- Home
- Social
- SIBIU, (23.03.2014, 19:53)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ două sute de localnici au protestat faţă de lucrările la reţeaua de apă din Răşinari
Aproximativ două sute de localnici din Răşinari, judeţul Sibiu, au participat, duminică, la un marş de protest faţă lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din comună, care au început marţi printr-un proiect din fonduri europene.
Urmărește
304 afișări
Aproximativ două sute de localnici au protestat faţă de lucrările la reţeaua de apă din Răşinari (Imagine: Sorin Florea/Mediafax Foto)
Potrivit primarului comunei Răşinari, Bucur Bogdan, deşi au solicitat, iniţial, autorizaţie pentru a organiza proteste vineri, sâmbătă şi duminică, localnicii au anunţat, ulterior, că vor organiza un singur marş, duminică.
Cei aproximativ două sute de oameni au mărşăluit pe mai multe străzi din Răşinari, scandând lozinci împotriva primarului, a introducerii apei, dar şi cerând ca apa care curge la robinet să fie din localitatea lor: "Vrem apa din Răşinari!"
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
-
Tomac, după nominalizarea lui Marco Rubio secretar de stat SUA: adoptă linia „pace prin putere”
În localitate există o reţea de apă şi canalizare introdusă în anii 1960 - 1963, iar apa provine din captări de pe râurile din zonă şi nu este potabilă, întrucât canalizarea se deversează tot în râurile din zonă.
"Pericolul pe care îl reprezintă consumul acestei ape este posibilitatea apariţiei diverselor îmbolnăviri, enterocolite şi alte boli cu transmitere hidrică în cazul în care există bacilii respectivi - dizenterie, leptospiroză. Pot fi transmise boli generate de intoxicaţii cu nitriţi sau nitraţi, de metale grele. Conform analizelor bacteriologice, apa nu este potabilă", a declarat corespondentului MEDIAFAX Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu.
Localnicii care au participat duminică la marş susţin însă că apa lor este cea mai bună, fiind apă de munte.
"Din asta vrem. Din asta nu s-a îmbolnăvit nimeni. Asta trebuie să rămână. E din moşi strămoşi, e apă de munte, curată", a declarat Iuliana Muntean.
Un alt localnic, Ioan Cotoară, a spus că nu are nimic împotriva introducerii canalizării, dar vrea ca sursa de apă să fie din Răşinari, nu de la Râul Sadului, aşa cum prevede proiectul.
"Noi avem apa noastră! Să o facă potabilă. Au bani europeni! Deci cu banii ăştia europeni se poate face staţie de filtrare! Cu canalizarea nu avem nicio problemă! Să o bage! Noi le plătim canalizarea, apa nu o vrem de la Râul Sadului! Nu e bună! A noastră e mai bună! O bem de ani de zile şi nu a murit nimeni! Ei, dacă ne luăm după analize… în Africa beau din bălţi şi nu au mai murit!", a declarat Ioan Cotoară.
Cei mai mulţi participanţi la protest au spus însă că se tem că vor plăti foarte mult.
În prezent, fiecare persoană din Răşinari plăteşte 24 de lei pe an pentru apă, indiferent de cât consumă, apa nefiind contorizată.
Protestul s-a încheiat fără incidente.
Lucrările la proiectul de introducere a apei şi canalizării în Răşinari au început, marţi, sub monitorizarea jandarmilor şi a poliţiştilor de la postul local.
Firma care a câştigat licitaţia pentru lucrările din Răşinari trebuie să facă săpături, în primă fază, pe opt străzi din localitate.
Comuna Răşinari, aflată la circa zece kilometri de municipiul Sibiu, este inclusă, alături de majoritatea localităţilor din judeţ, într-un proiect european care prevede extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, în valoare totală de peste o sută de milioane de euro.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe