Ancheta de la Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi a fost extinsă

Ancheta de la Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi în secţia de pediatrie a fost extinsă, din cauza unor neconcordanţe apărute în urma audierii cadrelor medicale, concluziile finale ale cercetărilor urmând să fie prezentate în 19 februarie.

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului Ancheta de la Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi a fost extinsă

Ancheta de la Spitalul Judeţean Buzău în cazul copiilor legaţi de paturi a fost extinsă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Reprezentanţii Consiliului Judeţean în subordinea căruia se află Spitalul Judeţean Buzău au anunţat că cercetările în cazul copiilor legaţi de paturi vor fi extinse, iar concluziile finale ale anchetei vor fi prezentate în 19 februarie, după ce preşedintele comisiei de anchetă de la unitatea medicală buzoiană, Laurenţiu Gavrilă, declara, marţi, pentru MEDIAFAX primele date ale anchetei ar putea fi anunţate miercuri.

"În 19 februarie vor fi prezentate concluziile finale. Cercetarea a fost extinsă, în vederea clarificării unor neclarităţi şi neconcordanţe rezultate din punctele de vedere exprimate de persoanele audiate", se arată într-un comunicat remis, marţi după-amiază, de Consiliul Judeţean Buzău.

Potrivit comunicatului, cercetările, care vizau iniţial opt cadre medicale, au fost extinse, iar până în prezent au fost audiate nouă asistente medicale, două îngrijitoare, două infirmiere, precum şi asistenta şefă şi medicul şef de la secţia de pediatrie.

Conform unor surse oficiale, ancheta în acest caz a fost extinsă întrucât declaraţiile unora dintre cadrele medicale audiate se contrazic cu cele ale celorlalţi colegi. Practic, nu se ştie în acest moment cine i-a legat pe copii de paturi şi din dispoziţia cui.

Preşedintele comisiei de anchetă de la Spitalul Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, declara, marţi, pentru MEDIAFAX că două din cele opt cadre medicale audiate în cazul copiilor legaţi de paturi în secţia de pediatrie au fost chemate de două ori la audieri, întrucât declaraţiile lor erau în contradicţie cu cele ale celorlalte persoane.

De asemenea, el spunea că primele date ale anchetei disciplinare declanşate la Spitalul Judeţean Buzău sunt aşteptate miercuri.

Mai multe imagini cu copii legaţi de paturi cu feşe în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău au fost difuzate, în 28 ianuarie, pe posturile centrale de televiziune, fiind vorba despre copii instituţionalizaţi, cu vârste cuprinse între doi şi 12 ani.

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău, Alina Bădulescu, afirma că cei şase copii filmaţi legaţi de paturi locuiesc într-o casă de tip familial şi au grave afecţiuni neuropsihice, unii fiind diagnosticaţi cu ADHD, iar alţii cu retard mintal. Cei şase minori locuiesc alături de alţi 11 copii instituţionalizaţi şi au fost internaţi în spitalul buzoian în urma unor probleme respiratorii.

Alina Bădulescu preciza că micuţii erau vizitaţi zilnic de îngrijitorii care îi supraveghează în casa de tip familial şi care le aduceau hrană sau alte lucruri de care aveau nevoie.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România declarau, într-un comunicat de presă, că în toate spitalele din Uniunea Europeană contenţia este acceptată în cazul pacienţilor cu tulburări psihice ce le pun în pericol integritatea fizică sau viaţa prin autoagresiune sau accidente, însă cu respectarea unei anumite proceduri.

De asemenea, în comunicat se menţiona că măsura de a-i imobiliza la pat pe pacienţi poate fi fizică sau chimică, iar legea permite contenţia pacienţilor, inclusiv minori.

Dosarul penal în cazul copiilor legaţi de paturi la Spitalul Judeţean Buzău a fost preluat de procurorii Parchetului Judecătoriei Buzău, care fac cercetări pentru rele tratamente aplicate minorului, purtare abuzivă şi punerea în primejdie a unei persoane aflate în neputinţa de a se îngriji.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici