- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţii RAAN cer salarii compensatorii şi închiderea controlată a companiei
Aproximativ 600 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) vor participa, joi după-amiază, la un marş de protest, solicitând Guvernului închiderea controlată a companiei, fapt ce ar asigura salarii compensatorii persoanelor disponibilizate şi ar reduce riscurile de mediu.
Angajaţii RAAN cer salarii compensatorii şi închiderea controlată a companiei
Liderul Sindicatului Romag Termo, Alexandru Tănase, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în urma unei analizei făcute la nivelul RAAN o comisie din cadrul Ministerului Energiei a stabilit că statul nu mai are nevoie de apa grea produsă pe platforma Romag Prod, întrucât stocurile sunt suficiente pentru reactoarele de la Cernavodă care produc energie nucleară, fapt ce atrage automat închiderea companiei din Drobeta Turnu Severin, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Sursa citată a precizat că angajaţii unităţii au fost informaţi despre decizia de închidere, iar aceştia au hotărât declanşarea unor proteste prin care solicită Guvernului închiderea controlată a companiei şi acordarea de plăţi compensatorii angajaţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Germania interzice livrările de gaz rusesc pentru a diminua impactul Moscovei
-
Wizz Air, rută nouă spre Chişinău şi mai multe zboruri din România
-
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
"Am înţeles că nu mai este nevoie de apă grea, dar nici salariaţii, care nu au nicio vină, nu pot pleca acasă cu mâna în buzunar, trebuie să beneficieze de rodul muncii lor. Statul român a avut nevoie de energie nucleară, o are şi a hotărât sau a constatat că la momentul actual nu mai are nevoie de apă grea. Nu mai are nevoie de apă grea, o opreşti, dar în condiţii controlate, motiv pentru care Ministerul Energiei, ca urmare a tot ce am discutat şi am negociat noi în anul 2014, a produs un document care se numeşte memorandum cu privire la închiderea controlată a companiei", a adăugat liderul Sindicatului Romag Termo.
În memorandumul adoptat de către reprezentanţii Ministerului Energiei şi sindicate se arată că închiderea paltformelor Romag Prod şi Romag Termo ar urma să se facă etapizat, astfel încât să nu existe riscul poluării mediului cu hidrogen sulfurat sau cel al producerii unei explozii. Cu privire la disponibilizări, acelaşi document precizează ca acestea să se facă în trei etape. Astfel 400 de angajaţi să plece acasă în luna martie, 600 în luna aprilie, iar alte 800 de persoane să fie disponibilizate cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie. În urma disponibilizărilor colective, angajaţii ar urma să primească, potrivit memorandumului, un venit de completare în valoare de 1.700 de lei şi plăţi compensatorii de până la şapte salarii, în funcţie de vechimea fiecăruia.
Problema ridicată de sindicate este că memorandumul Ministerului Energiei nu a fost aprobat de Guvern.
"Dacă acest memorandum nu va fi promovat, există riscul ca, pe 2 martie, judecătorul sindic să pronunţe falimentul în ceea ce priveşte RAAN, condiţie în care toate negocierile, toate plăţile compensatorii şi veniturile de completare pică. De aceea, suntem impacientaţi. Hotărârile lor (n.r. - ale angajaţilor RAAN), la unison, au fost să începem acţiunile de protest până când acest memorandum sau o formă apropiată de aceasta va fi promovată în Guvern", a mai declarat Alexandru Tănase.
Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, la protestul de joi după-amiază ar urma să participe aproximativ 600 de salariaţi ai RAAN.
"Protestul este axat pe situaţia în care se află Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare în sensul că nu este hotărât ceva clar, oamenii aşteaptă de un an să se ia o decizie de către Guvernul României pentru că unitatea este a statului român. Totodată, unitatea reprezintă un grad mare de risc din punctul de vedere al instalaţiilor pe care le exploatează şi noi considerăm că statul român care are o răspundere foarte mare trebuie să ia nişte decizii foarte clare în sensul să nu pună în pericol nici unitatea, nici instalaţiile, nici viaţa oamenilor. O închidere necontrolată ar însemna o oprire a instalaţiilor în avarie, care ar reprezenta un pericol şi pentru lucrătorii din zonă şi pentru mediu. Instalaţiile vehiculează hidrogen sulfurat care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie", a explicat Florin Rogobete.
Marşul de protest al salariaţilor RAAN este programat să se desfăşoare joi, între orele 15.30 şi 17.30, pe strada din faţa sediului Prefecturii Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin.
La ora actuală, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 2.300 de salariaţi.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
Ucraina neagă informaţia potrivit căreia ruşii au ocupat o poziţie de la periferia oraşului Kupiansk
-
astăzi, 14:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare