Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Dej. Ei au renunţat la protest după ce li s-a promis acceptarea revendicărilor

Cei aproape o sută de mineri blocaţi în Salina Ocna Dej, judeţul Cluj, au renunţat, sâmbătă seară, la protest, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Sării le-a promis că le acceptă revendicările salariale şi a semnat un protocol cu sindicatul care îi reprezintă.

Urmărește
2941 afișări
Imaginea articolului Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Dej. Ei au renunţat la protest după ce li s-a promis acceptarea revendicărilor

Aproape o sută de mineri s-au blocat în Salina Dej. Ei au renunţat la protest după ce li s-a promis acceptarea revendicărilor (Imagine: Radu Vioreanu/Mediafax Foto)

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat, sâmbătă seară, corespondentului MEDIAFAX, că minerii care s-au blocat în Salina Ocna Dej din judeţul Cluj au renunţat la protest, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Sării le-a promis că le acceptă revendicările salariale şi a semnat un protocol cu sindicatul care îi reprezintă.

Liderii salariaţilor şi conducerea Societăţii Naţionale a Sării au avut, sâmbătă, timp de câteva ore, negocieri mediate de prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan.

"Conflictul de muncă spontan s-a încheiat şi ne bucurăm pentru acest lucru, în primul rând pentru sănătatea celor care de aproape 36 de ore erau în subteran. S-a ajuns la o concluzie şi directorul general al Societăţii Naţionale a Sării a încheiat un protocol cu sindicatul, iar în acest protocol s-a consemnat faptul că se va reveni la alocarea bugetară pentru salarii la nivelul anului 2014 (una din solicitările minerilor - n.r.). Urmează să aibă o întâlnire tehnică pe acest subiect, luni, la Bucureşti", a spus Vuşcan.

Prefectul de Cluj a spus că acest conflict de muncă a fost dezamorsat şi minerii au primit promisiuni că revendicările lor vor fi îndeplinite în cel mai scurt timp.

"Minerii au renunţat la protest. Aveau şi alte revendicări, pe care le-au înaintat directorului general, urmând ca şi acestea să fie discutate în întâlnirea de luni de la Bucureşti", a mai spus Vuşcan.

Minerii de la Salina Ocna Dej declanşaseră protestul vineri, când primul schimb a refuzat să iasă din subteran, iar ulterior s-au alăturat schimburile II şi III, numărul protestatarilor din subteran ajungând, sâmbătă la prânz, la 98 de persoane. Alţi aproximativ 60 de mineri s-au solidarizat cu colegii lor din subteran şi protestau în curtea unităţii.

Prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a coborât în subteran, sâmbătă dimineaţa, împreună cu primarul din Dej, Morar Costan, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a primi revendicările lor.

Vuşcan spunea că revendicările oamenilor erau în primul rând de natură salarială. "Dejul a cerut un plafon salarial la fel ca şi în 2014 şi, din păcate, s-a aprobat cu 250.000 de lei mai puţin, în condiţiile în care producţia lor a crescut cu aproape 10 la sută. Am putea spune că au muncit mai mult, dar plafonul lor de salarii s-a redus. Din realizările de la Dej se plătesc şi alte sucursale din ţară, sunt şase de toate, Dejul fiind cea mai profitabilă sucursală, cu producţia cea mai mare. Dejul asigură 35 la sută din producţie", a afirmat Vuşcan.

Prefectul de Cluj a spus că autorităţile au asigurat pentru protestatarii din subteran mâncare şi apă, iar o ambulanţă a fost mobilizată la salină pentru a monitoriza continuu starea de sănătate a minerilor.

Salina Ocna Dej este o sucursală a Societăţii Naţionale a Sării SA, având ca obiect de activitate extragerea, prepararea şi comercializarea sării geme. Sarea extrasă de la Dej este folosită, în special, în industria chimică, precum şi în industria alimentară şi în consumul uman direct. În prezent, la Salina Ocna Dej extragerea sării geme se face din Mina Transilvania, deschisă exploatării în anul 1979.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici