ANI: Marius Petcu are venituri de peste 725.000 de euro pe care nu le poate justifica

ANI cere comisiei de specialitate a Curţii de Apel Bucureşti să verifice averea lui Marius Petcu, după ce a constatat că acesta nu poate justifica aproximativ 725.000 de euro din perioada în care a fost preşedinte al Federaţiei Sanitas şi al CNSLR-Frăţia.

Urmărește
828 afișări
Imaginea articolului ANI: Marius Petcu are venituri de peste 725.000 de euro pe care nu le poate justifica

Marius Petcu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Inspectorii de integritate au constatat, în urma evaluării începute în 29 noiembrie 2010, că există o diferenţă de 3.024.615 lei (aproximativ 725.312 de euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de Marius-Grigore Petcu, preşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas din România în perioada 17 septembrie 2004 - 1 aprilie 2011 şi al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, între 28 septembrie 2000 şi 1 aprilie 2011, se arată într-un comunicat de luni al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Veniturile de natură salarială, realizate în perioada supusă evaluării de către domnul Petcu Marius-Grigore, împreună cu soţia sa, doamna Petcu Claudia, au fost în cuantum total de 1.250.752 lei", a precizat ANI.

În aceste condiţii, ANI a dispus sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel Bucureşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de Marius Petcu în perioada exercitării funcţiei de preşedinte al Federaţiei Sindicale Sanitas şi al CNSLR-Frăţia.

De asemenea, ANI a dispus sesizarea Primăriei Sectorului 4 Bucureşti, în vederea aplicării dispoziţiilor Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât suprafaţa imobilului deţinut în Bucureşti, declarată organului fiscal în vederea impozitării, este mai mică cu 178 de metri pătraţi decât cea rezultată din expertiza tehnică extrajudiciară, fapt care a determinat un calcul eronat al impozitului pe clădire.

Persoana a cărei declaraţie de avere a fost supusă evaluării, fiind identificate diferenţe semnificative, este considerată incompatibilă, a precizat ANI.

Marius Petcu a fost informat în ianuarie cu privire la începerea activităţii de evaluare, iar în 3 februarie a fost la sediul ANI şi a luat la cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosar.

În 22 iunie i-a fost solicitat lui Petcu, printr-o adresă, acordul pentru efectuarea unei expertize extrajudiciare asupra imobilului deţinut de acesta în Bucureşti. În 14 iulie şi, respectiv, 26 iulie, Marius Petcu, prin reprezentant ales, a depus la dosarul de evaluare puncte de vedere. Fostul lider sindical a fost informat, printr-o adresă, în 22 septembrie (cu confirmare de primire în 23 septembrie) despre elementele identificate. În 13 octombrie şi, respectiv, 7 iulie, Marius Petcu, însoţit de apărătorul ales, s-au prezentat la sediul ANI, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare.

Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi lideri sindicali, el având terenuri în Bucureşti, Ilfov şi Teleorman, o casă de vacanţă în Ilfov şi una de locuit în Capitală, zece conturi şi depozite bancare, dintre care trei în euro - în valoare totală de aproape 59.000 şi restul în lei - de peste 418.000, potrivit declaraţiei sale de avere din 1 noiembrie 2010.

El a notat în declaraţie că a avut un salariu anual de aproape 130.000 de lei în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, aproape 87.000 de lei la CNSLR-Frăţia, 8.700 de lei ca preşedinte al IESS, peste 82.000 de lei ca preşedinte de onoare al OAMMR, peste 14.000 de lei ca membru al consiliului administrativ la Sind Romania şi peste 35.000 de lei ca membru în consiliul administrativ la Realitatea Media. Petcu a mai avut câştiguri de aproape 150.000 de lei cu două proiecte finanţate din fonduri europene, pentru cele două sindicate pe care le conduce.

Potrivit Gândul, în declaraţia de avere a lui Marius Petcu arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activităţi sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiţi din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia în proiecte europene.

Întrebat în legătură cu justificarea salariului primit de la CNSLR-Frăţia, Petcu a răspuns că nu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat. "Consider că, atunci când colegii mei au propus această remunerare, au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de 24 de ore din 24, cu şapte zile din şapte", a spus atunci Petcu, pentru "Gândul".

Marius Petcu a fost preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, preşedinte de onoare al Ordinului Asistenţilor Medicali şi al Institutului "Constantin Noica" şi administratorul SC Sind Tour Trading SRL Bucureşti. Liderul sindical este asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova, potrivit declaraţiei sale de interese.

El a anunţat că începând din 30 martie s-a autosuspendat din toate funcţiile de conducere din sindicat şi de la organizaţiile profesionale pe care le reprezenta, arătând că este la dispoziţia organelor de control ale acestora.

În 21 aprilie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Marius Petcu, pentru luare de mită, în formă continuată.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la Petre Scrieciu, directorul unei societăţi comerciale, aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu în 24 martie, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011, potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici