Video Aproximativ 100 de persoane au participt la un marş pentru păstrarea denumirii "rom" -VIDEO

Aproximativ 100 de reprezentanţi ai unor ONG-uri care militează pentru drepturile omului în general şi pentru drepturile romilor în special au participat, marţi, la un marş în centrul Capitalei, nemulţumiţi de intenţia de schimbare a denumirii "rom" cu cea de "ţigan".

Urmărește
104 afișări

Protestul a fost organizat de Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială (CEDS), Romani CRISS, Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR), Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială (ADIS) şi Asociaţia Culturala Amphitheatrrom.

Marşul s-a încheiat fără incidente, după un pichet de aproximativ jumătate de oră în faţa Academiei Române.

Nicolae Gheorghe, unul dintre voluntarii romi care au participat la protest, a ţinut un discurs în care a criticat, pe de-o parte, iniţiativa legislativă a deputatului PDL Silviu Prigoană şi, pe de altă parte, susţinerea primită de aceasta atât din partea membrilor Academiei Române cât şi din partea "anumitor persoane" reprezentând comunitatea romă.

"Nu suntem ţigani, suntem romi!", a spus la portavoce Nicolae Gheorghe, urcat într-o căruţă în miniatură şi înfăşurat într-un lanţ.

El le-a explicat celor prezenţi că termenul de "ţigan" a fost, în trecut, folosit pentru a desemna conceptul de "rob", de "sclav".

"Pe de altă parte, termenul nu are nicio legătură cu autoidentificarea în limba romani a etniei romilor, ci este un cuvânt profund peiorativ, folosit de neromi pentru a insulta romii", a mai spus Gheorghe, îndemnând la respectarea dreptului etniei de a-şi alege denumirea şi denunţând, în schimb, tentativa ca aceasta să fie "impusă" de cineva din afară, "indiferent dacă vorbim de o autoritate a statului".

Discursul lui Gheorghe a fost presărat şi cu atacuri la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a altor reprezentanţi ai PDL, în opinia sa deputatul Prigoană nefăcând altceva decât să ducă la îndeplinire o "directivă" trasată de şeful statului în urmă cu mai multe luni, într-o declaraţie acordată postului public de radio.

"Cetăţeanul Băsescu, temporar ocupant al funcţiei de preşedinte al României, poate avea opinii, însă ele au consecinţe grave", a spus Nicolae Gheorghe, amintind de "derapajele cu iz de discriminare" ale şefului statului.

După discursul lui Gheorghe, cei prezenţi, aproximativ jumătate etnici romi iar restul activişti ai mai multor organizaţii pentru drepturile omului, au plecat nesupravegheaţi de jandarmi către Muzeul Holocaustului, punctul terminus ales pentru protest. Între participanţii la pichetul de la Academie s-au aflat şi reprezentanţii Active Watch, printre care şi Mircea Toma, care însă nu a luat parte la marşul început în Piaţa Victoriei.

Înainte de încheierea protestului, Nicolae Gheorghe a făcut publică intenţia organizaţiilor care militează pentru drepturile romilor de a continua manifestările publice pe această temă. În plus, el a anunţat că va cere medierea instituţiilor europene în această cauză.

"Nu concepem că această iniţiativă se va materializa. Dacă se va întâmpla acest lucru, mă gândesc serios să-mi iau copiii şi să plec din ţară", a conchis Gheorghe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici