Aproape 670 de persoane căutate pentru a fi arestate sau a executa pedepse, extrădate în şase luni

Aproape 670 de persoane pe numele cărora au fost emise mandate europene de arestare sau mandate de executare a pedepsei închisorii au fost extrădate, în primul semestru al acestui an, din mai multe ţări, iar 270 de persoane au fost predate din România în alte state, potrivit Poliţiei Române.

Urmărește
1302 afișări
Imaginea articolului Aproape 670 de persoane căutate pentru a fi arestate sau a executa pedepse, extrădate în şase luni

Aproape 670 de persoane căutate pentru a fi arestate sau a executa pedepse, extrădate în şase luni (Foto: Shutterstock)

În primele şase luni ale anului, prin canalul INTERPOL, poliţiştii au făcut schimb de informaţii despre 9.950 de români, în cazul comiterii unor infracţiuni. În urma acestor informaţii au fost arestate 595 de persoane urmărite internaţional de autorităţile române, iar 62 de persoane au fost localizate în străinătate în vederea extrădării, arată Poliţia Română într-un domunicat de presă transmis duminică agenţiei MEDIAFAX.

Pentru 499 de persoane a fost revocată urmărirea, ca urmare a extrădării în România, iar 184 de persoane au fost transferate în România în vederea continuării executării pedepsei închisorii.

Prin canalul SIRENE au fost transmise 873 de semnalări privind persoane căutate în baza unui mandat european de arestare emis de România, au fost efectuate consultări privind 1.576 de semnalări şi au fost făcute 6.175 de validări.

În urma schimbului de informaţii prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională au fost preluate din străinătate 667 de persoane. Dintre acestea, 463 de persoane au fost preluate din state membre ale Uniunii Europene în baza mandatelor europene de arestare, 20 prin procedura extrădării în favoarea României, din state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, iar 184 de persoane au fost transferate în vederea continuării executării pedepselor privative de libertate la care au fost condamnaţi, a precizat sursa citată.

Totodată, în primul semestru, 270 de persoane au fost predate din România în alte state, în urma schimbului de informaţii prin canalele de cooperare poliţienească.

Pe baza colaborării directe cu celelalte Birouri Interpol, pentru 821 de persoane cercetate a fost confirmată identitatea pe baza comparării amprentelor digitale în sistemul AFIS 2000.

Pentru verificarea profilurilor ADN realizate în urma cercetării la faţa locului în cazuri de furt calificat şi omor, precum şi în cazul identificării cadavrelor sau persoanelor cu identitate necunoscută, au fost transmise 388 de profiluri ADN către Institutului Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române.

În cadrul aplicării Tratatului de la Prüm şi ca urmare a operaţionalizării schimbului de date genetice şi date dactiloscopice cu ţări europene, au rezultat 127 de hituri ADN în care România este stat membru solicitat şi opt hituri ADN în care ţara noastră este stat membru solicitant, se mai arată în comunicatul citat.

Pentru combaterea infracţionalităţii la nivel global, Poliţia Română colaborează cu organismele de aplicare a legii din celelalte state şi este conectată la canalele de cooperare poliţienească.

În prima jumătate a anului, prin canalul INTERPOL au fost procesate 82.837 de mesaje, iar prin canalele EUROPOL, alte 12.542 de mesaje. Structurile operative ale Poliţiei Române au beneficiat de 17.123 de mesaje procesate prin intermediul Punctului Naţional Focal şi de 35.188 de mesaje procesate prin canalul SIRENE.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici