Ancheta administrativă în cazul DIPI nu s-ar fi făcut pentru că probele ar fi fost ridicate de DNA

Ancheta administrativă în cazul fondurilor DIPI ce ar fi fost utilizate fraudulos, aşa cum apare în rechizitoriul lui Gabriel Oprea, nu a fost făcută la nivelul Ministerului de Interne pentru că documentele care atestau folosirea banilor au fost ridicate de DNA, susţine Petre Tobă.

Urmărește
2175 afișări
Imaginea articolului Ancheta administrativă în cazul DIPI nu s-ar fi făcut pentru că probele ar fi fost ridicate de DNA

Ancheta administrativă în cazul DIPI nu s-ar fi făcut pentru că probele ar fi fost ridicate de DNA

Într-o reacţie la solicitarea MEDIAFAX, Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne, susţine că la momentul în care i-a fost prezentat raportul pe situaţia de la DIPI documentele care atestau folosirea fondurilor direcţiei fuseseră ridicate de către procurorii DNA.

"Nu am făcut niciodată comentarii privind cauzele penale şi nu o voi face nici acum.O singură precizare cred că se impune şi anume că la 18 ianuarie a.c., când mi-a fost prezentat raportul Comisiei de control privind fondurile operative, ancheta penală fusese deja începută. De altfel, la data de 14 ianuarie a.c. a avut loc o percheziţie a DNA la sediul DIPI în urma căreia s-au ridicat toate documentele relevante privind utilizarea acestor fonduri. În aceste condiţii cercetarea administrativă nu s-ar fi putut desfăşura. Precizez că nu am avut nicio calitate în dosar şi că MAI a sprijinit ancheta procurorilor", a declarat ministrul pentru MEDIAFAX.

Reacţia vine după ce în rechizitoriul prin care Gabriel Oprea şi fostul şef al DIPI, Gheorghe Nicolae, au fost trimişi în judecată procurorii DNA fac referire la activitatea noului ministru al Afacerilor Interne.

"În data de 18.01.2016, ministrului Afacerilor Interne în funcţie i s-au prezentat neregulile constatate de Comisia de Control a fondurilor operative, conform raportului întocmit în acest sens. Deşi ministrul în funcţie a luat cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent conform O.U.G. nr. 121/1998, privind răspunderea materială a militarilor, cu referire la decontarea acelor cursuri de pregătire profesională", se arată în rechizitoriul DNA.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în prezent senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici