Andrei Plăcintă a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare

Andrei Plăcintă, fiul senatorului Sorina Plăcintă, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB), vineri, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul de tâlhărie, tentativă de omor şi ultraj contra bunelor moravuri, decizia instanţei nefiind definitivă.

Urmărește
4002 afișări
Imaginea articolului Andrei Plăcintă a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare

Andrei Plăcintă (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Pedeapsa de şase ani de închisoare cu executare a fost dictată pentru tentativă de omor.

Instanţa a mai decis, în cazul lui Andrei Plăcintă, o pedeapsă de 11 luni de închisoare cu executare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi l-a achitat pe acesta pentru fapta de tâlhărie, pe motiv că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

Totodată, prin decizia CAB, lui Andrei Plăcintă i-au fost ridicate o serie de drepturi civile, printre care şi acela de a nu da examen pentru obţinerea permisului auto şi de a nu conduce vreun vehicul timp de trei ani după executarea pedepsei principale.

Decizia CAB poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

CAB a dezbătut, vineri, apelurile procurorilor şi apărării, în dosarul de tâlhărie, tentativă de omor şi ultraj contra bunelor moravuri în care fiul senatorului Sorina Plăcintă a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani de închisoare cu suspendare.

La termenul de vineri al procesului, instanţa a respins toate solicitările de probe făcute de avocatul din oficiu în apărarea lui Andrei Plăcintă. Apărătorul a cerut instanţei, printre altele, preluarea unor probe biologice de la Andrei Plăcintă, iar în urma analizării ADN-ului din acestea să se constate dacă fiul senatorului are un caracter preponderent violent sau dacă este o persoană calmă, care nu ar fi predispusă la violenţe.

Preşedintele completului de judecată, judecătoarea Iulia Ciolcă, a respins toate cererile apărării, arătând în privinţa celei de prelevarea de probe biologice că, în opinia sa, nu se pot stabili trăsăturile de caracter ale unei persoane, pe baza ADN-ului.

Procurorii bucureşteni au cerut condamnarea lui Andrei Plăcintă la o pedeapsă orientată către maximum în cazul celor trei fapte de care acesta este acuzat, cea de tâlhărie putând ajunge, conform legii, la 18 ani de închisoare.

Andrei Plăcintă a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, în 14 martie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă la omor, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri, în cazul incidentului petrecut în 6 decembrie 2010.

Fiul senatorului Sorina Plăcintă a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie 2011, de către procurorii Parchetului Capitalei, care îl acuză de tentativă de omor calificat, tâlhărie, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, în legătură cu un incident petrecut în 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală.

În urma cercetărilor s-a stabilit că, "în seara 6 decembrie 2010, pe fondul unor neînţelegeri cu partea vătămată H.I.D., inculpatul a lovit-o pe aceasta şi a deposedat-o de un telefon mobil, iar ulterior s-a urcat cu picioarele pe capota şi plafonul autoturismului părţii vătămate, pe care l-a deteriorat, în sensul că i-a îndoit capota şi i-a spart luneta", potrivit Parchetului.

În momentul în care, în apărarea părţii vătămate au intervenit mai multe persoane, Andrei Răzvan Plăcintă, aflându-se la volanul autoturismului marca Renault Laguna, a pătruns cu acesta pe trotuar cu intenţia vădită de a-i lovi. În aceste împrejurări, în timp ce partea vătămată S.N. încerca să îl oprească pe inculpat, ţinându-se cu mâinile de capota autoturismului, a fost împinsă de autoturism, s-a dezechilibrat şi a căzut. Acuzatul şi-a continuat deplasarea şi a surprins-o pe aceasta sub autoturism, după care, prin mai multe manevre succesive ale autoturismului în faţă şi în spate a trecut peste partea vătămată, provocându-i mai multe leziuni traumatice ce au determinat internarea la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi au necesitat pentru vindecare 40-45 de zile de îngrijiri medicale, potrivit procurorilor.

Andrei Răzvan Plăcintă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile în 8 decembrie 2010, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti, fiind eliberat în 6 ianuarie 2011.

Fiul fostului ministrul al Tineretului, Andrei Plăcintă, a recunoscut în faţa instanţei că a fumat canabis cu prietenii, la vârsta de 15-16 ani, când era elev la un liceu din Elveţia, ţară care tolerează consumul de droguri uşoare.

Andrei Plăcintă a povestit, în septembrie 2011, în faţa instanţei, scenele din 6 decembrie 2010, totul fiind pus sub umbrela excesului de adrenalină, de sentimente protective faţă de fosta sa prietenă şi de dorinţa lui de a o "salva" pe aceasta.

"Relaţia dintre noi se răcise. Eu îi împrumutasem nişte bani, două sute de lei şi ea trebuia să mi-i dea înapoi. Ea m-a sunat în ziua respectivă ca să-mi spună că vine la mine să-mi dea banii. Am aşteptat jumate de oră şi nu a venit. Mi s-a părut ciudat, pentru că ea stă foarte aproape de mine. (...) Apoi am plecat cu maşina să mă întâlnesc cu ea. Ea a spus la un moment dat că este la gară şi că scoate banii. Apoi am văzut-o în trafic pe stradă, am sunat-o şi i-am zis să oprească. A oprit şi eu am oprit maşina în spatele maşinii ei. Ea a venit la mine în maşină şi mi-a dat banii. Noi nu mai eram împreună, dar ea mă mai suna şi întreţineam relaţii sexuale. Apoi am pornit spre Arcul de Triumf", a spus atunci Andrei Plăcintă.

El a mai arătat atunci ,că după ce au făcut o scurtă oprire pentru a cumpăra ţigări, fata i-ar fi spus din senin că are un nou prieten, cu care nu întreţine relaţii sexuale, arătându-şi disponibilitatea faţă de el, afirmaţie care l-a deranjat suficient de mult cât să-i ceară telefonul pentru a căuta detalii despre noul prieten al fetei.

În continuare, Andrei Plăcintă a povestit cum a ajuns să-şi pălmuiască prietena, pe care ulterior îşi dorea să o salveze şi despre cum a ajuns să facă manevre cu maşina în mulţimea adunată la faţa locului.

"Când am început să caut în telefon, ea a început să ţipe, să urle. Era agitată şi nervoasă. Vroia să îi dau telefonul. A început să ma tragă de păr, iar eu am îmbrâncit-o cu mâna dreaptă, iar cu stânga căutam în telefon. Am ajuns acolo unde parcase ea. Ea a coborât şi urla în stradă. Se uita lumea. Ea s-a dus la maşina ei şi urla. Pur şi simplu urla. Parcă era un emiţător de zgomote. Eu am coborât din maşină după ea. Ea ţipa şi cerea telefonul. Ambele telefoane rămăseseră pe bordul maşinii. Afară ea tot ţipa. Mă enervasem şi deja nu-mi plăcea situaţia. Se uita lumea. Vorba ei, acolo era zonă rău famată. Mi s-a părut o ipocrizie din partea ei. Ea a spus că să mergem să luăm geanta, că maşina e în zonă famată şi acolo ea ţipa şi urla. Şi i-am dat o palmă peste faţă şi i-am spus să nu mai ţipe. Nu ne-am tras de păr în stradă. Doar o palmă i-am dat şi ea s-a oprit din ţipat şi a început să plângă", a spus Plăcintă în faţa instanţei.

Acesta a arătat că la acel moment, după ce şi-a pălmuit prietena, Nicolae Stan a încercat să intervină, moment pe care el îl înţelege prin prisma faptului că bărbatul nu a ştiut faptul că ei se cunosc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici