Aproape jumătate dintre europeni nu ştiu că pot suna la 112 când se află într-o ţară străină. Cât de bine cunosc românii acest serviciu

Aproape jumătate dintre europeni nu ştiu la ce număr să sune atunci când se confruntă cu o situaţie de urgenţă într-o ţară străină, România fiind însă printre statele cu cele mai bune niveluri de cunoaştere a serviciului 112, potrivit unui comunicat transmis de CE de Ziua europeană a numărului 112.

Urmărește
5757 afișări
Imaginea articolului Aproape jumătate dintre europeni nu ştiu că pot suna la 112 când se află într-o ţară străină. Cât de bine cunosc românii acest serviciu

Aproape jumătate dintre europeni nu ştiu că pot suna la 112 când se află într-o ţară străină (Imagine: Shutterstock)

Conform unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfârşitul lunii ianuarie, 49 la sută dintre europeni nu ştiu că pot contacta serviciile de urgenţă la numărul 112.

"În ciuda eforturilor depuse de-a lungul mai multor ani, existenţa acestui serviciu continuă să fie ignorată de aproximativ 50 la sută din cetăţeni, inclusiv de persoanele care călătoresc cu regularitate. Cele mai scăzute niveluri de cunoaştere a serviciului se observă în rândul cetăţenilor din Grecia (10 la sută) şi din Marea Britanie (18 la sută), iar cele mai ridicate în Luxemburg (80 la sută), România (71 la sută), Polonia şi Bulgaria (70 la sută)", se arată în comunicatul transmis marţi.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a scris în această săptămână tuturor guvernelor naţionale, adresându-le îndemnul de a îmbunătăţi funcţia de stabilire a locului în care se află apelanţii şi funcţia de accesare de către persoanele cu handicap din cadrul sistemelor 112 naţionale şi de a desfăşura campanii publicitare destinate călătorilor.

"Mă îngrijorează că un important serviciu de bază este necunoscut cetăţenilor şi că pentru informarea acestora guvernele naţionale nu fac mai mult. UE a pus serviciul la dispoziţie, iar acum ceilalţi trebuie să îşi asume şi ei răspunderea", a declarat Neelie Kroes.

CE precizează că la 112 se poate suna din reţelele fixe şi mobile de telefonie, iar numărul este gratuit şi disponibil pretutindeni în UE.

Serviciul 112 pune apelanţii în legătură cu serviciile de urgenţă relevante (poliţia locală, pompierii sau serviciile medicale) în mai multe limbi europene. Serviciul este disponibil 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână.

Potrivit sursei citate, serviciul 112 este disponibil acum în toate statele membre ale UE, alături de numerele pentru apeluri de urgenţă existente la nivel naţional (precum 999 sau 110).

Danemarca, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România şi Suedia au decis ca numărul 112 să devină unicul sau principalul lor număr naţional pentru apeluri de urgenţă. Numărul 112 este folosit şi în ţări din afara UE, precum Elveţia, Muntenegru şi Turcia.

Potrivit unui raport privind modul în care fiecare stat membru implementează numărul 112, limba engleză poate fi utilizată în 25 de ţări europene pe lângă Marea Britanie, Irlanda şi Malta. În alte 14 ţări se pot efectua apeluri în limba franceză (pe lângă Belgia, Franţa şi Luxemburg): Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Slovacia şi Spania, iar limba germană poate fi utilizată în 12 ţări: Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Spania şi România (pe lângă Austria, Belgia, Germania şi Luxemburg).

De asemenea, în Marea Britanie, centrele care primesc apeluri de urgenţă dispun de servicii de interpretare care acoperă 170 de limbi, iar în Franţa un serviciu similar acoperă 40 de limbi.

Ziua de 11 februarie este Ziua europeană a serviciului 112, un eveniment prin care se doreşte atragerea atenţiei publice asupra siguranţei şi a securităţii în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici