Aproape 4.000 de mame sub 15 ani, în ultimii cinci ani, în România

La Maternitatea Polizu vin pe lume prematuri şi de 500 de grame şi sunt îngrijite sarcini cu patologii dificile, inclusiv ale gravidelor sub 17 ani.

154 afișări
Imaginea articolului Aproape 4.000 de mame sub 15 ani, în ultimii cinci ani, în România

Aproape 4.000 de mame sub 15 ani, în ultimii cinci ani, în România

Dotarea precară a secţiilor de terapie intensivă neonatală şi a maternităţilor din România, precum şi întârzierea lucrărilor de reabilitare şi modernizare sunt condiţii agravante pentru rata ridicată a mortalităţii infantile în România, din nou în creştere, potrivit Salvaţi Copiii.

Pentru anul 2024, peste 45 de unităţi medicale au solicitat sprijinul Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru programe de dotare şi reabilitare. Este nevoie de peste 250 de echipamente medicale performante, printre care: 17 incubatoare, 10 mese de reanimare, 13 ecografe, 17 aparate de ventilaţie, două aparate de radiologie, două hote de flux laminar, 32 de injectomate, trei sisteme de monitorizare, laparoscop, linie de endoscopie, echipamente specifice pentru susţinerea alimentaţiei parenterale - aparat de analiză nutriţională a laptelui matern, frigider, pasteurizator etc, pentru care sunt necesare peste 5 milioane de euro.

„Din păcate, România continuă să se confrunte cu disproporţii sociale semnificative, iar segmentul vulnerabil al populaţiei, în special femeile gravide şi copiii, se află în situaţii de marginalizare. Tinerele care devin mame la vârste fragede se expun la riscuri majore pentru sănătate, precum hipertensiunea arterială, anemia, naşterea prematură, subponderabilitatea la naştere a nou-născutului şi depresia post-partum. Naşterea la vârste fragede reprezintă o vulnerabilitate în plus atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut, fenomenul gravidităţii în rândul minorelor fiind frecvent asociat cu mortalitate infantilă crescută, conform raportului Ministerului Sănătăţii (INSP) pentru 2022. În total, din 2018 până în 2022, România a înregistrat 40.916 naşteri din mame sub 18 ani, dintre care 3.696 au fost la mame care încă nu împliniseră 15 ani”, potrivit Salvaţi Copiii.

Cu toate că în anul 2022 România a înregistrat doar 4,59% din naşterile din UE, procentul ajunge la 28,14% pentru naşterile de la mame sub 18 ani şi la 44,17% pentru cele de la mame până în 15 ani.

Dinamica naşterilor provenind din mame minore, pentru ultimii cinci ani (date Eurostat):
• 2018: 8.621 de naşteri de la mame cu vârsta sub 18 ani, dintre care 725 de la mame care încă nu împliniseră 15 ani;
• 2019: 8.457 de naşteri de la mame sub 18 ani, 749 de la mame sub 15 ani;
• 2020: 8.276 de naşteri de la mame sub 18 ani, 731 de la mame sub 15 ani;
• 2021: 8.024 de naşteri de la mame sub 18 ani, 745 de la mame sub 15 ani;
• 2022: 7.538 de naşteri de la mame sub 18 ani, 746 de la mame sub 15 ani.

Doar la maternitatea Polizu, în 2023, au născut 162 de mame minore, cu vârste între 12 şi 17 ani, sarcinile la vârste fragede având risc de preeclampsie, restricţie de creştere intrauterină şi suferinţă fetală. Dintre cele 162 de gravide minore, una avea doar 12 ani, nouă dintre ele 13 ani, 18 dintre ele 14 ani, 30 dintre ele 15 ani, 49 aveau 16 ani şi 55 de fete au devenit mame la 17 ani.

Pe parcursul anului 2023, la Maternitatea Polizu au venit pe lume 321 de copii prematuri, 5,3% dintre ei la limita viabilităţii. Cel mai mic prematur care a supravieţuit a avut la naştere 540 grame.

„Modernizarea secţiilor, progresele tehnologice care implică echipamente performante şi proceduri complexe şi specifice, salvatoare de viaţă, dublate de profesionalismul echipei medicale pasionate şi dedicate, sunt vitale pentru micuţii pacienţi şi pentru pacientele noastre. Schimbarea mediului şi oferirea unui spaţiu mai prietenos şi completarea echipamentelor deja existente vor susţine misiunea noastră de a fi aproape de marii şi micii pacienţi!”, spune managerul spitalului conf. dr. Toader Daniela Oana.

Organizaţia Salvaţi Copiii România va reabilita şi dota aici Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator. Ultimele renovări complete în Blocul Operator s-au făcut în urmă cu 40 de ani, este nevoie să fie refăcute circuitele administrării gazelor anestezice şi circuitele electrice, este nevoie de recompartimentare şi modernizare, pentru asigurarea siguranţei pacientelor. Pentru că în maternitatea Polizu există cea mai mare secţie de terapie neonatală pentru prematuri din ţară, aici vin să fie tratate mamele cu patologii diverse din toată ţara care aduc pe lume copii prematuri, precum şi gravidele cu sarcini cu risc (preeclampsii, sindrom HELLP, placenta praevia etc.).

Anual, medicii efectuează aproximativ 3.200 de intervenţii în Blocul operator, dintre care peste 1.200 sunt intervenţii majore, cu un grad ridicat de complexitate. Astfel, în Secţia de Terapie Intensivă şi Blocul Operator ajung anual aproximativ 5.000 de paciente pentru intervenţii chirurgicale complexe, de la sarcinile cu risc crescut până la patologii din sfera oncologică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mamă,
minor,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici