- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (01.07.2015, 10:15)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă, aşteptaţi la DNA Ploieşti pentru a fi audiaţi ca martori
Mai multe persoane apropiate deputatului Sebastian Ghiţă, între care cumnatul parlamentarului şi Alexandru Iacobescu, căruia Ghiţă i-a împrumutat în nume personal peste 90 de milioane de euro, sunt aşteptate, miercuri, la sediul DNA Ploieşti unde vor fi audiate ca martori în dosarul Herţanu.
Urmărește
1043 afișări
Apropiaţi ai lui Sebastian Ghiţă, aşteptaţi la DNA Ploieşti pentru a fi audiaţi ca martori (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Patru oameni de afaceri care controlează unele dintre firmele pe conturile cărora procurorii DNA au pus sechestru în dosarul în care Sebastian Ghiţă este acuzat de mai multe infracţiuni sunt aşteptaţi, miercuri, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi în calitate de martori în acest dosar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul DNA Ploieşti s-a prezentat cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, prin care, susţin surse judiciare, parlamentarul ar controla firma Asesoft.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Anastasescu a afirmat la intrarea în sediul DNA că nu a fost citat, ci a venit din proprie iniţiativă pentru a sta de vorbă cu procurorii.
Surse judiciare spun că, tot în cursul zilei de miercuri, la DNA Ploieşti se vor prezenta, în calitate de martori, alte trei persoane, apropiaţi lui Sebastian Ghiţă, prin care, conform anchetatorilor, parlamentarul ar controla o parte dintre firmele pe conturile cărora s-a pus sechestru în dosarul în care Ghiţă este acuzat de infracţiuni precum spălare de bani, evaziune fiscală sau coruperea alegătorilor.
Acestea sunt Alexandru Iacobescu, căruia Sebastian Ghiţă i-a împrumutat, potrivit declaraţiei sale de avere, depusă in iunie 2014 la Camera Deputaţilor, în nume personal, 90.300.000 de euro şi 4.000.000 de dolari, fratele acestuia, Vlad Iacobescu, şi Gabriel Marian Anghel, prin care, conform unor surse judiciare, Ghiţă ar controla firma Glar Construct SRL.
Marţi, a fost audiat la DNA Ploieşti şi fostul director general al SC Hidro Prahova Dumitru Pantea, care a susţinut că îl cunoaşte de 20 de ani pe Sebastian Ghiţă, deşi acesta afirmase, săptămâna trecută, că nu îl cunoaşte pe Pantea.
Citeşte şi:
Fostul director al Hidro Prahova, pe care Ghiţă a spus că nu îl cunoaşte: Ne cunoaştem de 20 de ani
Pantea a fost audiat la DNA Ploieşti în calitate de suspect în dosarul de corupţie în care sunt inculpaţi cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, precum şi deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.
Fostul director general al SC Hidro Prahova, care s-a pensionat la scut timp de la deschiderea dosarului lui Iulian Herţanu, a mai spus că în acest caz există denunţuri făcute de reprezentanţi ai unor firme care au participat la licitaţii în calitate de ofertanţi şi care au pierdut, aceştia făcând sesizări la DNA fiindcă au presupus că a fost favorizat un anume ofertant.
Sebastian Ghiţă a afirmat, în 25 iunie, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că nu îi cunoaşte pe funcţionarii firmei Consiliului Judeţean Prahova, SC Hidro Prahova, şi că, în acest context, nu avea cum să facă presiuni asupra lor pentru ca asocierea din care făcea parte firma lui Iulian Herţanu, SC Grossmann Engineering Group, să obţină contractul şi să deconteze fonduri europene derulate prin Hidro Prahova.
"(…) Mai ştiu şi am mai spus faptul că eu l-am cunoscut pe cumnatul prim-ministrului după doi ani. Că nu am cunoscut niciun funcţionar de la Hidro, nici astăzi nu-i cunosc. Nici pe martorii lor, nici pe martorii sub acoperire, nici pe funcţionari. Eu nu i-am cunoscut, darămite să numesc în funcţii sau să fac presiuni. Nici astăzi principalul denunţător care este protejat de procuratură, acel domn care a făcut Prahova să piardă 160 de milioane de euro, nici astăzi acel om nu este verificat de procurori”, afirma Sebastian Ghiţă la ieşirea de la DNA, unde procurorii l-au anunţat că au extins urmărirea penală împotriva sa pentru noi fapte de corupţie.
Întrebat cine este acel om care este principalul denunţător, Ghiţă a răspuns: ”Domnul acesta, Pantea”, referindu-se la Dumitru Pantea, fostul director al SC Hidro Prahova din perioada în care s-au încheiat contractele care fac obiectul anchetei DNA.
”Acest domn Pantea nu s-a întâlnit absolut niciodată cu mine, nu mă cunoaşte", afirma Sebastian Ghiţă.
Citeşte şi:
STENOGRAME din dosarul lui Sebastian Ghiţă: Deputatul neagă că-l cunoaşte pe fostul director Hidro, însă procurorii au interceptări cu discuţii între ei
În documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX apar interceptări ale unor discuţii dintre Sebastian Ghiţă şi Dumitru Pantea.
Marţi, la DNA Ploieşti, a fost audiată în calitate de martor şi directorul economic al SC Hidro Prahova, Cătălina Bozianu, care la ieşire a declarat că nu putea să nu facă deconturile către SC Grossman Engineering Group, firma lui Iulian Herţanu, atât timp cât o factură avea toate vizele şi era asumată de către dirigintele de şantier.
În 18 februarie, Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herţanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanţei supreme. Ulterior, el a fost pus sub control judiciar, pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracţional.
În acelaşi dosar, au mai fost plasaţi sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiţă, deputatul PSD Vlad Cosma şi tatăl acestuia, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producţie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum şi omul de afaceri Liviu Munteanu.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiţă, Vlad şi Mircea Cosma au sprijinit grupul infracţional din care făcea parte Iulian Herţanu ca să acceseze şi să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a reţelei de canalizare din oraşul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.
Procurorii susţin că, în perioada 2011 - 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, fost preşedinte al filialei judeţene a PSD, a făcut demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale - activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcţionari ai SC Hidro Prahova şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii, pentru ca aceştia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea ilegală de plăţi.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Fostul director al Hidro Prahova, pe care Ghiţă a spus că nu îl cunoaşte: Ne cunoaştem de 20 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe