- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2014, 12:30)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 100 de persoane, în curs de evacuare, protestează în sectorul 3 - FOTO
Aproximativ 100 de persoane care sunt evacuate, luni dimineaţă, pe strada Vulturilor din sectorul 3, protestează faţă de această măsură, refuzând totodată să meargă în adăposturile primăriei, unde femeile şi copiii ar sta separat de bărbaţi.
Urmărește
755 afișări
Aproximativ 100 de persoane, în curs de evacuare, protestează în sectorul 3 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Cele aproximativ 100 de persoane, reprezentând 25 de familii, locuiau în mai multe case dintr-un gang, aflate în proprietate privată.
Luni dimineaţă, de la ora 9.00, a început evacuarea acestora, cu participarea forţelor de ordine, oamenii începând să protesteze şi strigând "Vrem primarul!".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Câţiva dintre ei s-au urcat pe acoperişul unei dintre case cu o pânză pe care scrie "Mii de case goale, mii de oameni în stradă. Unde e dreptatea?".
La faţa locului a venit preşedintele Partidei Romilor- Filiala Sector 3, Mihai Cincă, şi le-a spus oamenilor că Primăria Sectorului 3 le pune la dispoziţie locuri de cazare timp de şase luni în adăposturi publice.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 3 remis MEDIAFAX, reprezentanti ai Directiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 au fost prezenţi la acţiunea de evacuare, deşi aceasta nu este organizată de primărie, şi au oferit persoanelor evacuate posibilitatea de a fi gazduite în: Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost Sector 3 (barbaţi care au domiciliul în Sectorul 3), Centrul pentru victimele violenţei (mame şi copii cu domiciliul în Sectorul 3), Centrul din şoseaua Viilor pentru mame cu copii din alte sectoare şi Centrul de urgenţă pentru persoane fără adăpost al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială a Municipiului bucureşti (persoane care nu au domiciliul în Sectorul 3).
Oamenii nu acceptă însă să meargă în aceste adăposturi pentru că ar fi astfel despărţiţi de familie.
Potrivit unui comunicat al Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire (FCDL), somaţiile privind executarea silită au fost trimise la începutul lunii septembrie tuturor celor 25 de familii ce locuiesc în casele din gang. Printre cei vizaţi se numără copii, bătrâni, persoane cu handicap.
În dimineaţa zilei de 2 septembrie 2014 toate familiile au primit, pe lângă somaţia de eliberare a caselor în termen de opt zile, o înştiinţare privind executarea silită în caz de neconformare, programată pentru 15 septembrie, ora 9.00.
Terenul aferent caselor de pe Vulturilor nr. 50, cu o suprafaţă de aproximativ 2.300 de metri pătraţi, a fost retrocedat în iulie 2002 foştilor proprietari Harsia Ion şi Zank Ligia Veturia, conform Legii 10/2001, potrivit asociaţiei.
În anul 2002, proprietarii au încheiat contracte de închiriere cu toţi foştii chiriaşi ICRAL ce locuiau în casele respective, conform prevederilor OUG 40/1999 privind protecţia chiriaşilor. Noile contracte au fost încheiate pe o perioadă de 5 ani.
În anul 2007, proprietarii au vândut terenul şi drepturile litigioase firmei de consultanţă SC New Bridge Partners SRL, condusă de un cetăţean norvegian. În anul 2008 firma a intentat procese de evacuare foştilor chiriaşi, iar în 2009 a obţinut câştig de cauză. Instanţa a dispus evacuarea chiriaşilor, iar decizia nu a fost atacată de aceştia din lipsa oricărei experienţe în domeniul legal, dar şi a situaţiei financiare ce nu le permitea angajarea unui avocat, mai spun reprezentanţii FCDL.
În februarie 2010, câteva familii au fost convinse să semneze un proces verbal de predare a caselor către proprietar. Oamenii susţin ca au acceptat să semneze procesul verbal, pentru că li s-au promis atât sume de bani ca să-şi poată închiria case în altă parte, cât şi amânarea evacuării pentru o perioadă nedefinită.
De la expirarea contractelor cu proprietarul în 2007 şi până în prezent, oamenii locuiesc fără forme legale. Neavând posibilitatea închirierii sau cumpărării unor apartamente la preţul pieţei, majoritatea au continuat să locuiasca în casele din care ştiau că urmează a fi evacuaţi. Doar câteva dintre familii au plecat, după ce au reuşit fie să-şi subînchirieze casele evacuaţilor din alte sectoare, fie să le vândă la sfârşitul anilor '90 - valabil în cazul celor puţini care au reuşit să le cumpere de la stat prin legea 112/1995.
Cererile de locuinţe către primăria de sector, depuse şi reînnoite pe durata ultimilor 12 ani de la retrocedarea terenului, au fost în zadar, iar cererile adresate Primăriei Capitalei au fost redirecţionate către Primăria Sectorului 3, mai spun reprezentanţii FCDL, adăugând că cei evacuaţi sunt taximetrişti, asistenţi maternali, lucrători în construcţie, zilieri şi susţin că nu au avut nicio problemă să platească chiria fixată de noul proprietar după retrocedare. Oamnii mai spun că se simt excluşi şi umiliţi pentru faptul că sunt de etnie romă.
"Solicităm Primăriei Sectorului 3, Primăriei Capitalei şi proprietarilor New Bridge Partners SRL respectarea nemijlocită a art. 5 din Legea 112/1995 care prevede: «Evacuarea chiriaşilor şi punerea în posesie a proprietarilor se vor face numai după acordarea efectivă a unei locuinţe corespunzătoare de către autoritătile publice sau de către proprietar»", mai scriu reprezentanţii asociaţiei.
Potrivit datelor obţinute de la Primăria Sectorului 3 de asociaţie, în prezent sunt înregistrate 3.150 de dosare de locuinţă nesoluţionate, dintre care 500 au fost depuse de familiile evacuate din imobile retrocedate, toate cele 500 fiind cazuri sociale. Referitor la rata de soluţionare, Primaria Sectorului 3 susţine că a primit din 2005 şi până în prezent doar 33 de locuinţe de la Primăria Capitalei în vederea repartizării către solicitanţi, sugerând astfel că soluţionarea dosarelor depinde nemijlocit de autorităţile municipale.
Totuşi, mai atrag atenţia reprezentanţii FCDL, potrivit art.1 din OUG nr. 68/2006, consiliile locale care au înregistrat peste 10 cereri formulate de persoane evacuate ca urmare a aplicării legilor de restituire pot opta fie pentru construirea de locuinţe sociale prin programe de investiţii proprii, fie pentru redistribuirea către evacuaţi a locuinţelor pentru tineri, construite prin programul ANL.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe