- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Andronescu: Dacă se dovedeşte că profesorii de la Bioterra sunt vinovaţi, nu mai au ce căuta acolo
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în cazul în care se va dovedi că profesorii de la Universitatea Bioterra acuzaţi de divulgarea unor subiecte de licenţă sunt vinovaţi, aceştia "nu mai au ce căuta acolo", unitatea "trebuie să îi scoată".
Ecaterina Andronescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Ecaterina Andronescu a spus, într-o conferinţă de presă, întrebată de situaţia de la Universitatea Bioterra, că, dacă profesorii anchetaţi sunt vinovaţi, unitatea de învăţământ "trebuie să-i scoată", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Dacă se dovedeşte că sunt vinovaţi (profesorii anchetaţi - n.r.), nu mai au ce căuta în universitate şi o spun răspicat. Cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală, ar trebui să-i şi scoată imediat din universitate", a afirmat Andronescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Potrivit acesteia, comisia care controlează Universitatea Bioterra se va axa pe verificarea elementelor tehnice, respectiv dacă au fost gestionate corect notele, dacă gestionarea studenţilor este corectă, conform normativelor, etc.
Ecaterina Andronescu a spus că, în momentul în care ministerul va avea raportul, îl va face public.
"În principiu, noi putem să cerem ARACIS o nouă evaluare, o evaluare urgentă. Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancţiune adresată universităţii, în situaţia în care sunt nereguli. Dacă se vorbeşte doar despre cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate şi nu aş vrea să punem semnul vinovăţiei egale între eventuala vinovăţie a celor doi profesori şi întreaga universitate. E nedrept, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo şi să vorbim în cunoştinţă de cauză”, a afirmat Andronescu.
Totodată, Andronescu a amintit că a fost singurul ministru al Educaţiei după 1990 care a desfiinţat, prin acte normative, 37 de "aşa-zise universităţi", pe motiv că "erau centre de producere de resurse".
"În ceea ce priveşte universităţile care acum se află în peisajul academic românesc, trebuie să vă spun că există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în niciun fel de derapaje. Două sunt aceste pârghii. O pârghie se referă la autoevaluarea sau evaluarea internă, aşa cum este ea definită din lege. Prin această evaluare internă universitatea trebuie să-şi creeze pârghiile şi procedurile să sesizeze aceste derapaje şi să le poată scoate din peisajul academic. Acesta este lucrul cel mai important şi la prima întâlnire pe care o voi avea cu rectorii universităţilor voi aduce în discuţie acest subiect al necesităţii de a avea proceduri interne de evaluare în aşa fel încât anumite lucruri care sunt anormale faţă de mersul academic normal să poată fi sesizate la timp şi să poată fi scoase sau ameliorate. A doua modalitate prin care universitatea poate să se protejeze să-şi asigure securitatea calităţii învăţământului este evaluarea externă. Evaluarea externă se realizează din patru în patru ani şi este asigurată de ARACIS", a afirmat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a participat, duminică, la Alba Iulia, la festivităţile de deschidere a anului universitar organizate de Universitatea "1 Decembrie 1918” din municipiu.
Ministrul Ecaterina Andronescu declara, joi, că Universitatea Bioterra din Capitală va fi supusă, începând de luni, unor verificări ale Corpului de control al Ministerului Educaţiei, fiind vizat în special modul de "gestionare" a studenţilor, începând cu înmatricularea, şi a notelor.
Întrebată dacă, în urma verificărilor, există riscul ca universitatea să fie închisă, Andronescu a spus: "Există şi acest risc, dar sunt multe alte măsuri până acolo".
Adrian Dulugeac, şef de lucrări la Universitatea Bioterra Bucureşti, a fost reţinut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals intelectual şi material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals intelectual şi material.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză s-a reţinut faptul că, în perioada iunie - iulie 2012, Dulugeac a furnizat informaţii ce nu sunt destinate publicităţii mai multor persoane care au susţinut examenul de licenţă la Universitatea Bioterra Bucureşti.
Totodată, arăta sursa citată, cu ajutorul mai multor funcţionari din cadrul universităţii, învinuitul a modificat notele obţinute la susţinerea lucrării de licenţă sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenţi fără ca aceştia să susţină respectivele examene.
Adrian Dulugeac este şef de lucrări şi prodecan la Facultatea de Control şi Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, şef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licenţă.
Angajaţii de la Universitatea Bioterra cercetaţi de procurori ar fi cerut de la studenţi între câteva sute şi 1.000 de euro pentru o mărire de notă şi între 1.000 şi 3.000 de euro pentru o diplomă de licenţă, au declarat, joi, surse judicare.
Potrivit surselor citate, unii studenţi erau ajutaţi să primească subiectele pentru examenul de licenţă, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să îşi mărească notele obţinute la examene erau ceruţi de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost şi cazuri în care unii studenţi au primit note deşi nu au participat la examene, pentru obţinerea diplomei de licenţă în acest fel fiind cerute sume între 1.000 şi 3.000 de euro.
În acest caz, poliţiştii şi procurorii au efectuat, joi, 19 percheziţii în Bucureşti, dintre care una domiciliară şi 18 la Universitatea Bioterra, precum şi alte trei în Olt, Drăgăşani şi Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliţiei Române.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO