Aniversarea Regelui Mihai: Piaţeta Regelui, inaugurată de primarul Sorin Oprescu - FOTO

Piaţeta Regelui a fost inaugurată joi, în Capitală, de primarul Sorin Oprescu în prezenţa Regelui Mihai, cu ocazia zilei de naştere a acestuia, la eveniment adunându-se aproximativ 200 de oameni pentru a-i aduce un omagiu fostului monarh.

Urmărește
3347 afișări
Imaginea articolului Aniversarea Regelui Mihai: Piaţeta Regelui, inaugurată de primarul Sorin Oprescu - FOTO

Aniversarea Regelui Mihai: Piaţeta Regelui, inaugurată de primarul Sorin Oprescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Regele Mihai, care împlineşte joi 91 de ani, a fost însoţit la eveniment de Principesa Margareta şi principii Radu şi Nicolae.

Piaţeta Regelui a fost inaugurată la intersecţia Şoselei Kiseleff cu strada Ion Mincu, unde a fost amplasat un monument cu bustul Regelui Mihai şi plachete cu un fragment din discursul pe care acesta l-a susţinut anul trecut în Parlament, dar şi cu o scurtă cronologie din istoria familiei regale a României, puse de-o parte şi de alta.

În faţa monumentului s-au adunat aproximativ 200 de persoane cu steaguri regale şi pancarte cu fotografii ale membrilor familiei regale însoţite de texte ca "România noastră - trecut, prezent şi viitor" şi "Monarhia salvează România".

Printre cei prezenţi s-au numărat fostul preşedinte Emil Constantinescu, foştii premieri Călin Popescu Tăriceanu şi Victor Ciorbea, ministrul Culturii, Puiu Haşotti şi preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Orchestra Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale a intonat imnul de stat şi imnul regal, după care discursuri de inaugurare a piaţetei au fost rostite de primarul Sorin Oprescu, istoricul Filip Lucian Iorga, academicianul Dinu C. Giurescu şi Teodor Frunzeti, rectorul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".

Sorin Oprescu s-a declarat "emoţionat şi mândru" că are prilejul de a inaugura chiar de ziua Majestăţii Sale piaţeta, pe care a numit-o "un nou spaţiu public", care să aducă bucurie în viaţa de zi cu zi a bucureştenilor.

El a mai spus despre discursul rostit în Parlament de Regele Mihai, anul trecut, cu ocazia aniversării, că l-a emoţionat şi că l-a considerat "o lecţie de istorie trăită", citând de pe una din plachetele de pe monument: "Nu văd România ca pe o moştenire de la părinţii noştrii, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri".

"Mi-au amintit de cuvintele marelui Ştefan din piesa «Apus de soare» a lui Barbu Delavrancea: «Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri ş-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor»", a mai spus Oprescu.

Regele a plecat după rostirea discursurilor, în uralele celor prezenţi.

Ceremonia a început la ora 11.00 şi s-a încheiat în jurul orei 11.30. După plecarea membrilor familiei regale şi oficialităţilor, oamenii au mai rămas în piaţetă pentru a se fotografia la monument şi a comenta evenimentul, cei mai în vârstă depănând amintiri din copilărie şi primii ani de şcoală marcaţi de regalitate.

Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, fiind fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena.

Potrivit site-ului Familiei Regale a României, prima domnie a Regelui Mihai I a început în 1927, la vârsta de şase ani, după moartea bunicului său, Regele Ferdinand I, regele-copil fiind tutelat de o regenţă condusă de unchiul său, Principele Nicolae al României. După urcarea pe tron a Regelui Carol al II-lea, în iunie 1930, şi după plecarea reginei-mamă în exil, Regele Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia. În urma abdicării tatălui său, pe 6 septembrie 1940, a redevenit Regele Mihai I.

Din 1944, Regele Mihai s-a opus instaurării autorităţilor comuniste şi, în cele din urmă, a fost obligat să abdice, pe 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai şi al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta lor organizată la Atena. Au locuit, până la sfârşitul anului 1948, la Vila Sparta, locuinţa Reginei-mamă Elena. Din 1949, Regele Mihai şi Regina Ana s-au mutat la Lausanne şi apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956, după care au revenit în Elveţia. Regele Mihai şi Regina Ana locuiesc, din 2004, la Aubonne, în Elveţia, însă petrec principalele sărbători ale anului în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici