ANP: Raportul privind respectarea drepturilor copiilor deţinuţi, analiză a percepţiei minorilor

Raportul privind respectarea drepturilor copiilor privaţi de libertate, realizat de Avocatul Poporului, în care se arată că aproape trei sferturi dintre minori au declarat că s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei, reprezintă "o analiză a percepţiei copiilor intervievaţi", susţine ANP.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului ANP: Raportul privind respectarea drepturilor copiilor deţinuţi, analiză a percepţiei minorilor

ANP: Raportul privind respectarea drepturilor copiilor deţinuţi, analiză a percepţiei minorilor (Imagine: Claudiu Irimie/Mediafax Foto)

Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) arată, într-un răspuns formulat la solicitarea MEDIAFAX, că raportul realizat de Avocatul Poporului şi UNICEF reprezintă o analiză a percepţiilor copiilor intervievaţi şi se bazează exclusiv pe informaţiile furnizate de copiii aflaţi în detenţie.

"Acest document nu a inclus şi o evaluare a locurilor de detenţie şi nu a căutat să valideze sau să invalideze relatările subiecţilor. Raportul vizează identificarea cauzelor, dar şi a mijloacelor prin care condiţiile de detenţie pot fi îmbunătăţite, aceasta fiind, de altfel, o ţintă permanentă a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", a precizat sursa citată.

Potrivit reprezentanţilor ANP, măsurile luate de instituţie pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie pentru minorii aflaţi în executarea unei pedepse privative de libertate "sunt continue şi privesc investiţii în renovarea şi modernizarea spaţiilor de cazare", dar şi implementarea unor proiecte şi programe educative, formative sau sportiv-recreative.

Referitor la faptul că minorii aflaţi în penitenciar au reclamat "prezenţa continuă a ploşniţelor", reprezentanţii instituţiei arată că statisticile realizate în ultimii ani indică faptul că tipul îmbolnăvirilor din rândul minorilor ce execută o pedeapsă privativă de libertate nu diferă de cele din populaţia generală, afecţiunile fiind cele specifice vârstei - afecţiuni intercurente acute şi/sau subacute, fără importanţă deosebită, cu vindecare integrală, în urma tratamentului aplicat de medici.

"Subliniem că la nivelul celor trei centre educative existente în sistemul penitenciar nu a fost semnalată o infestare continuă cu insecte parazite de tipul ploşniţelor, ci doar apariţia lor sporadică. De asemenea, odată cu instalarea sezonului cald, s-au intensificat acţiunile de curăţenie şi/sau dezinsecţie, ultima fiind efectuată la începutul lunii iunie", menţionează ANP.

Pe de altă parte, problematica agresivităţii crescute este cunoscută de oficialii Administraţiei.

"Referitor la agresiunile care au loc între minorii şi tinerii deţinuţi, au fost evidenţiate anumite cauze/factori precipitanţi - specifici mediului carceral - care au constituit obiectul mai multor studii transdisciplinare, cu rezultate interpretate anual, atât din perspectivă calitativă, cât şi cantitativă", conform ANP.

Avocatul Poporului a realizat, în colaborare cu UNICEF, un Raport privind respectarea drepturilor copiilor privaţi de libertate, în care se arată că aproape trei sferturi dintre copiii intervievaţi au declarat că s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei, unii reclamând "prezenţa continuă a ploşniţelor".

În raportul special realizat în perioada octombrie-noiembrie 2013, pe un eşantion reprezentativ de 101 copii privaţi de libertate în două centre de reeducare şi patru penitenciare pentru minori şi tineri din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se arată că aproape o treime dintre minori au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice, inclusiv viol, cele mai multe comise de ceilalţi copii deţinuţi.

Raportul menţionează că două treimi dintre copiii abuzaţi fizic nu au raportat actele de violenţă unui adult, cei mai mulţi de teama repetării abuzului.

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievaţi au reclamat faptul că mâncarea este "inadecvată" - absenţa sau insuficienţa mâncării bogate în proteine, prezenţa gândacilor în cantină, a viermilor, a pietrelor în mâncare şi mirosul urât al acesteia.

Studiul mai arată că, în arestul poliţiei, două încălcări ale dreptului copiilor ies în evidenţă: presiunile fizice şi psihologice pe perioada anchetei şi asistenţa judiciară inadecvată.

Autorii raportului mai consemnează că aproximativ 68 la sută dintre copiii incluşi în eşantion au spus că au fost purtaţi în cătuşe în public, dintre care 20 la sută au spus că au fost încătuşaţi alături de un adult, iar 30 la sută au precizat că au împărţit camera din arestul poliţiei cu adulţi.

Avocatul Poporului recomandă, în acest sens, autorităţilor să crească alocările bugetare către unităţile de arest şi deţinere, concomitent cu elaborarea şi aplicarea unei metodologii de prioritizare a cheltuielilor, astfel încât măsurile care asigură nemijlocit respectarea drepturilor copiilor să fie susţinute cu precădere.

Prin raport se mai cere să fie adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie şi să fie elaborată o politică de toleranţă zero faţă de actele de violenţă împotriva copiilor pe parcursul arestării, a procedurilor penale şi detenţiei.

Copiii intervievaţi sunt încarceraţi la Centrul de reeducare Buziaş, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Târgu Mureş şi Penitenciarul Bacău.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici