ANPP: Pacienţi au sesizat trei moduri în care medicamentele erau valorificate de medici sau asistente

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că au fost pacienţi care au sesizat trei moduri în care au fost păcăliţi, medicamentele prescrise pentru ei fiind valorificate de medici sau asistente.

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului ANPP: Pacienţi au sesizat trei moduri în care medicamentele erau valorificate de medici sau asistente

ANPP:Pacienţi au sesizat trei moduri în care medicamentele erau valorificate de medici sau asistente (Imagine: Viorel Dudău/Mediafax Foto)

De cele mai multe ori, erau astfel păcăliţi pacienţii cu cancer, aflaţi în fază terminală.

"De multe ori, li se prescriu pacienţilor aflaţi în faza terminală, de către unii medici, pentru că nu trebuie să generalizăm, medicamente care, în realitate, nu ajung la ei. Practic, acel medicament ajunge în buzunarul prescriptorului din spital, apoi medicamentul este comercializat prin reţeaua de farmacii cu circuit deschis. Adică, medicamentul este preluat din reţeaua spitalului de către medic pe baza prescripţiei intraspitaliceşti", a declarat pentru MEDIAFAX Vasile Barbu.

El a mai spus că există numeroase sesizări de la pacienţi care au observat că în fişa lor de la spital apărea prescris un medicament care la ei nu a ajuns niciodată.

Pacienţii au mai observat că se simt diferit atunci când li se administrează medicamente injectabile direct din fiolă, care este desfăcută în faţa lor, faţă de atunci când seringa este pregătită dinainte.

"Acum o lună, o pacientă a sesizat că se simţea diferit la administrarea aceluiaşi medicament atunci când asistenta venea cu seringa gata pregătită din alt cabinet, faţă de situaţia în care fiola era desfăcută în faţa ei", a mai spus Barbu.

A mai fost semnalată şi situaţia în care asistentele administrau unui pacient "cu titlul de împrumut" un medicament, pe care acesta trebuia ulterior să îl cumpere şi să îl înapoieze spitalului, cadrele sanitare motivând că este o criză de medicamente în unitate, a mai spus preşedintele ANPP.

Procurorii şi poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer, prejudiciul fiind de 3,5 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici