Aproximativ 60.000 de străini înregistraţi oficial în România, majoritatea vor să muncească în comerţ

Aproximativ 60.000 de cetăţeni străini sunt înregistraţi oficial în România şi aproximativ 10.000 dintre ei beneficiază de o formă de protecţie, a declarat joi, la o conferinţă a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), reprezentanta Inspectoratului General pentru Imigrări, Ana Neamţu.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 60.000 de străini înregistraţi oficial în România, majoritatea vor să muncească în comerţ

Aproximativ 60.000 de străini înregistraţi oficial România, majoritatea vor să muncească în comerţ (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a prezentat, joi, proiectul "Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România", în cadrul căruia peste 2.000 de cetăţeni străini, din afara UE şi SEE, au beneficiat de servicii şi consiliere pentru integrarea în România.

În cadrul conferinţei, Inspectoratul General pentru Imigrări a prezentat cifrele oficiale privind numărul de cetăţeni străini în România. Astfel, o treime din cei aproximativ 60.000 de cetăţeni străini sunt în Capitală, iar alţi 5.000 sunt înregistraţi în Ilfov.

Un număr important de străini înregistrază şi judeţele Constanţa, Timiş, Cluj şi Iaşi, respectiv centrele universitare, unde vin mulţi studenţi din străinătate.

Ana Neamţu a precizat că, în ultima perioadă, România a înregistrat o rată record de admisibilitate (aproximativ 60 la sută) pentru cetăţeni care vin din Siria.

Proiectul OIM a început în iulie 2012 şi va fi implementat până în iunie 2015 în 15 oraşe din România: Bucureşti (inclusiv Ilfov), Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş şi Timişoara.

Cu un buget total de peste trei milioane de lei, proiectul implementat în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel sprijină integrarea socială, economică şi culturale a resortisanţilor unor ţări terţe în societatea românească prin: asigurarea de informaţii, servicii specifice, asistenţă adaptată nevoilor acestora, asigurarea de servicii de informare şi consiliere pentru RTT care să răspundă nevoilor lor de integrare, sprijinirea RTT pentru accesarea serviciilor medicale şi a sistemului educaţional în România, asigurarea de asistenţă materială, servicii medicale, precum şi a altor măsuri de integrare pentru categoriile vulnerabile.

În prima etapă a proiectului, au fost informaţi şi consiliaţi 1.542 de migranţi, 604 solicitând informaţii privind accesul la servicii medicale, iar 435, informaţii privind accesul la sistemul de educaţie.

Beneficiarii provin din 58 de state terţe, cei mai mulţi fiind din Republica Moldova, Turcia, Siria, China şi India.

Dintre totalul RTT consiliaţi, 68 la sută sunt în România pentru studii, şapte la sută în scop de muncă, şase la sută ca membri de familie ai unor cetăţeni români, trei la sută pentru reîntregirea familiei.

De asemenea, 44 la sută dintre persoanele informate sunt femei, iar 56 la sută, bărbaţi.

Reprezentanta Asociaţiei Serviciul Apel, Ana Maria Olteanu, a precizat că 80 la sută dintre cei care li se adresează pentru sprijin privind integrarea în România vor să ştie cum îşi pot găsi un loc de muncă.

Întrebată care este nivelul de pregătire al acestor imigranţi, Olteanu a spus că sunt oameni de toate felurile, de la analfabeţi până la cei cu studii post-universitare, iar cei mai mulţi ar dori să lucreze în comerţ.

Potrivit Anei Maria Olteanu, doar 10 la sută dintre ei au reuşit să intre pe piaţa muncii din România.

De asemenea, cei mai mulţi cetăţeni străini care au beneficiat de asistenţă materială/medicală/juridică sunt din Siria (24 la sută), Republica Moldova (18 la sută) şi Pakistan (şase la sută).

În cea de-a doua etapă a proiectului, până în ianuarie, au fost consiliaţi 716 migranţi din 58 de state terţe, cei mai mulţi fiind din Republica Moldova, Turcia, Siria, Nigeria şi Tunisia.

Dintre totalul celor care au beneficiat de asistenţă materială/medicală/juridică, 25 la sută sunt din Republica Moldova, 15 la sută din Siria, iar 11 la sută, din Iordania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici