Anul universitar 2018-2019. Cât costă viaţa de student în marile centre universitare

Anul universitar începe, pentru mulţi studenţi, cu emoţii legate şi de bugetul de care au nevoie pentru a trăi departe de părinţi. Studenţii din Alba şi Ploieşti trăiesc cu 1.000 – 1.500 de lei lunar, în timp ce cei din Republica Moldova nu s-ar descurca fără banii trimişi de acasă sau fără un job.

Urmărește
2570 afișări
Imaginea articolului Anul universitar 2018-2019. Cât costă viaţa de student în marile centre universitare

Anul universitar 2018-2019. Cât costă viaţa de student în marile centre universitare

Studenţii din Republica Moldova nu s-ar descurca în România fără banii trimişi de părinţi sau fără un loc de muncă. Indiferent de cât de mult învaţă, nu pot accede la bursa de merit luată de un român. Chiar şi aşa, Liubovi Starii, o studentă la Jurnalism, în Sibiu, se simte îndrăgostită de România şi nu se vede trăind în altă ţară.

Liubovi Starii este în anul al treilea, la Jurnalism, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. A venit în România convisă că aici este locul ei şi de fiecare dată când i-a fost greu a strâns din dinţi. „Dacă aşa vrea inima mea, înseamnă că trebuie să rămân aici”, spune ea.

„Sunt în anul al treilea acum, studiez jurnalism. Asta mi-am dorit încă din copilărie. De fiecare dată când veneam cu părinţii la prietenii noştri din Bistriţa îmi plăcea foarte mult ţara, îmi plăceau oamenii, cum comunică ei. Am observat că România e mult mai dezvoltată şi m-am gândit că mi-ar plăcea să locuiesc aici şi mi-ar plăcea să îmi construiesc viitorul în ţara aceasta. A fost scopul vieţii mele, să ajung aici”, îşi aminteşte Liubovi.

Prima dată s-a gândit serios că vrea să vină la studii în România atunci când avea 15 ani. A aplicat pentru un loc la facultate, iar statul român i-a oferit loc la buget şi o bursă de 300 de lei.

„Când am ajuns la facultate eram entuziasmată, dar mi-a fost foarte greu. Am plâns mult, mi-a trebuit timp ca să mă acomodez. Era o ţară nouă pentru mine, eram singură în acest oraş. Dar nu am cedat. Am zis că dacă aşa vrea inima mea înseamnă că trebuie să rămân aici. Eu nu mă văd trăind în altă ţară. Sunt îndrăgostită de România. Vreau să rămân aici”, spune Liubovi.

Liubovi Starii este convinsă că fără ajutorul părinţilor i-ar fi fost mult mai greu. Bursa de 300 de lei nu o ajută să aibă un trai nici măcar decent în Sibiu, astfel că traiul şi-l asigură din banii de acasă.

„Părinţii mereu m-au susţinut. Au fost de multe ori aici. Ei sunt mândri de ce am reuşit eu. Cu toate acestea, să ştiţi că tata a fost sceptic la început. Acum zice că e mândru de mine, că am făcut o alegere corectă şi recent a vizitat şi el Sibiul. Se bucură că fata lui e aici. După ce termin vreau să fac jurnalism. Acesta este visul meu şi nu aş putea să mă regăsesc în altceva. Asta mi-am dorit toată viaţa. Până când termin, statul român mi-a oferit o bursă, din care, bineînţeles nu pot să trăiesc aşa cum eram eu obişnuită. Dar părinţii mei mă susţin moral şi financiar. Cunosc multe cazuri însă care nu au ajutor şi e foarte greu să trăiască doar din bursă, aproape toţi fiind angajaţi”, mai spune studenta din Republica Moldova.

Bursa pe care o primesc studenţii din Republica Moldova este de 300 de lei şi ei nu pot lupta pentru bursa colegilor lor din România. Indiferent de notă sau de medie, ei rămân cu bursa de 300 de lei.

Este şi cazul lui Liubovi, care a terminat anul anterior de studii cu media 9.62, mai mare decât a colegilor săi care au primit bursă de merit, de cel puţin două ori mai mare decât a ei.

„Eu nu mă plâng. Sunt mândră de mine şi de ţara aceasta care este acum şi ţara mea. Poate am avut eu noroc de oameni şi de tot, dar sunt foarte încântată de ceea ce fac”, a mai spus Liubovi Starii.

Studenţii care învaţă în centrul universitar Cluj-Napoca reclamă costurile ridicate ale vieţii şi cheltuielile extrem de mari din oraş cărora trebuie să le facă faţă, începând de la chirii la alimente, astfel că mulţi îşi caută un loc de muncă part-time sau aşteaptă pachetul lunar cu mâncare şi bani de acasă, de la părinţi.

CITEŞTE mai departe

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici