ANSVSA vrea să introducă vaccinarea obligatorie a animalelor împotriva bolii limbii albastre

Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, a declarat, joi, la Alba Iulia, că autoritatea intenţionează să introducă, din acest an, obligativitatea vaccinării animalelor împotriva bolii limbii albastre, dar întâmpină "greutăţi" din partea unor asociaţii ale crescătorilor de animale.

Urmărește
686 afișări
Imaginea articolului ANSVSA vrea să introducă vaccinarea obligatorie a animalelor împotriva bolii limbii albastre

ANSVSA vrea să introducă vaccinarea obligatorie a animalelor împotriva bolii limbii albastre (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Noi, ca perspectivă, avem o iniţiativă legislativă, dar întâmpinăm foarte multe greutăţi din partea unor asociaţii ale crescătorilor de animale care nu sunt de acord cu vaccinarea obligatorie contra bolii limbii albastre. Ei vor să fie menţinută în continuare o vaccinare la cerere, o vaccinare voluntară, pentru faptul că, procedural, după vaccinare îi obligă să efectueze o analiză care se pare că este un pic mai costisitoare. Nu am înţeles de ce, la ora actuală, studiem să vedem cum justifică laboratorul preţul pe care îl cere pe analiza respectivă", a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, joi, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a mai spus că propunerea făcută prevede ca vaccinarea să fie suportată în totalitate de către stat, adăugând că această măsură a fost aplicată şi de alte ţări europene.

"Zece milioane de euro îi avem de la Uniunea Europeană pentru produsul biologic, respectiv Uniunea Europeană plăteşte jumătate din valoarea produsului biologic, jumătate plătim noi. Singurul lucru care rămâne discutabil e dacă Ministerul Finanţelor va suplimenta banii pentru manoperă. Dacă nu o facem cu plata integral de la bugetul de stat, în niciun caz nu va fi o reuşită de 100%. Toate ţările cu o situaţie economică bună, respectiv Germania, Austria, au scăpat de această boală numai vaccinând consecutiv trei ani", a mai spus preşedintele ANSVSA.

Băiculescu a explicat că o problemă ridicată de crescătorii de animale este faptul că unele ţări în care se exportă, precum cele din Orientul Mijlociu, nu acceptă animale vaccinate.

"Sunt şi state, mai ales din Orientul Mijlociu, care refuză exportul de carne sau de animale vii dacă provine de la animale vaccinate. Încercăm să le luăm şi un punct de vedere, să ne comunice cu ce şi-ar schimba relaţia în caz contrar că noi am institui această vaccinare", a afirmat Băiculescu.

El şi-a exprimat însă speranţa că la sfârşitul lunii septembrie să înceapă prima vaccinare împotriva bolii limbii albastre, după ce ar urma să fie aprobată hotărârea de guvern care să reglementeze acest lucru.

Întrebat dacă există, în prezent, vreun caz confirmat de boala limbii albastre în România, preşedintele ANSVSA a spus că, la ora actuală, nu există niciun caz, însă în literatura de specialitate se spune că presiunea maximă este în lunile iulie - august.

Preşedintele ANSVSA, Dumitru Băiculescu, s-a aflat, joi, într-o vizită de lucru în judeţul Alba. Şeful autorităţii a avut programată o întâlnire cu medicii veterinari din judeţ, dar şi cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba.

Primul caz de boala limbii albastre în România a fost înregistrat în 22 august 2014, în judeţul Buzău.

Conform unei centralizări din 15 octombrie anul trecut, 384 de animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre.

Bluetongue (boala limbii albastre) este o boală specifică rumegătoarelor, care nu se transmite la alte specii de animale sau la oameni. Boala este produsă de un virus transmis prin înţepătura unor insecte de dimensiuni mici (1-3 mm).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici