ANPDCA: Copiii din centrele de plasament au reguli ca în orice familie şi nu pot fi ţinuţi închişi

Copiii care ajung în centre de plasament trebuie să se supună aceloraşi reguli din familie şi să anunţe când ies în comunitate, însă ei vin cu traume, iar impunerea unor reguli foarte stricte, cum ar fi închiderea în centru, poate anula şansele de recuperare, spune Elena Tudor, directorul ANPDCA.

Urmărește
6351 afișări
Imaginea articolului ANPDCA: Copiii din centrele de plasament au reguli ca în orice familie şi nu pot fi ţinuţi închişi

ANPDCA: Copiii din centrele de plasament au reguli ca în orice familie şi nu pot fi ţinuţi închişi (Foto: Shutterstock)

Directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), Elena Tudor, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că minorii care ajung într-un centru de plasament nu pot fi ţinuţi închişi acolo, ei având dreptul să iasă în comunitate, să se întâlnească cu prietenii sau să se plimbe, cu condiţia să ia bilet de voie de la angajaţii centrului, să anunţe când revin sau să respecte ora la care li se cere să revină în centru.

"Este exact ca în familie, sunt reguli ca în orice familie. Ei pot pleca dacă anunţă educatorii sau când au bilet de voie. Sigur că sunt şi cazuri când pleacă fără să anunţe sau când fug. Dar lucrurile acestea se întâmplă şi în familie. Copiii din centre nu trebuie, şi nici nu e bine, să fie ţinuţi închişi pentru că nu trebuie să uităm că ei ajung în aceste instituţii din cauza faptului că au probleme în familie", a spus directorul ANPDCA.

Ea a adăugat că sunt anumite centre unde sunt copii care au probleme şi care obişnuiesc să fugă, iar angajaţii de fiecare dată trebuie să anunţe Poliţia.

"Nu este o regulă generalizată, dar sunt astfel de situaţii pentru că aceşti copii vin cu nişte traume şi cu cât ei sunt mai mari şi au trecut prin mai multe, cu atât mai dificilă este recuperarea lor, pentru că este mai greu să îi modelezi şi nu poţi să o faci peste noapte. Prin urmare, mai rău faci dacă îi impui reguli stricte şi îl închizi, pentru că astfel nu ar mai avea nicio şansă la recuperare", a afrmat Elena Tudor.

Ea mai precizat că atunci când fug şi sunt întrebaţi de ce au făcut acest lucru, copiii instituţionalizaţi spun, de obicei, că au vrut să plece la prieteni sau să se plimbe.

Directorul ANPDCA a precizat că în cazul fetei de 15 ani care a fugit de la Centrul de plasament ”Sfântul Ştefan” din comuna Perişoru, judeţul Călăraşi, din informaţiile pe care le are, angajaţii centrului au procedat corect, pentru că, în momentul în care au sesizat disparţia fetei şi au văzut că aceasta nu răspunde la telefon, au anunţat Poliţia.

Elena Tudor a mai spus că Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi a început totuşi o anchetă administrativă în acest caz, pentru a verifica dacă au fost respectate toate procedurile.

Doi poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi au fost reţinuţi, fiind acuzaţi că au violat o adolescentă de 15 ani fugită dintr-un centru de plasament.

Surse din administraţia locală au declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că poliţiştii de la Inspectoratul Judeţean Călăraşi acuzaţi de viol au găsit-o pe fata de 15 ani într-un parc din Călăraşi, după ce aceasta fugise din Centrul de plasament de urgenţă ”Sfânta Maria”, şi au dus-o într-un fost poligon de trageri, situat la aproximativ un kilometru şi jumătate-doi kilometri, unde ar fi avut loc violul.

După abuz, cei doi poliţişti au plecat şi au lăsat-o pe fată acolo, ea fiind găsită de un cioban. Acesta a luat-o şi a dus-o la spital, iar medicii au fost cei care au sunat la 112 şi au raportat un posibil caz de abuz sexual, au mai spus sursele citate.

Fata de 15 ani fugise, luni, din Centrul de plasament ”Sfântul Ştefan” din comuna Perişoru, unde se afla din februarie 2013, când a fost abandonată de familie. Marţi, ea a fost găsită de către autorităţi în oraşul Călăraşi şi dusă în Centrul de plasament de urgenţă ”Sfânta Maria” din municipiu, de unde a fugit o zi mai târziu.

”Miercuri, trebuia sa mă duc eu să o iau de acolo, dar a fugit din nou”, a declarat, vineri dimineaţă, corespondentului MEDIAFAX, directorul centrului de la Perişoru, Paul Dragu.

Potrivit acestuia, fata spune că a fost găsită de o patrulă de poliţie într-un parc din Călăraşi şi, sub ameninţarea că va fi dusă din nou în centrul de plasament, ar fi fost dusă într-un loc izolat şi violată.

După incident şi după ce a primit îngrijiri medicale, adolescenta a fost readusă în centrul de plasament de la Perişoru, iar vineri se află la audieri, în faţa anchetatorilor.

Şeful centrului de plasament în care este internată fata a precizat că aceasta este cazată în una dintre cele opt vile rezidenţiale ale centrului şi a fugit de mai multe ori, reuşind să sară gardul pe câmp, în condiţiile în care centrul de plasament se întinde pe o suprafaţă de teren foarte mare şi există un singur paznic.

Adolescenta este din comuna Cuza Vodă din judeţul Călăraşi şi a fost adusă la centrul de plasament în februarie 2013, de către mama sa, care a abandonat-o. Femeia îşi caută foarte rar fiica în centrul de plasament şi nu mai locuieşte în judeţul Călăraşi. Paul Dragu a spus că, de cele mai multe ori atunci când se întâlnesc, tânăra şi mama ei se ceartă. Tatăl fetei este plecat la muncă în Spania, a adăugat sursa citată.

Centrul de plasament ”Sfântul Ştefan” din Perişoru găzduieşte 108 copii, în opt vile de tip familial.

Cei doi angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Călăraşi suspectaţi că au violat-o pe fată au fost reţinuţi, joi, iar vineri vor fi duşi la Judecătoria Călăraşi cu propunere de arestare preventivă.

Daniel Ciuciur, purtătorul de cuvânt al Parchetului Judecătoriei Călăraşi, care instrumentează acest dosar, a declarat corespondentului MEDIAFAX că cei doi poliţişti, care sunt angajaţi ai Serviciului de Ordine Publică din Inspectoratul Judeţean de Poliţie, riscă o pedeapsă cu închisoarea între 5 şi 12 ani.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, într-un comunicat de presă, că ministrul Gabriel Oprea a fost informat despre această situaţie, iar cei doi poliţişti au fost trecuţi în rezervă.

”Vicepremierul Gabriel Oprea şi Ministerul Afacerilor Interne condamnă ferm astfel de fapte care sunt de neacceptat pentru niciun cetăţean şi, cu atât mai mult, pentru un angajat al Poliţiei Române.
Având în vedere gravitatea faptelor de care sunt acuzaţi, cei doi poliţişti au fost trecuţi în rezervă, urmând a răspunde penal pentru faptele săvârşite. Cei doi vor fi prezentaţi astăzi instanţei cu propunere de arestare preventivă. Indiferent de decizia pe care instanţa de judecată o va lua, cei doi nu mai pot face parte din Poliţia Română. Situaţia este intolerabilă şi total nedemnă pentru calitatea pe care aceştia au avut-o. Este regretabil că astfel de oameni au purtat uniforma statului român si au jignit, prin faptele lor, munca celor aproape 60.000 de poliţişti care lucrează în Poliţia Română”, a susţinut vicepremierul Gabriel Oprea.

Poliţiştii lucrau în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Călăraşi din anul 2007, respectiv din anul 2012, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Ramona Tudor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici