Aproape 900 de români aparent sănătoşi, depistaţi cu virusul hepatitei C la o testare gratuită

Aproape 900 de români, aparent sănătoşi, dintr-un total de 11.471 care au fost testaţi gratuit pentru depistarea virusului hepatitic C, în cadrul unei campanii derulate în 27 de oraşe, au fost depistaţi ca având această boală.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Aproape 900 de români aparent sănătoşi, depistaţi cu virusul hepatitei C la o testare gratuită

Aproape 900 de români aparent sănătoşi, depistaţi cu virusul hepatitei C la o testare gratuită (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Testările gratuite pentru depistarea virusului hepatitic C au fost realizate, în perioada 1-6 august, în peste 27 de centre Bioclinica din România, în cadrul campaniei "Împreună pentru Viaţă".

În cadrul campaniei au fost testate 11.471 de persoane, dintre care 877 au primit un rezultat pozitiv.

Aceste cifre confirmă faptul că la nivelul oraşelor în care au avut loc testări media pacienţilor depistaţi cu hepatita C este de 7,65%, potrivit unui comunicat remis vineri de compania MSD.

Cea mai mare prevalenţă a hepatitei C a fost constatată în Bucureşti (14,67%) şi în judeţele Bacău (12,4%), Sibiu (10,6%), Botoşani (9,6%), Argeş (9,26%).

"Este cunoscut faptul că Romănia are una dintre cele mai mari prevalenţe ale hepatitei C din Europa, însă din motive obiective foarte mulţi români nu îşi pot permite un test care să le arate dacă sunt sau nu infectaţi. Prin campania «Împreună pentru Viaţă» am dorit să venim în sprijinul oamenilor printr-o acţiune de testare naţională pe durata unei săptămani", a spus Florentin Scarlat, External Affairs &Communications Manager MSD.

Infecţia cu virusul hepatitic C nu prezintă simptome, iar în cele mai multe cazuri se cronicizează, fiind numită şi "moarte tăcută".

"Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a încurajat întotdeauna oamenii să se testeze pentru hepatită. Ne dorim ca autorităţile să fie cele care să se implice la nivel naţional într-o campanie măcar pentru anumite categorii de risc. Până atunci vom susţine orice acţiune care să ducă la depistarea timpurie a bolii, indiferent de cine le va finanţa sau cine va avea iniţiativa, ţinând cont de statisticile îngrijorătoare la nivelul României. APAH-RO îşi doreşte să facă astfel de testări, însă forţa financiară a asociaţiei nu ne permite. Considerăm că este extrem de important ca hepatitele cronice virale să fie descoperite la timp, până nu este prea târziu, când costurile sunt mult mari atât pentru pacient, cât şi pentru familiile acestuia. Prin depistarea la timp a acestei afecţiuni multe vieţi ar fi salvate şi mulţi oameni ar putea trăi normal", a spus preşedintele APAH-RO, Marinela Debu.

Hepatita C este o problemă majoră de sănătate publică, care a atins proporţii epidemice la nivel mondial. În România se înregistrează una dintre cele mai înalte rate de prevalenţă din Europa.

"Simptomele, atât în faza acută, cât şi în faza cronică, sunt de multe ori absente, boala fiind diagnosticată la distanţă de momentul infectării, atunci când există deja un grad avansat de afectare hepatică. Din acest motiv sunt foarte importante testarea populaţiei, depistarea din timp şi tratarea celor infectaţi, pentru că hepatita C este o boală vindecabilă", a precizat medicul primar Adriana Moţoc, specializat în tratamentul bolnavilor cu hepatită, de la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti.

Iniţiativa organizării campaniei "Împreună pentru Viaţă" aparţine companiei MSD România şi a fost dezvoltată în cadrul platformei cu acelaşi nume, în parteneriat cu laboratoarele Bioclinica şi cu sprijinul Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH) pentru mediatizarea campaniei, cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici