„În urma analizelor s-a constat că încărcătură microbiologică a apei din bucătăria pensiunii nu corespunde legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte indicatorii microbiologici de contaminare a apei. Apa este nepotabilă în unitatea respectivă deoarece a fost identificată bacteria Eschierichia coli, cunoscută mai ales sub numele E.coli”, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău.
Aceasta a mai spus că apa nepotabilă a fost descoperită în reţeaua internă de distribuţie a pensiunii, dar nu şi în sistemul public de alimentare cu apă al oraşului Haţeg.
„Producătorul de apă este responsabil de calitatea apei până la limita de proprietate, după care această responsabilitate se transferă proprietarului locaţiei respective care avea obligaţia să monitorizeze calitatea apei folosită”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DSP Hunedoara.
Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara au declanşat anchete în acest caz, prima măsură fiind de suspendare temporară a activităţii pensiunii. Vor urma şi alte sancţiuni în funcţie de rezultatele cumulate ale analizelor pentru probele ce au fost prelevate din mâncare.
Un număr de 43 de copii din Bucureşti şi Ilfov cazaţi la o pensiune din Haţeg, judeţul Hunedoara, au ajuns, în 2 şi 3 iulie, la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului din oraş, cu suspiciunea de toxiinfecţie alimentară, nouă dintre ei fiind internaţi până în 4 iulie, iar ceilalţi fiind trataţi şi apoi lăsaţi să plece acasă.
Copiii, unii dintre ei însoţiţi de părinţi, le-au spus medicilor că au mâncat carne de pui, omletă, ciorbă acră, îngheţată şi au făcut baie în piscina pensiunii.
Bucătăria pensiunii a fost închisă temporar de către medicii sanitar-veterinari şi au fost ridicate probe pentru analize, din mâncarea servită copiilor.
Potrivit noilor directive, rezultatele analizelor vor fi trimise şi la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.