- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.07.2014, 11:03)
- Valentin Anghel , Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Mii de elevi cu medii de repetenţie au intrat în liceele cu rezultate dezastruoase la BAC
Rezultatele primei repartizări computerizate confirmă, şi anul acesta, că liceele cu cele mai mici medii de admitere înregistrează rezultate dezastruoase la bacalaureat, în timp ce acolo unde se intră cu medii mari sunt cele mai bune rate de promovare a acestui examen.
Urmărește
1890 afișări
ANALIZĂ: Mii de elevi cu medii de repetenţie au intrat în liceele cu rezultate dezastruoase la bac (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Potrivit legislaţiei în vigoare, în învăţământul liceal se pot înscrie şi elevii care au obţinut medii sub 5 la evaluarea naţională.
Astfel, în unele licee din toată ţara s-a intrat, şi anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realităţi sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea naţională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.
Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit iniţiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă şi, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admişi în liceu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cum se traduce în cifre, astăzi, acest rol? După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admişi la liceu cu medii sub 5.
Citeşte şi:
Mihail Hărdău: Trebuia stabilit de la bun început că nu se intră la liceu cu medie sub 5
Citeşte şi:
Fostul ministru Miclea: Actualul sistem de educaţie, lipsit de sens. Media de intrare să fie minim 5
Clasamentul alcătuit după cea mai mică medie de admitere la liceu pare să fie, şi în 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, în liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, în timp ce unităţile şcolare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un număr extrem de mic de absolvenţi care au promovat aşa-numitul examen al vieţii.
În Bucureşti, de pildă, pe locurile 1 şi 2 în topul după ultima medie de admitere sunt colegiile "Sfântul Sava" şi "Gheorghe Lazăr". La bacalaureatul de anul acesta, cele două colegii au avut printre cele mai bune rezultate din ţară: un singur respins din 248 de candidaţi, respectiv şapte din 277.
La polul opus, cele mai mici medii de admitere în Bucureşti s-au înregistrat la liceele tehnologice "Dimitrie Gusti" (2,52) şi "Petru Poni" (2,50) şi la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Dumitru Moţoc" (2,50). Rezultatele la bacalaureatul de anul acesta, foarte slabe: 23 de promovaţi din 309 candidaţi la "Dimitrie Gusti", 19 din 183 la "Petru Poni" şi 26 din 162 la "Dumitru Moţoc".
Aşa stând lucrurile, se poate concluziona că elevii intraţi în liceu cu medie de repetenţie nu pot recupera, în patru ani, lipsurile din cei opt de învăţământ primar şi gimnazial. Lipsuri care, în intervalul 2010 -2013, au crescut la circa 209.000 numărul celor care nu au promovat bacalaureatul, potrivit statisticilor Ministerului Educaţiei.
Pentru a-i ajuta pe cei care nu au luat bacalaureatul, statul a pregătit două măsuri: încă o sesiune de examen şi meditaţii gratuite la proba sau probele de bacalaureat nepromovate.
"În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei naţionale (...) În situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut, nu au promovat examenul naţional de bacalaureat, aceştia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităţilor de învăţământ liceal, precum şi la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate", prevede, astfel, recenta ordonanţă de modificare a Legii educaţiei.
Cât vor putea recupera, în câteva luni de meditaţii, candidaţii fără diplomă de bacalaureat? Retorică sau nu, întrebarea are, cu siguranţă, un răspuns în faptul că intrarea la liceu a devenit, de ani, o formalitate.
Citeşte şi:
ADMITERE LICEU 2014: Rezultatele primei etape de repartizare computerizată. TOP 10 licee cu cele mai mari medii de admitere pe ţară
Citeşte şi:
ADMITERE FACULTATE 2014: Câte locuri scot la concurs cele mai mari universităţi de stat din ţară şi care sunt taxele de înscriere
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ADMITERE LICEU 2014: Rezultatele primei etape de repartizare computerizată. TOP 10 licee cu cele mai mari medii de admitere pe ţară
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe