Aproape 400 de apartamente din Întorsura Buzăului primesc apă caldă doar trei zile pe săptămână

Aproape 400 de apartamente şi instituţii publice din oraşul Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, beneficiază de apă caldă doar trei zile pe săptămână pe durata verii, măsura fiind luată din cauza pierderilor financiare înregistrate la centrala termică pe rumeguş din localitate.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Aproape 400 de apartamente din Întorsura Buzăului primesc apă caldă doar trei zile pe săptămână

Aproape 400 de apartamente din Întorsura Buzăului primesc apă caldă doar trei zile pe săptămână (Imagine: Shutterstock)

Directorul societăţii "Salubritatea" din oraşul Întorsura Buzăului, Marcel Murea, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că pe toată durata verii cele aproape 400 de apartamente şi instituţii publice racordate la centrala termică pe rumeguş vor beneficia de apă caldă doar trei zile pe săptămână, respectiv în weekend şi lunea.

Directorul Murea a explicat că în lunile în care centrala furnizează doar apă caldă, nu şi căldură, pierderile sunt foarte mari şi din acest motiv s-a luat măsura restricţionării temporare a furnizării apei calde.

"Centrala termică a oraşului e supradimensionată şi pentru a produce doar apă caldă cheltuielile de funcţionare sunt foarte mari faţă de încasări. Vara, când furnizăm doar apă caldă, cheltuielile de funcţionare depăşesc suma de 50.000 de lei pe lună, în condiţiile în care facturăm 10-12.000 de lei", a explicat directorul societăţii.

Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a declarat corespondentului MEDIAFAX că soluţia găsită în vederea rentabilizării sistemului este extinderea reţelei de distribuţie a agentului termic, astfel încât să mărească numărul beneficiarilor serviciului, precum şi construirea unei centrale mai mici pentru perioada verii.

În acest scop, conducerea Primăriei a apelat deja la sprijinul Guvernului.

Centrala pe rumeguş din Întorsura Buzăului a fost construită în urmă cu circa zece ani, cu sprijinul Guvernului României şi al celui danez, la aceasta fiind racordate blocurile de locuinţe şi unităţile de învăţământ. Cele din urmă nu sunt însă afectate de restricţiile introduse, întrucât este vacanţă şcolară.

În baza acordului încheiat cu Guvernul danez, autorităţile locale sunt obligate să menţină centrala termică în funcţiune timp de 14 ani de la data punerii în funcţiune, adică până în anul 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici