- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (27.05.2015, 13:04)
- Aurelia Alexa
Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat la sediul Guvernului - FOTO
Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat miercuri, la sediul Guvernului, cerând salarii mai mari sau aplicarea Legii salarizării unitare şi au ameninţat cu greva generală, dacă Executivul nu începe în două săptămâni negocierile pentru soluţionarea revendicărilor.
Urmărește
442 afișări
Aproximativ 1.500 de angajaţi din administraţia publică au protestat la sediul Guvernului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
La protestul organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), care a durat aproximativ două ore, sindicaliştii au cerut demisia Guvernului Ponta, acuzând Executivul că nu şi-a ţinut promisiunile făcute în campania electorală şi că nu a aplicat niciodată Legea salarizării unitare, care ar fi însemnat creşteri salariale şi pentru funcţionarii din administraţia publică locală.
Sindicaliştii au încercat să atragă atenţia guvernanţilor asupra veniturilor mici pe care le au, afişând banere pe care au scris: "Scuzaţi-ne că lucrăm în cultură! Studii superioare, vechime maximă, salariul 1.068 lei lunar", "Contabil şef cu U.A.T. - 1.068 lei", "Salarii decente şi în administraţia locală", "Stop discriminării salariaţilor" şi "Vrem salarii decente".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
Angajaţii din administraţia publică locală au scandat "Demisia", "Jos Guvernul Ponta", "Mincinoşii", "Hoţii", "Banii de la hoţi, înapoi la toţi" şi l-au acuzat pe ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, de faptul că şi-a trădat colegii şi că, deşi a plecat de la mişcarea sindicală în poziţia pe care o ocupă acum, a solicitat sancţionarea sindicaliştilor care au făcut grevă generală de o zi în 30 aprilie.
Liderii sindicali au făcut apel la solidaritate şi unitate şi au cerut protestatarilor din Piaţa Victoriei ca pentru următoarea acţiune de protest să discute cu toţi colegii lor, pentru a-i convinge să iasă în stradă şi să-şi apere drepturile.
Sindicaliştii au mai solicitat ca toate confederaţiile sindicale să se unească şi să protesteze în acelaşi timp, pentru că astfel Executivul ar putea să înceapă să ia măsuri.
Liderii sindicali au transmis reprezentanţilor Guvernului că au două săptămâni pentru a-i chema la negocieri, în caz contrar vor începe strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale în administraţia publică locală.
Mitingul angajaţilor din administraţia publică locală s-a încheiat fără incidente şi cu promisiunea că o acţiune similară, dar de mai mare amploare, va avea loc în septembrie.
La protestul din Piaţa Victoriei au participat funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi din instituţii subordonate acestora.
Sindicaliştii cer reglementarea şi liberalizarea acordării, din 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, precum şi creşteri salariale sau aplicarea, tot din acest an, a Legii 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Prim-vicepreşedintele FNSA, Gheorghe Morar, a declarat că angajaţii din administraţia publică locală nu cer venituri exorbitante, ci doar să aibă asigurată ziua de mâine.
"De la 1 iulie, aşa cum ştiţi, salariul minim pe economie va fi majorat, ceea ce înseamnă că 63 la sută dintre angajaţii din administraţia publică locală vor fi remuneraţi cu salariul minim pe economie. Este o stare inacceptabilă, pentru că vom ajunge ca trei sferturi din angajaţii din primării să fie la limita subzistenţei", a spus Gheorghe Morar.
FNSA a declanşat, în luna ianuarie, conflictul colectiv de muncă, a înştiinţat Guvernul despre acest lucru, iar în luna februarie a organizat o grevă de avertisment, care a presupus întreruperea programului de lucru timp de o jumătate de oră în primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora.
De asemenea, peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, au făcut, în 30 aprilie, grevă generală de o zi, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe