- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.04.2015, 14:47)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţi din administraţia publică, nemulţumiţi de salarii, au pichetat Ministerul Muncii
Peste 100 de sindicalişti din administraţia publică au pichetat, marţi, Ministerul Muncii, cerând corectarea salarizării pe aceleaşi funcţii publice şi pentru toată administraţia publică şi avertizând că, dacă nu vor fi luate măsuri, de la 1 iulie, 60 la sută dintre angajaţi vor avea salariul minim.
Urmărește
2446 afișări
Angajaţi din administraţia publică, nemulţumiţi de salarii, au pichetat Ministerul Muncii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Sinducatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a declanşat, marţi, acţiunile de protest care ar urma să ajungă chiar până la grevă generală în cazul în care Guvernul nu va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate de sindicalişti.
Membrii SNFP sunt nemulţumiţi că după 1 iulie, când salariul minim pe economie va fi majorat la 1.050 de lei, aproximativ 60 la sută dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi plătiţi cu salariul minim, indiferent de nivelul studiilor, vechime sau importanţa activităţii pe care o desfăşoară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
-
Noul lider de centru-dreapta din Austria anunţă că este deschis unei coaliţii cu extrema dreaptă
-
Un val de infecţii respiratorii în China. Spitalele sunt pline cu copii infectaţi
O altă nemulţumire este legată de Legea 71/2015 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2015, care, pe lângă faptul că blochează salariile la nivelul lunii decembrie 2014, corectează discrepanţele salariale numai pentru aparatul de lucru al Parlamentului, Guvernului, Curţii de Conturi şi al altor instituţii publice salarizate la acelaşi nivel, şi nu pentru toată administraţia publică din România.
Protestatarii au scandat, timp de o oră şi jumătate, "Hoţii", "Grevă" şi "Vrem salarii mai mari", la finalul protestului obţinând promisiunea că joi vor putea discuta, la Guvern, cu mai mulţi miniştri, printre care şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, problemele pe care le-au semnalat.
Practic, SNFP solicită deblocarea acordării sporurilor specifice pentru asigurarea unei ierarhii salariale în cadrul instituţiilor şi intervenţia Guvernului în modificarea Legii 71/2015 pentru corectarea salarizării pe aceleaşi funcţii publice la nivel de angajator şi pentru toată administraţia publică din România.
În cazul în care discuţiile de la Guvern nu vor duce la rezolvarea problemelor, sindicaliştii din administraţia publică vor organiza mitinguri de protest în prima parte a lunii mai, urmând ca în partea a doua a lunii mai să fie organizată grevă de avertisment şi grevă generală.
Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) informa, la sfârşitul lunii martie, că va continua demersurile pentru declanşarea grevei generale, cu întreruperea activităţii timp de o zi în instituţiile din administraţia publică locală, din cauza nepăsării şi dezinteresului manifestate de Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor din acest domeniu.
FNSA a solicitat Guvernului o întâlnire pentru a discuta despre asigurarea unor drepturi minimale salariaţilor din administraţia publică locală, care să fie aplicate până la intrarea în vigoare a legii de salarizare promise.
Revendicările salariaţilor din administraţia publică locală vizează reglementarea şi liberalizarea acordării tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi angajaţii din sector, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale.
"În caz contrar, FNSA va organiza următoarea acţiune de protest la jumătatea lunii aprilie 2015, şi anume grevă generală cu întreruperea activităţii timp de o zi în administraţia publică locală din România", anunţa FNSA.
Conflictul colectiv de muncă a fost declanşat de FNSA în luna ianuarie, când sindicaliştii au înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie au organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe