ANALIZĂ: Telenovela "NOI suntem majoritatea! ", producţie CGMB, nu are în scenariu proiectele Capitalei

Sala de şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a încetat, de săptămâni bune, să fie locul unde sunt discutate şi aprobate proiecte de interes general ale oraşului. Motivul? Pentru aleşii bucureştenilor pare să fie mai importantă telenovela politică "NOI suntem majoritatea!".

Urmărește
777 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Telenovela "NOI suntem majoritatea! ", producţie CGMB, nu are în scenariu proiectele Capitalei

ANALIZĂ: Telenovela "NOI suntem majoritatea! ", producţie CGMB, nu are în scenariu proiectele Capitalei (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Care NOI înseamnă, de la episod la episod, PSD+PC ori PDL+PNL, cu întăriri fie de o parte, fie de alta, din rândurile PP-DD.

Tot NOI se traduce, conform listei consilierilor generali aleşi la ultimele alegeri locale, prin persoane cu ocupaţii onorabile, de la jurişti, ingineri şi profesori, la medici şi actori.

Contaminaţi cu pasiunea pentru actorie a unora dintre colegii de consiliu, membrii CGMB s-au distribuit, de la sfârşitul lui iunie, într-un serial cu scenariu prost, de un suspans dăunător vieţii sănătoase a Capitalei şi continuu subordonat intereselor de partid.

Telenovela din "parlamentul" Capitalei a început odată cu formarea unei noi majorităţi, din reprezentanţii PNL şi PDL, plus trei consilieri de la PPDD racolaţi ca "persoane fizice", după cum mărturisea Mircea Raicu (PDL). Vechea majoritate, respectiv PSD+PC+PP-DD minus trei "persoane fizice", nu s-a împăcat cu starea de fapt, iar ce a urmat reprezintă un lanţ de evenimente fără precedent: şedinţe de îndată convocate de noii NOI, absenţe in corpore de la acestea ale vechilor NOI, hotărâri atacate pe bandă rulantă de prefectul Capitalei, dar şi şedinţe ordinare cu prezenţa exclusivă a vechii majorităţi. În tot acest haos, proiecte importante, precum cele prin care s-au alocat bani pentru infrastructură şi muzee, nu au fost aprobate, din lipsa majorităţii necesare la vot, ori stau sub semnul întrebării, având în vedere caracterul şedinţelor în care au fost votate.

Mai mult, noua majoritate şi-a votat o pereche nouă de viceprimari, în timp ce vechii NOI susţin că adevăraţii adjuncţi ai edilului-şef sunt cei aleşi iniţial. Aşa s-a ajuns la o altă premieră: Capitala are patru viceprimari, practic inactivi, pentru că despre niciunul nu se poate afirma, cu certitudinea dată de litera legii, că ocupă funcţia. La asta se adaugă încă o bizarerie: între viceprimarii majorităţii dominate de PSD se numără şi Marcel Nicolaescu, ales pe când era la PNL, în vremea răposatei USL, dar trecut între timp la social-democraţi.

Tot la capitolul inedit se numără cazul consilierului liberal Horia Scarlat. Scena depunerii jurământului de către acesta a avut nu mai puţin de trei duble, în tot atâtea şedinţe consecutive, după ce Prefectura a atacat fiecare hotărâre de validare a mandatului.

Primarul general Sorin Oprescu pune această situaţie pe seama legislaţiei confuze, ce permite traseismul politic, dar şi a "jocului" pe care l-ar face partidele atunci când retrag sprijinul dat unui consilier şi imediat după revocă retragerea. În opinia lui Oprescu, soluţia cea mai bună pentru rezolvarea situaţiei din CGMB este găsirea unui echilibru care să asigure funcţionarea oraşului în interesul cetăţenilor. Altfel spus, primarul general îndeamnă consilierii, pe româneşte, să lase de la ei şi să aprobe proiectele prioritare ale oraşului.

Neutralitatea în interesul Capitalei exprimată de Oprescu este însă combătută, mai mult sau mai puţin direct, de reprezentanţi ai majorităţii PDL+PNL. Coordonatorul PNL Bucureşti, Teodor Atanasiu, de pildă, i-a cerut primarului Capitalei să rămână "independent" şi "neutru" faţă de majorităţile din CGMB şi să nu favorizeze o anumită tabără politică, astfel încât proiectele sale să fie promovate.

Nu a rămas dator cu un punct de vedere nici prefectul Nicolae Petrovan. Acesta, marcat de "ghinionul" unui mandat suprapus peste telenovela din CGMB, a avansat chiar ideea dizolvării Consiliului, încheindu-şi episodul în care a fost personaj principal cu replica "Societate civilă, trezeşte-te!", cu referire la referendumul ce ar putea fi organizat în acest scop, urmare a unei eventuale cereri adresate de cel puţin 25 la sută din rândul cetăţenilor cu drept de vot din Bucureşti.

Se poate ajunge la dizolvarea Consiliului, în cazul în care consilierii generali "o s-o ţină aşa", a comentat Sorin Oprescu posibilitatea unui deznodământ "tragic" pentru forul aleşilor.

Cu sau fără perspectiva dizolvării CGMB, pe scena "parlamentului" Capitalei nu se întâmplă, în prezent, nimic constructiv pentru locuitori. De o lună de zile, consilierii joacă într-un serial cu monoloage abstracte despre majorităţi politice, uitând că Bucureştiul, pentru a funcţiona, are nevoie de proiecte reale, dezbătute şi aprobate.

Şi noii NOI, şi vechii NOI susţin că vor aproba întotdeauna proiecte în interesul cetăţeanului. Iar cetăţeanul, spectator, se întreabă: dacă ambele tabere spun DA aceloraşi iniţiative, ce mai contează cine formează majoritatea?

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici