).
ROMÂNIA
În România, acum alocaţia este de 42 de lei, iar din iulie ar urma să fie dublată, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.
Majorarea alocaţiei a fost aprobată recent de către deputaţi, sub forma unui amendament propus de PNL.
Premierul Victor Ponta a spus atunci că Guvernul şi PSD susţin majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi nu se pot opune acestui principiu, dar iniţiatorii propunerii nu au indicat sursa de finanţare în condiţiile în care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.
Ulterior, Ponta a declarat că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferenţiere în funcţie de venitul părinţilor, el arătând că ar fi preferat să urce alocaţia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici şi să nu o dubleze şi pentru cei cu venituri suficiente.
La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că va transmite o adresă prin care solicită Curţii Constituţionale lămuriri cu privire la faptul dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poată fi acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile unei familii.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Muncii: Întrebăm Curtea Constituţională dacă alocaţia copiilor este drept universal sau diferenţiat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie