Ancheta în cazul Siveco s-a extins pentru fapte din 2014. Prejudiciul total, extins de la 3 la 4 milioane de euro

Ancheta în cazul suspiciunii de evaziune de la societatea Siveco a fost extinsă pentru noi fapte, care ar fi fost comise în 2014, procurorii urmând să audieze alte zece persoane vizate în acest caz, care ar fi semnat acte nelegale, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmărește
1273 afișări
Imaginea articolului Ancheta în cazul Siveco s-a extins pentru fapte din 2014. Prejudiciul total, extins de la 3 la 4 milioane de euro

Ancheta în cazul Siveco s-a extins pentru fapte din 2014. Prejudiciul total, extins de la 3 la 4 milioane de euro (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, odată cu extinderea anchetei, procurorii au reevaluat şi prejudiciul total care ar fi fost produs de societate în dauna statului. Astfel, de la trei milioane de euro prejudiciul constatat iniţial, în urma extinderii anchetei acesta a fost estimat la patru milioane de euro, iar după adăugarea penalităţilor şi a dobânzilor, ar putea ajunge la aproximativ opt-nouă milioane de euro.

Anchetatorii au primit la dosar, imediat după declanşarea anchetei, un extras de cont de la o bancă din Capitală, prin care se arăta că Siveco a pus la dispoziţia Parchetului Curţii de Apel Bucureşti suma constatată iniţial drept prejudiciu, respectiv trei milioane de euro.

Anchetatorii nu au indisponibilizat încă această sumă, din cauza modificării prejudiciului constatat iniţial. Procurorii aşteaptă să vadă dacă Siveco suplimentează suma până la cuantumul noului prejudiciu constatat, respectiv de patru milioane de euro, au precizat sursele judiciare.

Şi ANAF ar fi pus poprire administrativă pe conturile societăţii, au mai spus sursele citate, fără a oferi alte detalii. Totodată, ANAF ar fi depistat, în urma unui control dispus după declanşarea anchetei penale, o serie de nereguli la această societate.

Audierile în acest caz vor continua toată săptămâna, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti fiind aşteptate alte zece persoane vizate în acest caz, angajaţi ai Siveco care ar fi semnat actele nelegale prin care s-ar fi făcut evaziunea fiscală.

Preşedintele Siveco România, Irina Socol, şi Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al companiei, au fost arestate în 9 septembrie, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice. Alte persoane audiate atunci de procurori sunt cercetate în libertate, după ce majoritatea lor şi-au recunoscut faptele.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti o acuză pe Irina Socol că ar fi pus bazele mecanismului evazionist în care ar fi angrenat firma pe care a înfiinţat-o, după atragerea mai multor complici, vizaţi şi ei de ancheta procurorilor, care au recunoscut faptele şi au prezentat pe larg modul în care acestea au fost comise.

"În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro", preciza Poliţia Română.

Din cercetări a reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste trei milioane de euro.

Potrivit unor surse judiciare, Sivco ar fi achiziţionat fictiv servicii de programare informatică de la mai multe firme de tip "fantomă". În lanţul evazionist ar fi fost implicate mai multe firme de tip "fantomă", iar unele dintre acestea, care ar fi furnizat servicii informatice companiei Siveco, ar aparţine unor cetăţeni de etnie romă din Sinteşti.

Siveco arăta, într-un comunicat de presă transmis în 10 septembrie, că îşi susţine nevinovăţia şi că va demonstra că nici Irina Socol, nici Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi ai companiei nu au comis vreo ilegalitate.

"Societatea îşi susţine pe deplin nevinovăţia şi va demonstra că nici Siveco şi nici Irina Socol, Aurora Crusti sau alţi reprezentanţi Siveco nu au comis vreo ilegalitate. Societatea nu este şi nu va fi afectată la nivel operaţional, funcţionând conform tuturor parametrilor. Vom detalia în cel mai scurt timp planul de continuitate, conform acordului acţionarilor", arată atunci Siveco, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici